6 °C Budapest

TV-ért Svájcba, hűtőért jobb ha Bulgáriába mész

Pénzcentrum
2008. június 27. 14:00

Az Eurostat és az OECD közösen végzett rendszeres felmérése során 37 ország elektronikus és háztartási berendezéseinek árait hasonlítják össze, a 27 Uniós tagországon kívül a 3 tagjelölt országét, 3 EFTA országét (Izland, Norvégia, Svájc) valamint négy balkáni országét (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia). Hazánkban relatíve még olcsónak számítanak ezek a termékek.

A vizsgálat során több mint 200 berendezés árait hasonlították össze, úgy hogy minden esetben az adott ország jellemző fogyasztói kosarát állították össze, amelyet végül az EU összes tagállamára jellemző átlagos értékhez hasonlítottak.

A 100 feletti érték tehát azt jelenti, hogy az adott országban relatíve drágák a háztartási és elektronikai berendezések, és fordítva. A összehasonlításra kerülő termékek közé tartoznak a televíziók, hifi berendezések, fényképezőgépek, számítógépek, monitorok, nyomtatók, műsoros valamint üres CD-k és DVD-k, jobban mondva ezek árai.


Az eredmények és az ábra alapján azt lehet mondani, hogy az EU-n belül az elektronikai berendezések árai közel azonosak, a relatíve legdrágább EU országnak Dánia (113), a legolcsóbbnak Csehország (92) számít. Ugyanakkor Izland árszintje több mint 40 százalékkal magasabb az EU átlagához képest. Meglepő, vagy sem, de ezekért a termékekért még Luxemburgban, Németországban és Svájcban is kevesebbet kell fizetni, mint itthon.

Hazánkban a fent felsorolt termékek mindössze átlagosan 3 százalékkal kerülnek kevesebbe, ugyanakkor háztartási berendezések tekintetében az olcsó országok közé tartozunk. Ebbe a termékkörbe sorolandó a hűtő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütől a kávéfőző, a gőzölős vasaló, és még sorolhatnánk.


Az előző termékcsoporthoz hasonlóan, ezek is Izlandon kerülnek a legtöbbe, ahol 56 százalékkal magasabb az áruk, míg az EU-tagországok közül Málta tekinthető a legdrágábbnak (132 %). Hazánkban átlagosan 16 százalékkal olcsóbbak ezek a berendezések.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem