Jobb, ha minden család felkészül: nem lesz olcsó mulatság a suli- és óvodabezárás

Jobb, ha minden család felkészül: nem lesz olcsó mulatság a suli- és óvodabezárás

2020. március 15. 06:58

Magyarországon is elrendelték a közoktatási intézmények bezárását, körülbelül 1,5 millió gyerek szakadna a szülei nyakába addig, amíg azok dolgoznak. A helyzet nyílván sokaknak okoz fejtörést, és sokan csak bébiszitter bevonásával tudnák ezt orvosolni. Az ő díjazásuk azonban nem olcsó, és bár Budapesten elég nagy a szórás, egy gyerekre óránként simán lehet számolni 2 000 forinttal. És ez még csak a jéghegy csúcsa.Pénzre van szükséged? Jobb, ha tudod: személyi kölcsönt már online is felvehetsz. Nézz szét kalkulátorunkban! (x)

Az Unesco hivatalos tájékoztatása szerint a földön jelenleg 61 országban zártak be országszerte a közoktatási intézmények, egyetemek, és egyéb iskolák. A tömeges, országos bezárások több mint 400 millió tanulót érintenek világszerte. És ez csak az a szám, ahol teljes a zárlat, emellett a föld még rengeteg országában van életben lokális iskolazár. Magyarországon

a veszélyhelyzet kihirdetése óta az ország összes egyeteme zárva tart, a munka távoktatásban folyik, hétfőtől ugyanez vonatkozik a közoktatásra, a bölcsődék, óvodák bezárásáról az önkormányzatok dönthetnek.

A KSH 2019-es adatai szerint

körülbelül 1,5 millió gyermek szakad a szülei nyakába a hivatalos munkaidő idejére.

Persze a nagyobb gyerekek elhelyezése nem gond, ők simán otthon tudnak maradni, tudnak magukra vigyázni. Az is jó, ha van kéznél egy bátyó vagy egy nővér, akire szintén rá lehet bízni a kisebb testvért, testvéreket.

A nagyszülők bevonása a felvigyázásba azonban már problémásabb, ugyanis bár jelenlegi ismereteink szerint a gyerekekre nem igazán veszélyes az új koronavírus, attól hordozni még tudják a vírust, azaz fertőzni és képesek, ami a nagyszülőkre nézve, hosszú távon, hogyha elharapódzik Magyarországon is a járvány, nem túl jó dolog. 

Pánikolni persze még nem kell, de mindenképpen logikus a családok részéről végig gondolni azt, hogy ha a gyermeküknek otthon kell maradnia huzamosabb ideig a hétköznapokon is, akkor azt miként oldják meg. Vészhelyzet esetére nem árt például tisztában lenni a hazai bébiszitter piaccal és annak áraival. Ennek jártunk most utána.

Nem olcsó mulatság

Boglárka, aki bébiszitter és egyben egyetemre jár, korbábban például elmondta a Pénzcentrumnak, hogy egy gyerekre 2 000 forint/órás díjért vigyáz, kettőre viszont már 3 ezerért.  A fiatal nő elmondta azt is, hogy szerinte fontos a megszerzett végzettség a szülőknek, hiszen jobban megbíznak abban, akinek van valamilyen szakirányú, gyermekgondozó végzettsége.

Korábban lapunk megszólaltatott a témában egy üzletasszonyt is, aki jellemzően két idősebbre hölgyre szokta hagyni fiát, akik felváltva vigyáznak rá, hordják edzésre és a többi. A hölgyek szintén 2 ezer forintért teszik mindezt óránként. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen nem csak magánúton lehet bébiszittereket fogadni, vannak ugyanis már erre szakosodott cégek is, akik több száz bébiszittere is garanciát vállalnak. Az árak a profiknál is nagyjából 2 000 forint körül alakulnak. A Lurkó bébiszitter közvetítőcégnél például 1 800 forintos órabérért is lehet szerződtetni megbízható kollégát, míg 2 300-ért tapasztaltat, 2 800 forintért pedig kifejezetten pedagógust is. Ezek persze csak az alapárak, és egy gyerekre, egy órára értendők. 

Egy gyermekre tehát egy hat órás felvigyázás, egy megbízható bébiszitternél több mint 10 ezer forint, de egy tapasztalnál már majd 15 ezer forint. És ez csak egy nap.

Több gyerek esetén pedig nyílván többet kell fizetni, viszont ha valaki hosszú időn át, rendszeresen foglalkoztat bébiszittert az kap kedvezményt az árakra. 

Nálunk a legkeresettebbek a középkorúak, az ő esetükben már biztosak lehetnek benne a szülők, hogy nem csak keresetkiegészítés gyanánt vállalják ezt a munkát, hanem elhivatottak

- mondta el Kovács Balázs, a cég vezetője, aki hozzátette azt is, hogy a végzettség kifejezetten fontos, de sokféle szülő van, akik sokszor elképesztő elvárásokkal indulnak neki a bébiszitter keresésnek, ezért az irreális elvárásokból sokszor le kell faragni. 

Lehet olcsóbban is?

Érdemes persze megemlíteni, hogy az interneten böngészve akár 1 000 forintos órabérért is lehet embert találni. De a szakértő szerint ez például méltánytalanul kevés bér egy ilyen felelősségteljes munkáért. Sokan viszont mivel kezdők hajlamosak lehetnek alulárazni magukat. Ami persze mindenkinek szabad joga, hiszen nem egy nyílt piacról van szó. 

Sok esetben egyébként óvónők, tanítók is vállalnak bébiszitterkedést a munkájuk után, keresetkiegészítésként. Úgyhogy az ilyen szakemberek után is érdemes lehet érdeklődni, hiszen sokan gyakorlatilag a szakmájukból fakadóan is egész nap gyerekekkel vannak, és így lehet, hogy a délutáni mellékesüket kevesebbért is elvállalják, mint mondjuk azok a bébiszitterek, akik kifejezetten csak ebből élnek. Mindez azonban nem jelenti esetükben azt, hogy ne rendelkeznének a kellő reputációval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?