34 °C Budapest

Bátortalan fiatalok a munkaerőpiacon - hol a megoldás?

Pénzcentrum
2005. november 23. 14:00

Hiába a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottak száma stagnál a hazai gazdaságban. A munkanélkülieknél az utóbbi hónapok emelkedést hoztak, jelentős bővülés elsősorban a pályakezdőknél következett be. A magyar gazdaság továbbra is szélsőségesen a feldolgozóipari exporttól függ, miközben a piaci szolgáltatások szektora nem bővül kellőképpen. Ez a modell aligha hoz jelentős foglalkoztatás bővülést - írja a VG hasábjain Bartha Attila, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa. Ennek okai részben az oktatási rendszer problémáiban keresendők.

Bartha szerint a munkaerőpiacon komoly szerkezeti problémák vannak. A problémát nem annyira a munkanélküliség emelkedése jelenti, hanem az, hogy a foglalkoztatás nem bővül. Ennek oka az, hogy a jelenlegi szerkezetben a növekedés forrása elsősorban a termelékenységbővülés (mely a feldolgozóiparban a legnagyobb), a foglalkoztatás növekedése csak minimális szerepet játszik. A feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, a közszolgáltatási ágazatokban a foglalkoztatottak száma idővel várhatóan csökken.

A nemzetközi tapasztalatok alapján új munkahelyek keletkezése a fejlett országokban csak a piaci szolgáltatások területén haladhatja meg az elvesző munkahelyek számát. A sikeres felzárkózásra azok a gazdaságok mutatnak példát, amelyekben a növekedés motorját a piaci szolgáltatások jelentik (pl. Írország).

Az EU-hoz legutóbb csatlakozott országok közül nálunk a legalacsonyabb a piaci szolgáltatások súlya a GDP-ben, és az elmúlt egy évben nálunk nőtt a leggyorsabban a fiatalkorúak, a munkaerőpiacra újonnan belépők munkanélküliségi aránya. Probléma, hogy az öngondoskodás, a kockázat- és felelősségvállalás, a kezdeményezés készségei csökevényesek. Ha nem változik oktatási rendszerünk ebből a szempontból, akkor a munkaerőpiacra bátortalan fiatalok tömege lép ki - állítja Bartha.

Szükséges tehát egy szektorális átalakulás, mely a foglakoztatásban is erősen éreztetheti hatását. A piaci szolgáltatások arányát növelni kell, mely a foglalkoztatottak számának bővülését hozhatja maga után. A munkaerőpiac igényeihez az oktatási rendszernek is alkalmazkodni kell, a kezdeményezőkészség javítása/fokozása ebből a szempontból kiemelkedő fontosságú.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?