6 °C Budapest
Primary school classroom.

Az iskola spórol, de a család nyögheti a rezsit: kiakadtak a szülők a hosszabb téli szünet miatt

2022. október 4. 08:32

Két nagy negatív hatása is lehet a hosszabb szünet nélküli őszi időszaknak, valamint a hosszabb téli szünetnek. Míg a szünet nélküli időszak a diákok számára lesz megterhelő, addig a hosszabb téli szünet a családok rezsiszámláit növelheti - emelte ki a Szülői Összefogás Kozösség képviselője. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint a lépés nem volt váratlan, de változhatna még a tanév hossza is.

A Szülői Összefogás Közösség képviselője, Burai Vera az InfoRádiónak elmondta, hogy a szülőket is sokkolta a bejelentés, miszerint elmarad az őszi szünet, és helyette a téli szünet lesz hosszabb. Mint mondta, a szülők aggódnak, hogy a hosszabbra nyúlt első félév túl nagy megterhelést jelent majd a gyerekeknek, hiszen így a tanulóknak szeptember 1-jétől tizenhat hétig kell iskolába járniuk. 

Budai Vera azt is elmondta, hogy a családoknak többek között azért is megterhelő az őszi szünet elmaradása, mert sokan ebben az időben terveztek elutazni. Elmondása szerint a szülők attól is tartanak, hogy a középiskolákban 18, az általános iskolákban csak 20 fok lesz, hiszen az iskolákban amúgy is nehezen értelmezhető a spórolás, ugyanis sok intézmény esetében elavult épületekről van szó, ahol nem nagyon tudnak takarékoskodni a fűtéssel, főleg akkor, hogyha lehűlnek ezek az épületek.

Ez a fajta kormányzati takarékossági intézkedés a szülőknek jelenthet többlet kiadást, mert hogyha hosszabb a szünet, akkor nyilván otthon is többet kell fűteni, tehát több lesz a fűtésszámlájuk. Ezt a terhet most az állam a lakosságra hárította, mindenképpen megterhelve a családi kasszát

- hangoztatta Burai Vera.

A Nemzeti Pedagógus Karnak más a véleménye, a szervezet nevében nyilatkozó Horváth Péter elnök azt hangsúlyozta, hogy az őszi szünet elmaradására már egy ideje lehetett számítani, ezért a döntés nem volt váratlan. Bár számszerűsíteni nem tudta, de azért azt mondta, hogy a téli szünet meghosszabbítása valamekkora energiamegtakarítást biztosan jelenthet az iskoláknak. Az őszi szünet kapcsán hozzátette azt is, hogy

a rendelet ellenére egy intézmény vezetője engedélyezhet három nap szünetet, de azt később be kell majd pótolni.

Akik erre az időre terveztek utazást, azok számára szerinte engedélyezhető, hogy a gyerekük távol maradjon. Ugyanígy a pedagógusok számára is méltányolni kell a távolmaradást, ha anyagi veszteség nélkül már nem mondható le egy korábban szervezett utazásuk.

A téli szünet hosszabbodásával logikus lenne, ha változna a tanév hossza is

- mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Erről azonban majd a jogszabály módosítása után lehet biztosat mondani, akkor derülhet ki, hogy a tanév június 15-én, csütörtökön, vagy június 16-án, pénteken ér-e véget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?