21 °C Budapest

Bátortalan fiatalok a munkaerőpiacon - hol a megoldás?

Pénzcentrum
2005. november 23. 14:00

Hiába a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottak száma stagnál a hazai gazdaságban. A munkanélkülieknél az utóbbi hónapok emelkedést hoztak, jelentős bővülés elsősorban a pályakezdőknél következett be. A magyar gazdaság továbbra is szélsőségesen a feldolgozóipari exporttól függ, miközben a piaci szolgáltatások szektora nem bővül kellőképpen. Ez a modell aligha hoz jelentős foglalkoztatás bővülést - írja a VG hasábjain Bartha Attila, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa. Ennek okai részben az oktatási rendszer problémáiban keresendők.

Bartha szerint a munkaerőpiacon komoly szerkezeti problémák vannak. A problémát nem annyira a munkanélküliség emelkedése jelenti, hanem az, hogy a foglalkoztatás nem bővül. Ennek oka az, hogy a jelenlegi szerkezetben a növekedés forrása elsősorban a termelékenységbővülés (mely a feldolgozóiparban a legnagyobb), a foglalkoztatás növekedése csak minimális szerepet játszik. A feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, a közszolgáltatási ágazatokban a foglalkoztatottak száma idővel várhatóan csökken.

A nemzetközi tapasztalatok alapján új munkahelyek keletkezése a fejlett országokban csak a piaci szolgáltatások területén haladhatja meg az elvesző munkahelyek számát. A sikeres felzárkózásra azok a gazdaságok mutatnak példát, amelyekben a növekedés motorját a piaci szolgáltatások jelentik (pl. Írország).

Az EU-hoz legutóbb csatlakozott országok közül nálunk a legalacsonyabb a piaci szolgáltatások súlya a GDP-ben, és az elmúlt egy évben nálunk nőtt a leggyorsabban a fiatalkorúak, a munkaerőpiacra újonnan belépők munkanélküliségi aránya. Probléma, hogy az öngondoskodás, a kockázat- és felelősségvállalás, a kezdeményezés készségei csökevényesek. Ha nem változik oktatási rendszerünk ebből a szempontból, akkor a munkaerőpiacra bátortalan fiatalok tömege lép ki - állítja Bartha.

Szükséges tehát egy szektorális átalakulás, mely a foglakoztatásban is erősen éreztetheti hatását. A piaci szolgáltatások arányát növelni kell, mely a foglalkoztatottak számának bővülését hozhatja maga után. A munkaerőpiac igényeihez az oktatási rendszernek is alkalmazkodni kell, a kezdeményezőkészség javítása/fokozása ebből a szempontból kiemelkedő fontosságú.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm