27 °C Budapest

Trendforduló az ingatlanpiacon

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 11:57

A korábbi évek dinamikájától eltérően 2006. első félévében Budapesten is csökkent mind a kiadott építési, mind a használatbavételi engedélyek száma. Ezzel párhuzamosan 75% köré csökkent a beruházói építés aránya a korábbi 84%-ról, ezzel egyidejűleg nőtt a megépített lakások alapterülete. Mindezek évek óta tartó trendek végét jelzik.


Az Otthon Centrum adatbázisa alapján idén a beruházói projektek keretében közel 11 ezer lakás megépülése várható Budapesten (szemben a tavalyi 12.300 lakással). A már elkészült, de még eladatlan lakások száma a fővárosban az év eleji 1600-as állományról 2006. harmadik negyedévére 1500 darab köré csökkent, tehát lassú ütemben ugyan, de felszívódik az eladatlan lakások mennyisége.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén 30 db 100 lakásosnál nagyobb projekt átadása várható Budapesten, míg a tavalyi évben 20 ilyen projekt szerepelt az adatbázisban. Az új projekteknél egyre jobban erősödik a marketing szerepe, illetve fontos szerepet játszanak az innovatív értékesítési módszerek. A vevők egyre igényesebbek: csak az igazán jó lokációjú projektek iránt érdeklődnek, magas műszaki tartalmat kiváló kivitelezési minőséget várnak el a fejlesztőktől. A külföldi beruházók aktivitása növekszik, várható a magyar cégek további külföldi felvásárlása, illetve a piac további koncentrációja.

A kamatadó és az árfolyamnyereség-adó elméletileg az ingatlan piacra terelhetné a befektetőket, de ezzel a hatással szemben állnak a gazdasági megszorítások. Összességében nem várható jelentős visszaesés a piacon, a tapasztalatok szerint mintha laposodna a szezonalitási hullám, erre utalnak a nyári eredmények is.

Az ingatlanfinanszírozásban a svájci frank alapú hitelkihelyezés pár hónapon belül több mint 50%-át adja majd a teljes hitelállománynak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?