Ezek most a legélhetőbb városok a világon - itt a teljes lista!

2016. augusztus 21. 11:34

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa, Bécs pedig csak éppen hogy alulmaradt az ausztráliai várossal szemben. Az Economist Intelligence Unit által készített felmérés szerint az elmúlt évben a növekvő számú terrorista akciók miatt több város pontszáma is romlott, emellett az egyes országok között húzódó diplomáciai feszültségek is beárnyékolták a végső eredményeket.

Melbourne a legélhetőbb, de Budapest is javul

Az ausztráliai Melbourne maradt a világ legélhetőbb városa az összevetésben szereplő 140 város közül, de nem sokkal marad le a sorban Bécs sem. Sőt, igazából elég szoros lett a végeredmény a dobogós helyeken, Bécs 0,1, Vancouver 0,2, míg Toronto 0,3 százalékponttal maradt csak le az első helyről.

Bár az első öt helyezés változatlan a tavalyi listához képest, egy év alatt több nagyváros is helyet cserélt egymással. Sydney például négy helyet rontott és ezzel kiesett a tíz legélhetőbb város közül, főként a terrorizmus fokozott veszélye miatt. Így tudott Hamburg felkerülni a tízes listára, míg Frankfurt és Berlin stabilitási pontszáma is romlott.

Az elemzés szerint egyébként Budapest is javított korábbi helyezésén, a magyar főváros öt év alatt sokkal élhetőbbé vált, 2016-os pontszáma megközelíti a 90-et.

Damaszkusz a sor legvégén

Az elemzés szerint az elmúlt éven egyértelműen nyomott hagyott a terrorizmus, és bár nem új keletű dologról beszélünk, a terrorista akciók gyakorisága és elterjedtsége egyértelműen nőtt. Emellett az országok közötti rangsort a meghúzódó diplomáciai feszültségek is befolyásolták, ez sok esetben kihatott a pontszámokra.

Visszaesett a globális élhetőségi pontszám

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében a globális élhetőségi pontszám 0,9 százalékkal 74,8 százalékra esett vissza öt év alatt, ennek a csökkenésnek az egynegyedét a 2015-ös év hozta össze. A vizsgált mutatók közül a gyengülő stabilitási helyzet járult hozzá leginkább a csökkenéshez, a stabilitásra adott globális pontszám 2,4 százalékkal, 71,3 százalékra esett vissza a 2012-es 73,7 százalékról.

Öt év alatt a vizsgált 140 országból 96-nál történt valami változás az élhetőséget mérő pontszámban, ezek közül 71 esetben csökkent az index értéke. Két város, Damaszkusz és Kijev jelentősen, 25 és 26 százalékos visszaesést mutatott főként a helyi konfliktusok következtében.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm