Túlvett és túladott szintek

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:52

A befektetőket talán a legjobban érdeklő kérdés, hogy hogyan tudják meghatározni a túlvett és a túladott szinteket egy adott részvény esetében. Ezeknek a megítéléséhez nyújtanak segítséget az igen népszerű, valamint könnyen és egyszerűen használható technikai elemzési eszközök, a Stochastic Indikátorok. Ezeket az indikátorokat mutatjuk be alábbi írásunkban, ismertetve legfontosabb - előnyös és hátrányos - tulajdonságaikat, vételi és eladási jelzéseiket, majd természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

A befektetőket talán a legjobban érdeklő kérdés, hogy hogyan tudják meghatározni a túlvett és a túladott szinteket egy adott részvény esetében. Ezeknek a megítéléséhez nyújtanak segítséget az igen népszerű, valamint könnyen és egyszerűen használható technikai elemzési eszközök, a Stochastic Indikátorok. Ezeket az indikátorokat mutatjuk be alábbi írásunkban, ismertetve legfontosabb - előnyös és hátrányos - tulajdonságaikat, vételi és eladási jelzéseiket, majd természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. Stochastic Indikátorok

2. Vételi és eladási jelzések

3. Lassú és Gyors Stochastic Indikátor (Fast/Slow Stochastic)

Stochastic Indikátorok


A Stochastic Indikátorokat George C. Lane alkalmazta először a részvények túlvett és túladott szintjének a meghatározására. Lényegük, hogy meghatározzák, hogy egy részvény árfolyama relatíve hol zárt egy adott periódus árfolyam sávján belül.

Az indikátorok 2 vonalat rajzolnak az árfolyam grafikon alá, az egyik az ún. %K vonal, a másik pedig a %D vonal, mely a %K vonal adott periódusú mozgóátlaga.

Számítási módjuk

Az indikátorok számítása az alábbi képlet alapján történik:


Az indikátorok aktiválása előtt természetesen meg kell adnunk a %K periódus hosszát napokban (periódus), valamint ahhoz, hogy az indikátorok a %D vonalat is ki tudják számolni, azt a periódust is meg kell adni, melyre a %K vonal mozgóátlagát akarjuk kiszámíttatni az indikátorokkal (finomított periódus). A periódus hosszát leggyakrabban 5 napra szokták állítani, míg a finomított periódust 3 napra.

Természetesen a két vonal teljesen megegyezik akkor, ha a finomított periódust 1-re állítjuk, hiszen akkor a %K mozgóátlaga saját maga. Így ennek az állításával változhatnak az eladási és a vételi jelzések is.

Ha tehát például a %K értéke 37, akkor az azt jelenti, hogy az elmúlt - az általunk megadott periódusban, például az elmúlt 10 napban - a relatív árfolyam sáv 37%-ánál helyezkedik el a záróár. Ha 50, akkor természetesen a sáv közepének felel meg a legutolsó záróár.

A Stochastic Indikátor 0 értéke tehát azt jelenti, hogy a részvény árfolyama a megadott periódus alatti legalacsonyabb árfolyam, hiszen ekkor a számításhoz használt tört számlálója 0 értéket vet fel. Hasonlóképpen a 100 értéket akkor veszi fel, amikor a záróár a periódus legmagasabb értéke, mivel ebben az esetben a tört számlálója megegyezik a nevezőjével.

Vételi és eladási jelzések

Több értelmezése is van az indikátorok jelzéseinek, melyek közül a három legfontosabb a következő:
1. vételi jelzést mutatnak a Stochastic Indikátorok, amennyiben a %K és a %D vonal bármelyike egy bizonyos szint alá süllyed, mely pedig e szint fölé megy. Általában ezt a szintet 20-nak szokták beállítani. Eladási jelzés természetesen éppen a fordított esetben, vagyis akkor mutatkozik, amikor az indikátorok egy szint fölé emelkednek, majd pedig ezen szint alá süllyednek. Ez a szint általában 80 szokott lenni. (Gyakran szoktak még meghatározni 75-25, 70-30 és 85-15-ös határokat is.)

Ez gyakorlatilag annyit takar, hogy amennyiben egy adott periódus alatt a részvény árfolyama csökken, akkor az árfolyam egyre közelebb kerül a kiválasztott időszak abszolút mélypontjához, míg ha az árfolyam emelkedik, akkor egyre közelebb kerül az abszolút csúcsponthoz.


2. vételi jelzést mutathatnak akkor is indikátorok, amikor azok ellentétes irányba mozognak az árfolyammal, vagyis növekszenek az árfolyam további csökkenése ellenére, miközben a túladott tartományban mozognak. Hasonlóképpen eladási jelzést mutatnak az indikátorok, amikor a túlvett tartományban csökkennek az árfolyam emelkedésével egyidejűleg.

3. vételi jelzést adnak az indikátorok akkor is, amikor %K vonal a %D vonal fölé emelkedik, eladási jelzést pedig akkor, amikor a %K vonal a %D vonal alá esik.

Lassú és Gyors Stochastic Indikátor (Fast/Slow Stochastic)

A Stochastic Indikátoroknak két típusát különböztetjük meg, a Lassú (Slow Stochastic) és a Gyors Stochastic Indikátort (Fast Stochastic). A kettő közötti legfontosabb különbség a szenzitivitásuk, érzékenységük. A Fast Stochastic ugyanis sokkal gyorsabban reagál az árfolyam változására, mint a Slow Stochastic, így sokkal több hibás jelzést is adhat. Pontosan emiatt a tulajdonsága miatt az előbbit kevésbé használják, sokkal inkább preferálják a Slow Stochastic-ot. (Persze ez nem jelenti azt, hogy a Slow Stochastic nem ad fals jelzést.)

Használatuk

A Slow és a Fast Stochastic használata hasonló a többi indikátoréhoz, a portfolio.hu grafikon rajzolójának a függvények gombjára kell kattintani, majd a legördülő menüben kiválasztani a megfelelő indikátort. A periódus és a finomított periódus megadása után a hozzáad, majd a bezár gombra való kattintással érvényesíthetjük az indikátort.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?