11 °C Budapest
Küszködnek a magyar családok: a gatyájuk is rámegy a különórákra

Küszködnek a magyar családok: a gatyájuk is rámegy a különórákra

2017. szeptember 1. 05:32

Kezdődik az iskola. A tanév során jelentős kiadásokkal kell számolniuk a szülőknek, és ha extra nyelvórákra is viszik a gyereket, az akár havi 30 ezer forinttal is megterhelheti a családi kasszát.

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ - derül ki egy július végi felmérésből. E szerint óvodás korban a családok 80 százaléka megússza havi tízezer forint alatt a foglalkozásokat, de alsó tagozatban már több mint 40 százaléknak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, minden tizedik család 20 ezer forintot, a szülők 3,5 százaléka pedig 30 ezret is kiad - derül ki a Formatex felméréséből.

Júliusban mi is készítettünk egy felmérést, arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mennyi pénzt költenek havonta a különórákra. A válaszadók 16 százaléka 5000 forintnál kevesebbet, szintén 16 százalék 5-10 ezer forint körüli összeget szán erre. 31 százaléknak havonta 10-15 ezer forintba kerülnek a különórák, 6 százalék pedig azt válaszolta, 15-20 ezer forint megy el havonta ezekre a foglalkozásokra. 31 százalék úgy nyilatkozott, hogy havonta 20000 forint feletti összeget költenek a szükséges különórákra.

Döbbenetes eredmények a magyar diákok nyelvtudásáról

A korrepetálásokra viszont szükség van. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy önmagában az iskolai tanóra nem elég ahhoz, hogy a diákok 18 éves korukra jól megtanuljanak legalább egy idegen nyelvet. Legalábbis ez a kép bontakozik ki, ha megnézzük az Oktatási Hivatal által a 2015/2016-os tanévben elvégzett idegen nyelvi mérés eredményeit.

A több mint százezer diák részvételével készült mérés adatainak elemzéséből az derült ki, hogy a 6. évfolyamos tanulóknak megközelítőleg a háromnegyed része (70-80 százaléka) teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, míg a 8. évfolyamos tanulóknak csak nagyjából a fele (45-55 százaléka) tudta az előírt A2-esszintet teljesíteni.

A tavalyi volt egyébként a második ilyen mérés, a feladatsort minden olyan 6. és 8. osztályos diáknak ki kellett töltenie, aki első idegen nyelvként angolul vagy németül tanul. Azok kaptak "megfelelt" minősítést, akik a maximális pontszám legalább 60 százalékát megszerezték.

Mi az az A1-es és A2-es szint, amit (elvileg) a hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak el kellene érni

A1-es szinten beszél idegen nyelven az, aki egyszerű kifejezésekkel be tudja mutatni a lakóhelyét, ismerőseit, családját, megérti a hozzá intézett egyszerűbb kérdéseket is tud is rájuk válaszolni. Az A1-es szinten beszélő diákoknak nem okoz problémát, ha például ki kell tölteniük adataikkal valamilyen formanyomtatványt, mondjuk egy szállodai bejelentkező lapot. A kerettanterv szerint ezt a szintet kellene elérni a hatodik évfolyam végére, akármilyen típusú iskolába is jár a diák.

A nyolcadik év végére A2-es szinten kellene beszélnie a tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy már képesnek kell lenniük rövidebb, egyszerűbb információcserére, csevegésre, választékosabban tud magáról, családjáról, közvetlen környezetéről beszélni. Akinek A2-es a nyelvtudása, el tud olvasni és meg tud érteni egy egyszerűbb, rövid szöveget, de egy egyszerűbb magánlevelet is meg tud egyedül fogalmazni.

A felmérés során kiderült az is, szélsőséges különbségek vannak a nyelvoktatást tekintve az ország egyes iskolái között. A legjobb eredményeket a budapesti iskolák diákjai érték el, a leggyengébbeket az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon élők.

Összességében az eredmények azt mutatják, hatalmas a probléma, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy 2020-tól már csak azok a diákok nyerhetnek felvételt egyetemre vagy főiskolára, akik legalább B2-es szintű középfokú nyelvvizsgával vagy ennek megfelelő emelt szintű idegennyelvi érettségivel rendelkeznek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit tehet a szülő?

Nem csoda tehát, ha sok szülő úgy dönt, korrepetálásra viszi a gyereket, hogy egészen biztosan ne okozzon majd a csemete számára gondot az emelt szintű érettségi vagy a középfokú nyelvvizsga letétele.

Az interneten számos magántanár hirdeti magát, rengeteg erre specializálódott gyűjtőoldal is van. Elég változatos a kép: Budapesten nem nehéz magántanárt találni, bőven van választási lehetőség. Ugyanez vidéken már nem így van. Az árak is változatos képet mutatnak.  Ha angol nyelvből szeretnénk különórákat a gyereknek, 2500-3500 forinttal számolhatunk egy 45 perces óráért Budapesten. Ha 60 perces foglalkozásra fizetnénk be, úgy készüljünk, hogy találni ugyan elvétve olyan tanárt, aki 3000 forintot kér, de a többség 4-5 ezret forintos óradíjjal dolgozik. Igaz, van olyan, aki vállal csoportos oktatást is: két diáknak összesen 4500 forintba kerül egy 45 perces óra, vagyis fejenként 2250-et kell fizetni. Vidéken találtunk viszont már olyan tanárt, aki 2000 forintért tart 60 perces órát, igaz, Heves megyében találtunk olyan szakembert is, aki 4500 forintot kér 45 percért.

Ha német nyelvből szorulna a gyerek korrepetálásra, a fővárosban 60 percért átlagosan 3000 forintot kérnek a tanárok (az anyanyelvi tanárok többsége is). Olyat is találtunk, aki 4000 forintért 90 perces foglalkozást kínál, sőt, egy, csak kezdő, illetve alapfokú szintre történő 45 perces felkészítést 1750 forintért vállal. Vidéken ez is olcsóbb valamivel, 2000-2500 forint körül mozog a 45 perces foglalkozások díja.

A francia nyelvtanárok 3-4 ezer forintért kérnek átlagosan a fővárosban egy 60 perces óráért, vidéken pedig átlagosan 2000-2500 körüli összeget kell fizetni egy 45 perces korrepetálásért.

Az biztos, hogy ha magántanárhoz jár a gyerek, az nem olcsó mulatság. Ha sikerül kifognunk olyan szakembert, aki óránként 3000 forintot kér, és elég, ha a gyerek csak hetente egyszer jár hozzá, akkor megússzuk az egészet havi tizenkétezer forintból. Egy érettségi vagy nyelvvizsga előtt járó diák számára viszont nem biztos, hogy a heti 45-60 perces különóra elég, és akkor máris duplázódhat a költség, vagyis havonta huszonnégyezer forintos kiadással kell számolni.

Dönthetünk úgy is, hogy a heti néhány óra helyett befizetünk egy intenzív nyelvtanfolyamra. Sok nyelviskola kínál olyan képzést, amik tanítási idő után vagy hétvégén vannak. Ha valaki ilyesmiben gondolkozik, most érdemes szétnézni az interneten: az iskolakezdés idejére a legtöbb nyelviskola készült valamilyen akcióval: van, ahol akár negyvenezer forinttal olcsóbb lehet a nyelvtanfolyam, ha szeptemberben iratjuk be a gyereket. Így például egy 10 hetes, 50 órás tanfolyam 39990 forintba kerül.  Szóval érdemes szétnézni, viszont sietni kell: a legtöbb intézményben szeptember közepéig tart a beiratkozás, és ezzel együtt az akciós ajánlat is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?