26 °C Budapest
Ezek most a legélhetőbb városok a világon - itt a teljes lista!

Ezek most a legélhetőbb városok a világon - itt a teljes lista!

2016. augusztus 21. 11:34

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa, Bécs pedig csak éppen hogy alulmaradt az ausztráliai várossal szemben. Az Economist Intelligence Unit által készített felmérés szerint az elmúlt évben a növekvő számú terrorista akciók miatt több város pontszáma is romlott, emellett az egyes országok között húzódó diplomáciai feszültségek is beárnyékolták a végső eredményeket.

Melbourne a legélhetőbb, de Budapest is javul

Az ausztráliai Melbourne maradt a világ legélhetőbb városa az összevetésben szereplő 140 város közül, de nem sokkal marad le a sorban Bécs sem. Sőt, igazából elég szoros lett a végeredmény a dobogós helyeken, Bécs 0,1, Vancouver 0,2, míg Toronto 0,3 százalékponttal maradt csak le az első helyről.

Bár az első öt helyezés változatlan a tavalyi listához képest, egy év alatt több nagyváros is helyet cserélt egymással. Sydney például négy helyet rontott és ezzel kiesett a tíz legélhetőbb város közül, főként a terrorizmus fokozott veszélye miatt. Így tudott Hamburg felkerülni a tízes listára, míg Frankfurt és Berlin stabilitási pontszáma is romlott.

Az elemzés szerint egyébként Budapest is javított korábbi helyezésén, a magyar főváros öt év alatt sokkal élhetőbbé vált, 2016-os pontszáma megközelíti a 90-et.

Damaszkusz a sor legvégén

Az elemzés szerint az elmúlt éven egyértelműen nyomott hagyott a terrorizmus, és bár nem új keletű dologról beszélünk, a terrorista akciók gyakorisága és elterjedtsége egyértelműen nőtt. Emellett az országok közötti rangsort a meghúzódó diplomáciai feszültségek is befolyásolták, ez sok esetben kihatott a pontszámokra.

Visszaesett a globális élhetőségi pontszám

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összességében a globális élhetőségi pontszám 0,9 százalékkal 74,8 százalékra esett vissza öt év alatt, ennek a csökkenésnek az egynegyedét a 2015-ös év hozta össze. A vizsgált mutatók közül a gyengülő stabilitási helyzet járult hozzá leginkább a csökkenéshez, a stabilitásra adott globális pontszám 2,4 százalékkal, 71,3 százalékra esett vissza a 2012-es 73,7 százalékról.

Öt év alatt a vizsgált 140 országból 96-nál történt valami változás az élhetőséget mérő pontszámban, ezek közül 71 esetben csökkent az index értéke. Két város, Damaszkusz és Kijev jelentősen, 25 és 26 százalékos visszaesést mutatott főként a helyi konfliktusok következtében.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?