2 °C Budapest
Financial asset invest analysis with volume and candle stick chart

Itt a szakértők jóslata: ezekkel a befektetésekkel szakíthatunk nagyot 2023-ban

2023. február 6. 18:13

A központi bankok kitartó küzdelmet folytatnak a 2022-ben kialakult váratlan és erőteljes infláció ellen, és bár ebben a folyamatban jó úton haladnak, az elkövetkező időszak egyik legfőbb kockázata az, hogy a pénzügyi szigorító intézkedések recesszióba sodorják-e a globális gazdaságot. A jelenlegi kilátások szerint azonban inkább egy úgynevezett „soft-landingre”, azaz enyhébb gazdasági visszaesésre számíthatunk - vélik az SPB Befektetési Zrt. szakértői. A privátbanki szolgáltató szerint izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak jelenleg az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvények piacán, főként a bankok, az autóipari cégek és a nyersanyagszektor cégeinek papírjai esetében. A vállalati kötvények mellett az állampapírpiac is tartogat kedvező lehetőségeket, ráadásul a hazaiak mellett egy szomszédos ország szuverén kötvénye is szóba jöhet. A Budapesti Értéktőzsdén két kedvenc papírja van a befektetési tanácsadó cégnek, melyek egyaránt 20 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkeznek 2023-ban

A tavalyi évben – néhány árupiaci termék kivételével – szinte minden eszközosztályban estek az árfolyamok, amelynek köszönhetően most jó beszállási lehetőségeket találhatunk egyes részpiacokon - állítják az SPB Befektetési Zrt. szakértői. Ennek jegyében izgalmas vételi lehetőségek kínálkoznak az euróban és dollárban kibocsátott vállalati kötvényekben, amelyekkel kapcsolatban a kamatok és a lejárati hozamok mellett a papírok folyamatos likviditása is fontos tényező. A private banking szolgáltató szakértői szerint a legjobb beszállók most a bankszektorban, az autóiparban és a nyersanyagszektorban vannak, amelyek esetében a dollárban és euróban kibocsátott kötvények árfolyama 10-35 százalékkal esett tavaly.

A pénzügyi szektor várható kedvező teljesítménye okán Európában a Rabobank, az Egyesült Államokban pedig a Citibank, illetve a Wells Fargo papírjai ajánlhatók a befektetők figyelmébe, azonban azok számára, akik továbbra is emelkedő inflációs környezetre számítanak, időszerű az OTP változó kamatozású eurós kötvényét figyelni. Az energiaszektorban a norvég DNO olajkitermelő vállalat dollárban denominált, 7,875 százalékos kamatozású kötvényére hívják fel a figyelmet az SPB szakértői, amely szinte komolyabb ingadozások nélkül átvészelte a tavalyi évet. Egy viszontagságos időszak után ismét bíztató képet mutat az autóipar, így igen kedvező befektetői kilátásokkal bírnak a Volkswagen és a Ford egyes kötvényei, de külön említésre méltó a Mercedes-Benz A- minősítésű, évi 8,5 százalékos kamatozású kötvénye is.

A szakértők szerint az amerikai olajtartalékok alacsony szintje miatt egy esetlegesen körülbelül 70 dollárig visszaeső olajárnál érdemes belépni vételi oldalon erre a piacra, és az olajtársaságok közül ajánlott a környezettudatosabb, ESG-konform cégek papírjaira koncentrálni. A Kelet-Európában zöld szemléletével élen járó MOL mellett említhető a nyugat-európai TotalEnergies, a BP vagy a Shell. A kedvező árfolyamkilátások mellett ezek a papírok hagyományosan jó osztalékot fizetnek, ebből adódóan ütésállóak és kevésbé volatilisek.

A hazai és régiós állampapírpiacokon is találhatunk attraktív kötvényeket

A magyar állampapírok az befektetési tanácsadó szerint a jelen körülmények között igen vonzó befektetési célpontok, ezért a mostani hozamszinteken már erősen javallott a portfólió egy részét ezekkel a papírokkal feltölteni. A dollárban kibocsátott magyar állampapírokban jelentős árfolyam-emelkedési potenciál lehet, a hosszú távú befektetési célra a 2041-ben lejáró, 7,625 százalékos kamatozású állampapír ajánlható, amellyel egy éve 158 százalékon kereskedtek a másodpiacon, októberben viszont nagyon olcsó volt, 94 százalék alá ment az árfolyama. A szuverén kötvények esetében a román piacon mind a dolláros, mind az eurós papírokban látnak fantáziát a cég szakértői: szomszédunknál egy 2034-ben lejáró, dollárban denominált, bőven 6 százalék hozamot biztosító kötvényt ajánlanak a befektetők figyelmébe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hazai részvényeknél is jöhet 20 százalékos felértékelődés idén

A hazai részvénypiacon a szakértők elsősorban az OTP és a Richter papírjaiban látnak fantáziát. Előbbi árfolyamának 8 ezer forint körüli mélypontja egyértelműen megmutatta, hol van az a támasz, ahol a befektetői érdeklődés már határozottan megállítja a további esést. Mind technikai, mind fundamentális oldalról jó kilátásokat mutat a hazai bankpapír, amelynél idén a 13-15 ezer forintos szint elérése is reális lehet. Ugyancsak érdemes fokozott figyelmet fordítani a Richter részvényeire, amelyek árfolyamára kedvező hatással lehet többek között, hogy az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) nemrég hagyta jóvá a VRAYLAR antidepresszáns készítményt, ami nyilvánvalóan jótékonyan fog hatni a társaság nyereségtermelő képességére. Az SPB megítélése szerint körülbelül 20 százalékos árfolyam-növekedés várható a gyógyszercég papírjai esetében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem