Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Ez most a netes csalók legújabb módszere: így szedik el a gyanútlan magyarok pénzét

2024. május 26. 08:13

A csalók egy most terjedő e-mailben az OTP Bank nevében kérik arra az ügyfeleket, hogy hitelesítsék az adataikat egy linkre kattintva - közölte a bank pénteken. A pénzintézet arra kéri az ügyfeleket, hogy minden esetben legyenek körültekintőek, kérésre se kattintsanak semmilyen linkre! A bankok mindent megtesznek a bankszámlák biztonsága érdekében, de ha maga az ügyfél adja meg belépési adatait a bűnözőknek, akkor a biztonsági rendszerek nem jelentenek megoldást - figyelmeztetnek.

A csalók újabb levélben arra hivatkoznak, hogy az OTP Bank új online hitelesítési eljárást vezet be, és „az összes online banki felhasználó magánéletének védelme érdekében” az ügyfelek a levélben megadott linkre kattintva erősítsék meg az adataikat. A link egy adathalász oldalra vezet, ahol az ügyfelek banki adatai illetéktelenek birtokába kerülnek - figyelmeztetett a bank.

Arra is folyamatosan figyelmeztetnek, hogy az OTP Bank sosem hívja fel ügyfeleit, hogy telepítsenek ismeretlen alkalmazásokat a telefonjukra vagy számítógépükre, és nem kéri el a belépési vagy jóváhagyási kódokat. "Ha az interneten szeretnél terméket eladni, nem kell az internetbankodba belépned annak érdekében, hogy a pénzt megkaphasd. Az internetbanki belépést mindig az OTP Bank ismert, korábban is használt belépési oldaláról kezdd, és ne egy ismeretlen személytől kapott linken keresztül" - tanácsolják.

Ha csalás áldozatává váltál, haladéktalanul hívd az OTP Bankot a +36 1 366 6800 telefonszámon!

A meghatalmazás veszélyes lehet

A múlt héten figyelmeztettek arra is, milyen veszélye lehet, ha valaki meghatalmazással kezeli hozzátartozói számláit. "Legyen óvatos, mert ha visszaélés áldozatául esik, akkor a csalók a hozzátartozói pénzéhez is hozzáférhetnek" - mutattak rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben fizetési számlájához meghatalmazottként más személy  OTPdirekten, OTP InternetBankon, vagy OTP MobilBankon keresztül hozzáféréssel rendelkezik, a meghatalmazott személyt érintő pénzügyi visszaélések az Ön fizetési számlájára is kihatással lehetnek" - tájékoztattak. "Ha meghatalmazottként a fent említett elektronikus csatornák valamelyikén keresztül más személy fizetési számlájához hozzáféréssel rendelkezik, kérjük, hogy a számlatulajdonos érdekében fordítson kiemelt figyelmet a pénzügyi adatainak védelmére, a visszaélések megelőzéséért" - írták.

Kiberbiztonsági kvíz

Hogyan használja az internetet? Megfontolt? Tudatos? Vagy önkéntelenül is esélyt ad az adathalász csalóknak? A digitális eszközök óvatlan használatának komoly anyagi következményei lehetnek – a kiberbűnözők Önre is leselkednek! Az MNB Pénzügyi Navigátor 10 kérdésből álló kvízéből hasznos tanácsokat is kap az adathalász támadások elleni hatékony védekezéshez - írja a kiberpajzs.hu. Az MNB oldalán tesztelheted, hogy mennyire vagy biztonságban az interneten a teszt kitöltésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem