Financial asset invest analysis with volume and candle stick chart

Itt a szakértők jóslata: ezekkel a befektetésekkel szakíthatunk nagyot 2023-ban

2023. február 6. 18:13

A központi bankok kitartó küzdelmet folytatnak a 2022-ben kialakult váratlan és erőteljes infláció ellen, és bár ebben a folyamatban jó úton haladnak, az elkövetkező időszak egyik legfőbb kockázata az, hogy a pénzügyi szigorító intézkedések recesszióba sodorják-e a globális gazdaságot. A jelenlegi kilátások szerint azonban inkább egy úgynevezett „soft-landingre”, azaz enyhébb gazdasági visszaesésre számíthatunk - vélik az SPB Befektetési Zrt. szakértői. A privátbanki szolgáltató szerint izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak jelenleg az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvények piacán, főként a bankok, az autóipari cégek és a nyersanyagszektor cégeinek papírjai esetében. A vállalati kötvények mellett az állampapírpiac is tartogat kedvező lehetőségeket, ráadásul a hazaiak mellett egy szomszédos ország szuverén kötvénye is szóba jöhet. A Budapesti Értéktőzsdén két kedvenc papírja van a befektetési tanácsadó cégnek, melyek egyaránt 20 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkeznek 2023-ban

A tavalyi évben – néhány árupiaci termék kivételével – szinte minden eszközosztályban estek az árfolyamok, amelynek köszönhetően most jó beszállási lehetőségeket találhatunk egyes részpiacokon - állítják az SPB Befektetési Zrt. szakértői. Ennek jegyében izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvényekben, amelyekkel kapcsolatban a kamatok és a lejárati hozamok mellett a papírok folyamatos likviditása is fontos tényező. A private banking szolgáltató szakértői szerint a legjobb beszállók most a bankszektorban, az autóiparban és a nyersanyagszektorban vannak, amelyek esetében a dollárban és euróban kibocsátott kötvények árfolyama 10-35 százalékkal esett tavaly.

A pénzügyi szektor várható kedvező teljesítménye okán Európában a Rabobank, az Egyesült Államokban pedig a Citibank, illetve a Wells Fargo papírjai ajánlhatók a befektetők figyelmébe, azonban azok számára, akik továbbra is emelkedő inflációs környezetre számítanak, időszerű az OTP változó kamatozású eurós kötvényét figyelni. Az energiaszektorban a norvég DNO olajkitermelő vállalat dollárban denominált, 7,875 százalékos kamatozású kötvényére hívják fel a figyelmet az SPB szakértői, amely szinte komolyabb ingadozások nélkül átvészelte a tavalyi évet. Egy viszontagságos időszak után ismét bíztató képet mutat az autóipar, így igen kedvező befektetői kilátásokkal bírnak a Volkswagen és a Ford egyes kötvényei, de külön említésre méltó a Mercedes-Benz A- minősítésű, évi 8,5 százalékos kamatozású kötvénye is.

A szakértők szerint az amerikai olajtartalékok alacsony szintje miatt egy esetlegesen körülbelül 70 dollárig visszaeső olajárnál érdemes belépni vételi oldalon erre a piacra, és az olajtársaságok közül ajánlott a környezettudatosabb, ESG-konform cégek papírjaira koncentrálni. A Kelet-Európában zöld szemléletével élen járó MOL mellett említhető a nyugat-európai TotalEnergies, a BP vagy a Shell. A kedvező árfolyamkilátások mellett ezek a papírok hagyományosan jó osztalékot fizetnek, ebből adódóan ütésállóak és kevésbé volatilisek.

A hazai és régiós állampapírpiacokon is találhatunk attraktív kötvényeket

A magyar állampapírok az befektetési tanácsadó szerint a jelen körülmények között igen vonzó befektetési célpontok, ezért a mostani hozamszinteken már erősen javallott a portfólió egy részét ezekkel a papírokkal feltölteni. A dollárban kibocsátott magyar állampapírokban jelentős árfolyam-emelkedési potenciál lehet, a hosszú távú befektetési célra a 2041-ben lejáró, 7,625 százalékos kamatozású állampapír ajánlható, amellyel egy éve 158 százalékon kereskedtek a másodpiacon, októberben viszont nagyon olcsó volt, 94 százalék alá ment az árfolyama. A szuverén kötvények esetében a román piacon mind a dolláros, mind az eurós papírokban látnak fantáziát a cég szakértői: szomszédunknál egy 2034-ben lejáró, dollárban denominált, bőven 6 százalék hozamot biztosító kötvényt ajánlanak a befektetők figyelmébe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazai részvényeknél is jöhet 20 százalékos felértékelődés idén

A hazai részvénypiacon a szakértők elsősorban az OTP és a Richter papírjaiban látnak fantáziát. Előbbi árfolyamának 8 ezer forint körüli mélypontja egyértelműen megmutatta, hol van az a támasz, ahol a befektetői érdeklődés már határozottan megállítja a további esést. Mind technikai, mind fundamentális oldalról jó kilátásokat mutat a hazai bankpapír, amelynél idén a 13-15 ezer forintos szint elérése is reális lehet. Ugyancsak érdemes fokozott figyelmet fordítani a Richter részvényeire, amelyek árfolyamára kedvező hatással lehet többek között, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) nemrég hagyta jóvá a VRAYLAR antidepresszáns készítményt, ami nyilvánvalóan jótékonyan fog hatni a társaság nyereségtermelő képességére. Az SPB megítélése szerint körülbelül 20 százalékos árfolyam-növekedés várható a gyógyszercég papírjai esetében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?