24 °C Budapest

Felméreti a kormány a lakóépületek energetikai jellemzőit

Pénzcentrum
2013. július 22. 15:36

Felméreti a kormány a lakó- és középületek energetikai jellemzőit. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója azt mondta az InfoRádiónak, ezzel a kimutatással látni lehet, hogy az országban hol és milyen felújításra lehetne szükség.

Magyarországon a 4,3 millió lakás 73 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak, ezért csak a régi épületek korszerűsítése után lehetne megkezdeni az energiahatékonysági felújítást. Ennek a legfőbb akadálya, hogy nincs elég forrás, ugyanis a magyar lakosság csupán 12 százalékának van megtakarított pénze.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója szerint a felújítások csak állami szerepvállalással képzelhetők el, és erre számos nemzetközi példa van például Bulgáriában, Ausztriában vagy Németországban. A felmérés azért is hasznos lehet, mert kiderül belőle, hogy mennyi lenne a felújítás költsége. Az újjáépítés azonban megtérülne, ezért befektetésnek sem rossz.

Bart István kiemelte, hogy a korábbi vissza nem térítendő támogatás modelljétől el kell szakadni, ugyanis ezt csak azok tudják igénybe venni, akik ki tudják fizetni az önrészt. Az állami támogatásra pedig nem azok vannak rászorulva, akik amúgy is elő tudják teremteni a milliós nagyságú összeget.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem