14 °C Budapest

Mit hoz a jövő a magyar lakáspiacon? Hitel-dermesztő tél előtt állunk...

Pénzcentrum
2008. november 18. 05:40

A magyar lakáspiacról megállapítható, hogy az elmúlt években a nem túl nagymértékű, de folyamatos áremelkedésnek köszönhetően nem alakult ki árbuborék. A kétszámjegyű áremelkedés - ami a régió más országaiban végbement - elkerülte hazánkat, ezért a piaci szakértők szerint stabil alapokon nyugszik a lakáspiaci árképzés.

A hozamvadászoknak egyelőre akadnak kedvezőbbnek tűnő opciók is a pénzük fialtatására, de a szakértők többsége még mindig jó befektetésnek tartja az ingatlant. A piacban rejlő ártartalékok felszabadulásához azonban sokkal kiegyensúlyozottabb pénzügyikörnyezetre lenne szükség.

Az újlakások piacán a projektfinanszírozás szigorítása miatt egész építkezések állhatnak le, de több fejlesztő is a projektek későbbre halasztásával próbál időt nyerni. A lakáshitelek feltételrendszerének átalakítása a rövid távú forgalomkiesést követően várhatóan csak néhány hónap átfutási idővel éreztetheti majd igazán a hatását.

Ahhoz, hogy a lakásárak ne kezdjenek el csökkenni, elengedhetetlen a hazai fizetőeszköz stabilizálódása és egy átgondolt, az új piaci környezethez illeszkedő lakáshitel csomag bevezetése a hitelintézetektől. Az ingatlanszektor képviselői úgy vélik, hogy jelentős árcsökkenésre nem kell számítani, mert a hazai lakáspiac egyébként is alulértékelt.

A régióval szemben tény, hogy a magyar lakásárak alacsonyabbak, elég csak a határszéli településeket elárasztó Szlovákiából és Romániából érkező, többségében magyar nemzetiségű vásárlókra gondolni. Az említett térségekben nem ritka, hogy egy hasonló ingatlanért kétszer annyit is elkérnek a határ túloldalán. Ezeknek a vevőknek még mindig jobban megéri a magyar oldalon olcsóbban vásárolni és esetleg napi kétszer fél órát ingázni autóval a munkahelyre.

A pénzügyi válság sokakat elriaszt a pénzpiaci befektetésektől, sokan az ingatlanpiacon próbálják meg kamatoztatni a pénzüket. Az ingatlanvásárlás az egyik legbiztonságosabb befektetési forma. Amennyiben sikerül jó áron bérbe adni a lakást, úgy az értéknövekedés mellett a bérbeadásból származó hozam is realizálható.

A statisztikai hivatal adatai szerint a harmadik negyedév végére 9 %-kal csökkent a kiadott építési engedélyek - és 2 %-kal mérséklődött a használatba vett új ingatlanok száma. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a magas kamatok és a drága hitelek miatt a külföldi beruházók egy része továbbállhat, de ez a tendencia egyelőre még nem figyelhető meg.

Bár vannak, akik úgy vélik, hogy a pénzügyi válság az egyik legjobb alkalom arra, hogy tőkeátcsoportosítást követően ingatlant vásároljunk, ebben a kérdéskörben is megoszlanak a vélemények. Öt évvel ezelőtt, amikor megváltoztatták a támogatott forinthitelek rendszerét, mindenki úgy vélte, hogy beragad a lakáspiac, a kamatadó és a devizahitelek bevezetésével azonban új lendületet kapott a lakáspiac.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanpiac jelenleg kedvezőtlenebb helyzetben van, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt, azzal mindenkinek számolni kell, hogy ez a befektetési forma az alacsonyabb kockázatból eredően nem is ígér gyors megtérülést.

Az akciós lekötött betétek a megemelt jegybanki alapkamatnak köszönhetően rövidtávon eredményesebbek lehetnek, de ne felejtsük el, hogy a belföldi ingatlanárak még mindig nem érték el az optimálisnak nevezhető szintet. Az előttünk álló években beigazolódhatnak az ingatlanberuházók várakozásai, de ehhez az szükséges, hogy a magyar lakáspiac árszínvonalban felzárkózzon a régióhoz.

A neves ingatlanközvetítő hálózatok is a forgalom visszaeséséről számoltak be, ami elsősorban a lakáshitelek szűkítésének és szigorításának tudható be. A piacnak hosszabb időre van szüksége, hogy a megszokott egyensúlyi helyzetét újra elérje, de a hitellehetőségektől függően a jövő év második felében akár újra megélénkülhet a kereslet.

A bankok által bejelentett intézkedések az előttünk álló hónapokban egyaránt befagyaszthatják a hitel- és a lakáspiacot, de ezt követően újra beindulhat a hitelezés. A hitelkihelyezés, mint az egyik legfontosabb banki tevékenység nem szünetelhet túl hosszú ideig, mert az abból eredő veszteségeket a pénzintézetek nem képesek hosszú távon fedezni.

A lakáshitelek szűkülése miatt kiszorultak a piacról azok a vásárlók, akik csak az önerő nélküli konstrukciókban bízhattak, ezért az ingatlan befektetők a bérleti piac élénkülésére számíthatnak. A hitelek gazdaságélénkítő hatásai ismertek, amint stabilizálódik a helyzet és a bankok újra kedvező ajánlatokkal célozzák meg az ügyfeleket, az a lakáspiacon is érzékelhetővé válik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?