19 °C Budapest

TV-ért Svájcba, hűtőért jobb ha Bulgáriába mész

Pénzcentrum
2008. június 27. 14:00

Az Eurostat és az OECD közösen végzett rendszeres felmérése során 37 ország elektronikus és háztartási berendezéseinek árait hasonlítják össze, a 27 Uniós tagországon kívül a 3 tagjelölt országét, 3 EFTA országét (Izland, Norvégia, Svájc) valamint négy balkáni országét (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia). Hazánkban relatíve még olcsónak számítanak ezek a termékek.

A vizsgálat során több mint 200 berendezés árait hasonlították össze, úgy hogy minden esetben az adott ország jellemző fogyasztói kosarát állították össze, amelyet végül az EU összes tagállamára jellemző átlagos értékhez hasonlítottak.

A 100 feletti érték tehát azt jelenti, hogy az adott országban relatíve drágák a háztartási és elektronikai berendezések, és fordítva. A összehasonlításra kerülő termékek közé tartoznak a televíziók, hifi berendezések, fényképezőgépek, számítógépek, monitorok, nyomtatók, műsoros valamint üres CD-k és DVD-k, jobban mondva ezek árai.


Az eredmények és az ábra alapján azt lehet mondani, hogy az EU-n belül az elektronikai berendezések árai közel azonosak, a relatíve legdrágább EU országnak Dánia (113), a legolcsóbbnak Csehország (92) számít. Ugyanakkor Izland árszintje több mint 40 százalékkal magasabb az EU átlagához képest. Meglepő, vagy sem, de ezekért a termékekért még Luxemburgban, Németországban és Svájcban is kevesebbet kell fizetni, mint itthon.

Hazánkban a fent felsorolt termékek mindössze átlagosan 3 százalékkal kerülnek kevesebbe, ugyanakkor háztartási berendezések tekintetében az olcsó országok közé tartozunk. Ebbe a termékkörbe sorolandó a hűtő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütől a kávéfőző, a gőzölős vasaló, és még sorolhatnánk.


Az előző termékcsoporthoz hasonlóan, ezek is Izlandon kerülnek a legtöbbe, ahol 56 százalékkal magasabb az áruk, míg az EU-tagországok közül Málta tekinthető a legdrágábbnak (132 %). Hazánkban átlagosan 16 százalékkal olcsóbbak ezek a berendezések.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?