TV-ért Svájcba, hűtőért jobb ha Bulgáriába mész

Pénzcentrum
2008. június 27. 14:00

Az Eurostat és az OECD közösen végzett rendszeres felmérése során 37 ország elektronikus és háztartási berendezéseinek árait hasonlítják össze, a 27 Uniós tagországon kívül a 3 tagjelölt országét, 3 EFTA országét (Izland, Norvégia, Svájc) valamint négy balkáni országét (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia). Hazánkban relatíve még olcsónak számítanak ezek a termékek.

A vizsgálat során több mint 200 berendezés árait hasonlították össze, úgy hogy minden esetben az adott ország jellemző fogyasztói kosarát állították össze, amelyet végül az EU összes tagállamára jellemző átlagos értékhez hasonlítottak.

A 100 feletti érték tehát azt jelenti, hogy az adott országban relatíve drágák a háztartási és elektronikai berendezések, és fordítva. A összehasonlításra kerülő termékek közé tartoznak a televíziók, hifi berendezések, fényképezőgépek, számítógépek, monitorok, nyomtatók, műsoros valamint üres CD-k és DVD-k, jobban mondva ezek árai.


Az eredmények és az ábra alapján azt lehet mondani, hogy az EU-n belül az elektronikai berendezések árai közel azonosak, a relatíve legdrágább EU országnak Dánia (113), a legolcsóbbnak Csehország (92) számít. Ugyanakkor Izland árszintje több mint 40 százalékkal magasabb az EU átlagához képest. Meglepő, vagy sem, de ezekért a termékekért még Luxemburgban, Németországban és Svájcban is kevesebbet kell fizetni, mint itthon.

Hazánkban a fent felsorolt termékek mindössze átlagosan 3 százalékkal kerülnek kevesebbe, ugyanakkor háztartási berendezések tekintetében az olcsó országok közé tartozunk. Ebbe a termékkörbe sorolandó a hűtő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütől a kávéfőző, a gőzölős vasaló, és még sorolhatnánk.


Az előző termékcsoporthoz hasonlóan, ezek is Izlandon kerülnek a legtöbbe, ahol 56 százalékkal magasabb az áruk, míg az EU-tagországok közül Málta tekinthető a legdrágábbnak (132 %). Hazánkban átlagosan 16 százalékkal olcsóbbak ezek a berendezések.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem