Mit hoz a jövő a magyar lakáspiacon? Hitel-dermesztő tél előtt állunk...

Pénzcentrum
2008. november 18. 05:40

A magyar lakáspiacról megállapítható, hogy az elmúlt években a nem túl nagymértékű, de folyamatos áremelkedésnek köszönhetően nem alakult ki árbuborék. A kétszámjegyű áremelkedés - ami a régió más országaiban végbement - elkerülte hazánkat, ezért a piaci szakértők szerint stabil alapokon nyugszik a lakáspiaci árképzés.

A hozamvadászoknak egyelőre akadnak kedvezőbbnek tűnő opciók is a pénzük fialtatására, de a szakértők többsége még mindig jó befektetésnek tartja az ingatlant. A piacban rejlő ártartalékok felszabadulásához azonban sokkal kiegyensúlyozottabb pénzügyikörnyezetre lenne szükség.

Az újlakások piacán a projektfinanszírozás szigorítása miatt egész építkezések állhatnak le, de több fejlesztő is a projektek későbbre halasztásával próbál időt nyerni. A lakáshitelek feltételrendszerének átalakítása a rövid távú forgalomkiesést követően várhatóan csak néhány hónap átfutási idővel éreztetheti majd igazán a hatását.

Ahhoz, hogy a lakásárak ne kezdjenek el csökkenni, elengedhetetlen a hazai fizetőeszköz stabilizálódása és egy átgondolt, az új piaci környezethez illeszkedő lakáshitel csomag bevezetése a hitelintézetektől. Az ingatlanszektor képviselői úgy vélik, hogy jelentős árcsökkenésre nem kell számítani, mert a hazai lakáspiac egyébként is alulértékelt.

A régióval szemben tény, hogy a magyar lakásárak alacsonyabbak, elég csak a határszéli településeket elárasztó Szlovákiából és Romániából érkező, többségében magyar nemzetiségű vásárlókra gondolni. Az említett térségekben nem ritka, hogy egy hasonló ingatlanért kétszer annyit is elkérnek a határ túloldalán. Ezeknek a vevőknek még mindig jobban megéri a magyar oldalon olcsóbban vásárolni és esetleg napi kétszer fél órát ingázni autóval a munkahelyre.

A pénzügyi válság sokakat elriaszt a pénzpiaci befektetésektől, sokan az ingatlanpiacon próbálják meg kamatoztatni a pénzüket. Az ingatlanvásárlás az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Amennyiben sikerül jó áron bérbe adni a lakást, úgy az értéknövekedés mellett a bérbeadásból származó hozam is realizálható.

A statisztikai hivatal adatai szerint a harmadik negyedév végére 9 %-kal csökkent a kiadott építési engedélyek - és 2 %-kal mérséklődött a használatba vett új ingatlanok száma. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a magas kamatok és a drága hitelek miatt a külföldi beruházók egy része továbbállhat, de ez a tendencia egyelőre még nem figyelhető meg.

Bár vannak, akik úgy vélik, hogy a pénzügyi válság az egyik legjobb alkalom arra, hogy tőkeátcsoportosítást követően ingatlant vásároljunk, ebben a kérdéskörben is megoszlanak a vélemények. Öt évvel ezelőtt, amikor megváltoztatták a támogatott forinthitelek rendszerét, mindenki úgy vélte, hogy beragad a lakáspiac, a kamatadó és a devizahitelek bevezetésével azonban új lendületet kapott a lakáspiac.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanpiac jelenleg kedvezőtlenebb helyzetben van, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt, azzal mindenkinek számolni kell, hogy ez a befektetési forma az alacsonyabb kockázatból eredően nem is ígér gyors megtérülést.

Az akciós lekötött betétek a megemelt jegybanki alapkamatnak köszönhetően rövidtávon eredményesebbek lehetnek, de ne felejtsük el, hogy a belföldi ingatlanárak még mindig nem érték el az optimálisnak nevezhető szintet. Az előttünk álló években beigazolódhatnak az ingatlanberuházók várakozásai, de ehhez az szükséges, hogy a magyar lakáspiac árszínvonalban felzárkózzon a régióhoz.

A neves ingatlanközvetítő hálózatok is a forgalom visszaeséséről számoltak be, ami elsősorban a lakáshitelek szűkítésének és szigorításának tudható be. A piacnak hosszabb időre van szüksége, hogy a megszokott egyensúlyi helyzetét újra elérje, de a hitellehetőségektől függően a jövő év második felében akár újra megélénkülhet a kereslet.

A bankok által bejelentett intézkedések az előttünk álló hónapokban egyaránt befagyaszthatják a hitel- és a lakáspiacot, de ezt követően újra beindulhat a hitelezés. A hitelkihelyezés, mint az egyik legfontosabb banki tevékenység nem szünetelhet túl hosszú ideig, mert az abból eredő veszteségeket a pénzintézetek nem képesek hosszú távon fedezni.

A lakáshitelek szűkülése miatt kiszorultak a piacról azok a vásárlók, akik csak az önerő nélküli konstrukciókban bízhattak, ezért az ingatlan befektetők a bérleti piac élénkülésére számíthatnak. A hitelek gazdaságélénkítő hatásai ismertek, amint stabilizálódik a helyzet és a bankok újra kedvező ajánlatokkal célozzák meg az ügyfeleket, az a lakáspiacon is érzékelhetővé válik.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm