21 °C Budapest
A university professor addressing his pupils during a lecture in a bright, modern lecture theatre.

Komoly változások jöhetnek a felsőoktatási felvételinél: mutatjuk, mit terveznek

2022. augusztus 30. 11:16

Szeptember 30-ig kell dönteniük az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, amivel kapcsolatban a kormány szeptember elején fogadja a módosításokat. A változások értelmében nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, és az ötödik (szabadon választható) tárgyról az egyetemek fognak dönteni – írta meg a Telex.

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – tájékoztatta levélben az egyetemek rektorait Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

A levélből az is kiderült többek között, hogy mire adhatják a plusz 100 pontot az egyetemek: mivel a módosítással megszűnik a 100 adható pluszpont, amit korábban a nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért, országos tanulmányi versenyért lehetett kapni a jelek szerint az egyetemek által adható plusz 100 pont fog ennek figyelembevételére lehetőséget. Az eddig is megszokottak mellett viszont most már olyan szempontokat is figyelembe vehetnek az egyetemek (és jutalmazhatnak), mint a munkatapasztalat és a saját szóbeli vagy írásbeli vizsga.

A módosítások 2024 szeptemberétől fognak életbe lépni, annak ellenére is, hogy a részletszabályokat még idén ki kell dolgozniuk az egyetemeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?