14 °C Budapest

Bátortalan fiatalok a munkaerőpiacon - hol a megoldás?

Pénzcentrum
2005. november 23. 14:00

Hiába a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottak száma stagnál a hazai gazdaságban. A munkanélkülieknél az utóbbi hónapok emelkedést hoztak, jelentős bővülés elsősorban a pályakezdőknél következett be. A magyar gazdaság továbbra is szélsőségesen a feldolgozóipari exporttól függ, miközben a piaci szolgáltatások szektora nem bővül kellőképpen. Ez a modell aligha hoz jelentős foglalkoztatás bővülést - írja a VG hasábjain Bartha Attila, a Kopint-Datorg tudományos főmunkatársa. Ennek okai részben az oktatási rendszer problémáiban keresendők.

Bartha szerint a munkaerőpiacon komoly szerkezeti problémák vannak. A problémát nem annyira a munkanélküliség emelkedése jelenti, hanem az, hogy a foglalkoztatás nem bővül. Ennek oka az, hogy a jelenlegi szerkezetben a növekedés forrása elsősorban a termelékenységbővülés (mely a feldolgozóiparban a legnagyobb), a foglalkoztatás növekedése csak minimális szerepet játszik. A feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, a közszolgáltatási ágazatokban a foglalkoztatottak száma idővel várhatóan csökken.

A nemzetközi tapasztalatok alapján új munkahelyek keletkezése a fejlett országokban csak a piaci szolgáltatások területén haladhatja meg az elvesző munkahelyek számát. A sikeres felzárkózásra azok a gazdaságok mutatnak példát, amelyekben a növekedés motorját a piaci szolgáltatások jelentik (pl. Írország).

Az EU-hoz legutóbb csatlakozott országok közül nálunk a legalacsonyabb a piaci szolgáltatások súlya a GDP-ben, és az elmúlt egy évben nálunk nőtt a leggyorsabban a fiatalkorúak, a munkaerőpiacra újonnan belépők munkanélküliségi aránya. Probléma, hogy az öngondoskodás, a kockázat- és felelősségvállalás, a kezdeményezés készségei csökevényesek. Ha nem változik oktatási rendszerünk ebből a szempontból, akkor a munkaerőpiacra bátortalan fiatalok tömege lép ki - állítja Bartha.

Szükséges tehát egy szektorális átalakulás, mely a foglakoztatásban is erősen éreztetheti hatását. A piaci szolgáltatások arányát növelni kell, mely a foglalkoztatottak számának bővülését hozhatja maga után. A munkaerőpiac igényeihez az oktatási rendszernek is alkalmazkodni kell, a kezdeményezőkészség javítása/fokozása ebből a szempontból kiemelkedő fontosságú.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm