Primary school classroom.

Egyre sanyarúbb sors vár a középosztálybeli magyar gyerekre: ez ellen semmit sem tehetnek

2024. március 6. 08:47

Egy friss felmérés szerint egyre nehezebb a helyzet, ami szerint még az édesanyjuk diplomával rendelkező gyerekeknek is egyre nehezebb jó osztályba vagy iskolába bekerülniük- írja az Eduline. A kutatás a Budapest Intézet elemzése alapján készült, amely arra fókuszált, hogy milyen iskolákba járnak a középosztálybeli gyerekek, és mennyiben befolyásolja ezt az édesanyjuk végzettsége.

A vizsgálat 2018/2019-es tanév adatain és a 2018-as PISA-felmérés szövegértési eredményein alapult. Ebből kiderült, hogy a 15 éves magyar diákok teljesítménye az értelmező olvasás terén sajnos egyre gyengül. A 2022-es PISA-eredmények sem mutattak javulást, a diákok közel negyede nem éri el az értő olvasás szintjét.

A jó iskolák jelentősége kiemelkedő, mivel ezekben a diákok nagyobb eséllyel sajátíthatják el az alapvető olvasási és számolási készségeket.Azonban a kutatás szerint a társadalmi háttér is befolyásolja, hogy melyik osztályba kerül egy gyerek.

Az édesanyák végzettsége alapján megfigyelhető, hogy minél magasabb az iskolai végzettség, annál kisebb az esélye, hogy a gyerek rossz osztályba kerüljön.

Az iskolák közötti különbségek is jelentősek, és az is látszik, hogy az utóbbi években a legjobb családi háttérrel rendelkező diákok is nehezebben kerülnek jó iskolákba. Ez a folyamat sajnos arra utal, hogy még a korábbiakhoz képest is nehezebb a jó tanulási környezetet biztosító intézményekbe jutni. Az oktatási szakemberek szerint ennek hátterében a pedagógusminőség romlása is állhat, és bár a kormány hangsúlyozza a tehetséggondozás fontosságát, a valóság az, hogy a legjobban teljesítő diákok aránya nem növekszik, sőt, az alulteljesítők aránya meghaladja az OECD-átlagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem