8 °C Budapest

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

2016. május 26. 05:45

Habár a magyarok imádják a készpénzt, arra azért ritkán van példa, hogy egy lakossági ügyfél többmillió forintért álljon sorba a bankfiókban. Időnként persze nincs más választásunk, ebből azonban csúnya pénzügyi bukta is lehet. Mutatjuk, mekkora  különbség van banki és banki árazás között.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére nemrég az NGM.

Az ügyfelek gatyája is rámegy erre

Habár megnyugtató, hogy az illeték "jól tervezhető bevétele az államkasszának", arról azért nem szabad(na) megfeledkezni, hogy az előírásra a lakossági ügyfelek gatyája is rámegy. Sokatmondó például, hogy az intézkedés bevezetését követően sorra szűntek meg az ún. nullás számlacsomagok Magyarországon, emiatt most az egyedi utalástól, a csoportos beszedésen át a készpénzfelvételért is szinte mendenhol keményen tejelni kell (legalábbis valamelyikért biztosan). Itt érdemes megjegyezni, hogy nemrég, ha nem is teljesen ingyenes, de a korábbi nullás számlákhoz nagyon hasonló konstrukcióval rukkolt elő néhány bank.

Valamelyest tompítja az intézkedés élét, hogy sokakat egyáltalán nem érdekel a tranzakciós költség. Legalábbis erre utal az, hogy több mint 2 évvel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta sem nyilatkozott mindenki arról, hogy havi 150 ezer forintig ingyen akar hozzájutni a pénzéhez. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a természetes személyek 9,32 millió számlát vezetnek magyar bankoknál, a hitelintézetek statisztikái pedig azt mutatják, hogy ezek mindössze felénél kérvényezték az ingyenes készpénzfelvételt.

És noha sok számlatulajdonosnak a kisösszegű tranzakciók után sokszor fel sem tűnik, mennyivel terhelik meg pluszban a számláját, hosszú távon akár több tízezres költségről is beszélhetünk. Hogy mindezt illusztráljuk, a nagyobb összegű készpénzfelvételeket vettük alaposabban is górcső alá. Azt mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy bár a legtöbb hazai pénzintézetet megkerestük a költségekre vonatkozó konkrét kérdéseinkkel, voltak - például a legnagyobb magyar bank is -, akik egyenesen elzárkóztak az érdemi válaszok elől. Lehet, hogy nem véletlenül.

Habár a legtöbb bank és természetesen a Pénzcentrum is óva int attól mindenkit, hogy több millió forintnyi készpénzzel rohangáljon az utcán, időnként azonban mégis akadnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőségünk, minthogy beállunk a sorba a bankfiókban. Ilyen helyzet lehet például egy ingatlan adás-vételi szerződésének megkötésekor a foglaló átadása, amely jellemzően készpénzben történik (érdekesség, hogy az ingatlanosok - egyébként teljesen helytelenül - többnyire már ilyenkor tartják a markukat a jutalékért). Csak a példa kedvéért, egy 30 millió forintos ingatlannál a foglaló, amely az ökölszabály szerint 10 százalék, 3 millió forint. De nézzük, mennyibe is fáj több millió forint felvétele.

FHB Bank

Előzetes bejelentés nélkül 1 millió forintig tudják teljesíteni az igényeket az FHB-nál (a Mogyoródi úti fiókban 500 ezer forintig). A nagyobb összegre vonatkozó felvételi szándékot pedig a kifizetés napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell a bankfiókban írásban, telebankon, vagy netbankon keresztül bejelenteni. Amennyiben 12 óra előtt jelenti be az ügyfél, úgy legkorábban másnap veheti fel az összeget, ha csak 12 óra után, akkor a 2. banki munkanapon. Az FHB egyébként 0,25 százalékot kér el bankfiókjaiban a készpénzfelvételért, minimum 173 forintos és maximum 11 690 forintos limitkikötéssel.

Erste Bank

A bankfióki készpénzfelvételnek természetesen az Ersténél van költsége, de "extra díjat nem számít fel a bank az összeg nagysága miatt". Ehhez persze itt is előzetes bejelentés szükséges, melyet 2-50 millió forint közötti összeg esetén a felvétel napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell megtenni, míg 50 millió felett 3 banki munkanappal előre szükséges jelezni az igényt. Az Erste közlése szerint a pénztári forint készpénzfelvétel díja "0,60%+125 Ft maximum 12.930 Ft + (0,60%)". Tehát:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

UniCredit Bank

"Lakossági ügyfeleink esetében az egyik leggyakoribb számlacsomagunk a Bónusz számlacsomag, melynél a pénztári készpénzfelvétel díja 1,45%, de minimum 1150 forint, a maximum pedig 50000 forint lehet" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az Unicredit. E mellett kiemelték, hogy bár bankfiókjaikban nincs felső határa a készpénzfelvételnek, azonban a 2 millió forint feletti készpénzigényt előre be kell jelenteni: a banki munkanapon 15 óráig bejelentett igényeket egy napos, a 15 órai határidő után bejelentetteket pedig 2 munkanapos teljesítéssel vállalják.

K&H Bank

Felső határa elvileg a K&H fiókjaiban sincs a készpénzfelvételnek, viszont fiókonként eltérő az az összeg, ami felett 2 munkanappal előre be kell jelenteni a szándékot. Fiókonként ez az értékhatár 500 ezer és 5 millió forint között változik (a Mamut I-ben található készpénzmentes fiókban egyáltalán nincs mód felvételre). Az árazás amúgy az összes értékesítés alatt álló számlacsomagnál megegyezik, ez pedig a következőket jelenti:

  • 0,86% + 653 Ft, min 864 Ft + 0,6% tranzakciós költség;
  • a fentin felül 12 967 Ft is terhelésre kerül a minimum 50 millió forintos készpénzfelvétnél

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

Azon túl, hogy a készpénzforgalom nemcsak az egyén szintjén, de össztársadalmi szempontból is a legdrágább tranzakciós forma, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy - ahogy az fenti példáinkban is látható - nagyon komoly különbségek vannak az egyes bankok, illetve az ott elérhető számlacsomagok között. Míg egyiknél éppen a készpénzfelvételt büntetik - társadalmi szempontból egyébként elképzelhető, hogy ez a megfelfelőbb hozzáállás -, addig a másiknál más szolgáltatásokat áraznak túl.

Éppen ezért minden ügyfélnek a saját maga igényeihez, pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedő terméket kell választania, amelyet időről időre érdemes újra mérlegre tenni (általában ajánlott 1-2 évente áttekinteni a piacon elérhető konstrukciókat). Sőt, a nagyobb összegű készpénzfelvételnél maradva még akkor is simán kijöhet a matek, ha kizárólag a felvétel miatt nyitunk egy új számlát, ahova számlavezető bankunktól átutaljuk - akár ingyenesen is - a kívánt összeget, majd az új bankunk fiókjában vesszük fel a pénzt, és utána akár meg is szüntehetjük a számlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem