10 °C Budapest

Jobb, ha minden család felkészül: nem lesz olcsó mulatság a suli- és óvodabezárás

2020. március 15. 06:58

Magyarországon is elrendelték a közoktatási intézmények bezárását, körülbelül 1,5 millió gyerek szakadna a szülei nyakába addig, amíg azok dolgoznak. A helyzet nyílván sokaknak okoz fejtörést, és sokan csak bébiszitter bevonásával tudnák ezt orvosolni. Az ő díjazásuk azonban nem olcsó, és bár Budapesten elég nagy a szórás, egy gyerekre óránként simán lehet számolni 2 000 forinttal. És ez még csak a jéghegy csúcsa.Pénzre van szükséged? Jobb, ha tudod: személyi kölcsönt már online is felvehetsz. Nézz szét kalkulátorunkban! (x)

Az Unesco hivatalos tájékoztatása szerint a földön jelenleg 61 országban zártak be országszerte a közoktatási intézmények, egyetemek, és egyéb iskolák. A tömeges, országos bezárások több mint 400 millió tanulót érintenek világszerte. És ez csak az a szám, ahol teljes a zárlat, emellett a föld még rengeteg országában van életben lokális iskolazár. Magyarországon

a veszélyhelyzet kihirdetése óta az ország összes egyeteme zárva tart, a munka távoktatásban folyik, hétfőtől ugyanez vonatkozik a közoktatásra, a bölcsődék, óvodák bezárásáról az önkormányzatok dönthetnek.

A KSH 2019-es adatai szerint

körülbelül 1,5 millió gyermek szakad a szülei nyakába a hivatalos munkaidő idejére.

Persze a nagyobb gyerekek elhelyezése nem gond, ők simán otthon tudnak maradni, tudnak magukra vigyázni. Az is jó, ha van kéznél egy bátyó vagy egy nővér, akire szintén rá lehet bízni a kisebb testvért, testvéreket.

A nagyszülők bevonása a felvigyázásba azonban már problémásabb, ugyanis bár jelenlegi ismereteink szerint a gyerekekre nem igazán veszélyes az új koronavírus, attól hordozni még tudják a vírust, azaz fertőzni és képesek, ami a nagyszülőkre nézve, hosszú távon, hogyha elharapódzik Magyarországon is a járvány, nem túl jó dolog. 

Pánikolni persze még nem kell, de mindenképpen logikus a családok részéről végig gondolni azt, hogy ha a gyermeküknek otthon kell maradnia huzamosabb ideig a hétköznapokon is, akkor azt miként oldják meg. Vészhelyzet esetére nem árt például tisztában lenni a hazai bébiszitter piaccal és annak áraival. Ennek jártunk most utána.

Nem olcsó mulatság

Boglárka, aki bébiszitter és egyben egyetemre jár, korbábban például elmondta a Pénzcentrumnak, hogy egy gyerekre 2 000 forint/órás díjért vigyáz, kettőre viszont már 3 ezerért.  A fiatal nő elmondta azt is, hogy szerinte fontos a megszerzett végzettség a szülőknek, hiszen jobban megbíznak abban, akinek van valamilyen szakirányú, gyermekgondozó végzettsége.

Korábban lapunk megszólaltatott a témában egy üzletasszonyt is, aki jellemzően két idősebbre hölgyre szokta hagyni fiát, akik felváltva vigyáznak rá, hordják edzésre és a többi. A hölgyek szintén 2 ezer forintért teszik mindezt óránként. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen nem csak magánúton lehet bébiszittereket fogadni, vannak ugyanis már erre szakosodott cégek is, akik több száz bébiszittere is garanciát vállalnak. Az árak a profiknál is nagyjából 2 000 forint körül alakulnak. A Lurkó bébiszitter közvetítőcégnél például 1 800 forintos órabérért is lehet szerződtetni megbízható kollégát, míg 2 300-ért tapasztaltat, 2 800 forintért pedig kifejezetten pedagógust is. Ezek persze csak az alapárak, és egy gyerekre, egy órára értendők. 

Egy gyermekre tehát egy hat órás felvigyázás, egy megbízható bébiszitternél több mint 10 ezer forint, de egy tapasztalnál már majd 15 ezer forint. És ez csak egy nap.

Több gyerek esetén pedig nyílván többet kell fizetni, viszont ha valaki hosszú időn át, rendszeresen foglalkoztat bébiszittert az kap kedvezményt az árakra. 

Nálunk a legkeresettebbek a középkorúak, az ő esetükben már biztosak lehetnek benne a szülők, hogy nem csak keresetkiegészítés gyanánt vállalják ezt a munkát, hanem elhivatottak

- mondta el Kovács Balázs, a cég vezetője, aki hozzátette azt is, hogy a végzettség kifejezetten fontos, de sokféle szülő van, akik sokszor elképesztő elvárásokkal indulnak neki a bébiszitter keresésnek, ezért az irreális elvárásokból sokszor le kell faragni. 

Lehet olcsóbban is?

Érdemes persze megemlíteni, hogy az interneten böngészve akár 1 000 forintos órabérért is lehet embert találni. De a szakértő szerint ez például méltánytalanul kevés bér egy ilyen felelősségteljes munkáért. Sokan viszont mivel kezdők hajlamosak lehetnek alulárazni magukat. Ami persze mindenkinek szabad joga, hiszen nem egy nyílt piacról van szó. 

Sok esetben egyébként óvónők, tanítók is vállalnak bébiszitterkedést a munkájuk után, keresetkiegészítésként. Úgyhogy az ilyen szakemberek után is érdemes lehet érdeklődni, hiszen sokan gyakorlatilag a szakmájukból fakadóan is egész nap gyerekekkel vannak, és így lehet, hogy a délutáni mellékesüket kevesebbért is elvállalják, mint mondjuk azok a bébiszitterek, akik kifejezetten csak ebből élnek. Mindez azonban nem jelenti esetükben azt, hogy ne rendelkeznének a kellő reputációval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem