15 °C Budapest
Indul a lakáslottó: már szervezkedik az első nok

Indul a lakáslottó: már szervezkedik az első nok

2017. január 30. 15:34

Nyilvános tagtoborzásra még tudomásunk szerint nem került sor, szegény érdeklődőket azonban, úgy tűnik, már elkezdték maguk köré gyűjteni azok a vállalkozók, akik a tavaly március óta fogalmi szinten már létező nemzeti otthonteremtési közösség (nok) intézményében fantáziát látnak. Kiderült: a havi akár 10-40 ezer forintos szervezői díj mellett a lakás-takarékpénztárakra jellemző 1 százalékos kezdeti díjjal is számolhatnak, akik ilyenbe belépnek. Azt pedig, hogy melyik közösségi tag mikor fog lakáshoz jutni, a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan sorsolás vagy licit dönti el.

Indulhat a lehúzás

A szerződéskötés díja a megcélzott hitelösszeg 1 százaléka. Például 15 millió forint összegnél 150 ezer forint, ami a szerződéskötéskor fizetendő. Ha Önt sorsolják ki, akkor 365 napja van kiválasztani azt az ingatlant amit szeretne megvásárolni - írja "Apróbetűs rész" menüpontjában az elsolakas.hu, amely tudomásunk szerint az első olyan oldal, ahol gyűjtik a nemzeti otthonteremtési közösség iránt érdeklődőket.

Vagyis a havi 10-40 ezer forintos szervezési díj mellett a lakás-takarékpénztárakra jellemző 1 százalékos (csak itt "hitelarányos") kezdeti díjjal is számolhatnak azok, akik belépnek ebbe a közösségbe. A szerződéskötési díj a rendeletben regisztrációs díjként szerepel, mértékét a rendelet nem korlátozza. A havi 10-40 ezer forintos szervezési díjról nem tesz említést a honlap (lehet, hogy ők nem is akarnak ilyet kérni, bár kötve hisszük), de erről a tavaly júniusban megjelent végrehajtási rendelt alapján már írt a Portfolio: szervezési díjként a szerződéses összeg 1 ezrelékét is elkérhetik a tagoktól a szervező cégek havonta. Mivel a szerződéses összeg, amelyből a lakás sorsolás vagy licit révén megvásárolható, 10-40 millió forint között szóródhat (erre gyűjthető össze a pénz 10-15 év alatt),

a szervezési díj havi 10-40 ezer forintra is rúghat.

Táblázatunkban kiszámoltuk, hogy ez mit jelent az elérhető 30 százalékos állami támogatáshoz képest (fontos, hogy állami támogatás csak "megbízható szervező" által szervezett nok-ban kapható, lásd alább). Egy 10 évig élő közösségben összegyűjtött 10 millió forinthoz például

 • havi 83 ezer forintot kell befizetni a nokba,
 • plusz a havi akár 10 ezer forintos szervezési díjat,
 • ami jórészt elviszi a (szervezési díj nélkül számított) befizetéshez járó havi 17 ezer forintos állami támogatást.

Mivel az állami támogatás maximuma havi 25 ezer forint (pontosabban évi 300 ezer), 25 milliós lakásérték felett a szervezési díj akár az állami támogatás teljes összegét is elviheti. Nem hinnénk, hogy a szervezőcégek közötti (nem valószínű) verseny ezt akadályozni fogja.

Az április közepén kihirdetett nok-törvényből az is kiderült, hogy ha valaki nokot akar szervezni, akkor olyan igazgatósági tagot is be kell szerveznie, aki korábban fogyasztói csoportot szervező cégnél dolgozott, és ezt számára a korábbi cége igazolni is hajlandó. Korábbi sajtóhírek szerint a Nyéki Zoltán vállalkozóhoz kötődő Carion és a Poligrupo az a két cég, amelyek jelenleg a szervezői kritériumoknak megfelelhetnek, vagyis az ő beleegyezésük nélkül valószínűleg senki sem lesz képes Magyarországon nokot indítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy az elsolakas.hu mögött ez a cégcsoport áll-e, az a honlapról sajnos nem derül ki, ugyanis a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan ez az oldal sem árul el sokat - sőt, semmit sem a mögötte álló cégről.

 Az biztos, hogy az oldalon folyó tevékenység nem nyilvános toborzás, nem felel meg ugyanis e tevékenység jogszabályi kritériumainak.

Hétfőn reggel a Portfolio megkérdezte az MNB-t, adott-e már a jegybank engedélyt (megbízható) szervezőnek, és vett-e már nyilvántartásba esetleg nemzeti otthonteremtési közösséget. A felügyelet válaszát várjuk.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) lényege 15 pontban

 • legalább 120 tag toborzásával lehet létrehozni egy közösséget,
 • a közösség tagjai a NOK-nál elhelyezett megtakarításaikat kizárólag új lakás vásárlására fordíthatják,
 • a lakás tervezett értékének maximumát előre meg kell határozni, és ehhez igazodik a befizetendő összeg,
 • a közösség 10-15 éven keresztül működik, ezen időszak alatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia,
 • ha egy tag nem új lakás vásárlásához (más célra) kívánja felvenni itt elhelyezett pénzét, akkor meg kell várnia a közösség megszűnését,
 • ezen idő alatt egyenletes összegű rendszeres, illetve rendkívüli befizetésekkel is lehet takarékoskodni,
 • bizonyos rendszerességgel megrendezett kiválasztások (licit vagy sorsolás) során dől el, ki mikor jut új lakáshoz a közösség összes tagjának befizetéséből,
 • a licit során az szerepel jobban, aki a lakásértékhez képest nagyobb önerőt tesz be, a sorsoláson pedig a szerencse dönt,
 • a lakáshoz jutás időpontja tehát vagy a többi tag előre nem látható magatartásától, vagy a szerencsétől függ,
 • a tagok tehát lényegében egymást egyfajta kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák,
 • a közösség kamatot nem fizet és nem szed, de
 • az állam 30%-os befizetésarányos állami támogatást nyújt a befizetésekre, amelynek maximuma 300 ezer forint évente,
 • az állami támogatás viszont csak a "megbízható szervező" által szervezett közösség tagjainak jár,
 • megbízható szervezőnek az a cég minősül, amely legalább 2 éve fogyasztói csoportot működtető cégként adatot szolgáltatott az MNB-nek, és legalább 1000 lakóingatlan adásvételében már közreműködött,
 • az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelmét nem élvezi a NOK-nál elhelyezett megtakarítás.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?