New virtual money concept, Gold Bitcoins ( btc )  is Digital crypto-currency use blockchain Technology for

Sokkoló, ami a nagyreményű bitcoinnal történik: ez lehet a sztár kriptovaluta vége

2022. május 18. 19:01

Múlt hétfőn fél éves mélypontra süllyedt a legismertebb, legértékesebb és legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama a dollárral szemben. A digitális fizetőeszközt egykor a bankrendszert lecserélni akaró megoldásként jellemezték, de nem biztos, hogy a nagy elvárásoknak valaha meg is felelnek majd, Sokan már egyszerűen betiltanák, de az Európai Parlament még lehetőséget lát benne. Hova juthat el a kripto?

Idén februárban megjelent egy poszt a Magyar Nemzeti Bank facebook-oldalán, melyet maga a jegybankelnök, Matolcsy György jegyzett. Ebben azt írta: elérkezettnek látja az időt, hogy mind a kriptovaluták bányászatát, mind a kereskedelmét betiltsák nem csak hazánkban, de az Európai Unió egész területén.

"Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre" - írta a posztban Matolcsy.

A bejelentés akkor komoly felhördülést okozott, ha azonban rátekintünk a kriptovalutákról szóló hírekre, azért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kriptovalutákkal szembeni egyre hangosabb kritikák alaptalanok lennének. A teljes betiltás helyett azonban vannakk olyanok is, akik csak a megfelelő szabályozási környzetet hiányolják.

Követhetetlen és nem is biztonságos

De ha el is tekintünk az illegális tevékenységek ilyetén módon finanszírozásától, az nagyjábüól így is teljesen világos, hogy súlyos volitalitásuk miatt a kriptodevizák jó eséllyel nem lesznek alkalmasak arra, hogy felváltsák a több évszázados bankrendszereket. Egy egyszerű példa: míg a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban szárnyalt, múlt hétfőre ismét 31 ezer dollár alá esett, ami fél éves mélypontot jelent.

Többet szeretnél tudni a Bitcoinról? Olvasd el lapunk minden cikkét itt!

A szakértők szerint a bitcoin ilyen komoly árfolyamingadozásait éppen az okozza, hogy nem függ szabályozó testülettől vagy magától a pénzpiactól sem. Emellett nem várt tényezők is gyakran befolyásolják az árát, amelyek leggyakrabban biztonsági hibákból erednek: gyakran történik lopás, amikor internetes bűnözők tárcákat, vagy egész bitcoin-farmokat törnek fel, és lógnak meg az értékes valutával. Egy ilyen eset tavály év közepén is borzolta a kedélyeket: miután több millió dollárt lovasítottak meg az egyik ezzel foglalkozó cégtől és így a felhasználóktól, az árfolyam mindössze két hónap alatt saját értékének csaknem felét veszítette el - 65 ezer dollárról 35 ezerre zuhant.

Mindennek kitéve

A kriptovaluták árfolyamingadozásiban ráadásul már a politikai tényezők, vagy más nagy emberek tettei vagy tervei is nagy szerepet játszanak, amelyek szintén megjósolhatatlanok. Két erős példa is van a közelmúltból: a kínai hatóságok nemrég betiltották a Föld legnépesebb országában a kriptovalutákat, amely azért is volt érzékeny veszteség, mert addig a kriptobányák jelentős része Kínából működött - ahogy persze kell, az árfolyam be is szakadt.

A világ leggazdagabb emberei közül sokan igyekeznek a lehető legtávolabb maradni ezektől az eszközöktől. Elon Musk azonban nemhogy nyakig benne van, hanem a Teslánál még azt is engedélyezte, hogy az ügyfelek Bitcoinnal fizessenek például az autókért. Musk személye annyira összenőtt a kriptovalutákkal, hogy egy-egy erről szóló nyilatkozata után mostanra mindig lehet árfolyamváltozásra számítani - csak senki nem tudja, éppen merre indulnak majd ilyenkor az eszközök...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EP szabályozni szeretné

A betiltás gondolatával nem foglalkozik az Európai Parlament, ellenben dolgoznak egy olyan szabályrendszeren, amely sokkal biztonságosabbá tenné mind a bányászatot, mind pedig a felhasználást az uniós állampolgároknak - erről egy rövid tanulmány értekezik, melyet az EP saját honlapján tett közzé idén áprilisban. A tanulmány elismeri azt, hogy a kriptovaluták lehetőséget teremt a biztonságos tranzakcióra két fél között, valamint hogy a technológia tényleg ígéretes - de hangsúlyozzák, hogy szabályozásra van szükség, amelyen már dolgoznak is. A jelenlegi tervek szerint a tokenek egy részének kibocsátását az Európai Értékpapír-piaci Hatóság és az Európai Bankfelügyeleti Hatóság felügyelné. 

Mi a jövő?

Az amerikai jegybank, a Fed már régóta fenyegetőzik a kriptovaluták betiltásával, és több kriptovaluta-szakértő szerint már nem lehet messze a végső döntés - mivel a legtöbben tényleg a betiltást várják, a negatív környezet és újabb várható rossz hír éppen az egyik tényezője a hétfői árfolyamzuhanásnak.

Két országban közben már elfogadják a Bitcoint hivatalos fizetőeszközként, ám sem a Közép-afrikai Köztársaság, sem pedig Salvador sem akkor súlyú szereplője a nemzetközi gazdaságnak, hogy példájukat több ország is kövesse. Egy dolog biztos: a további árfolyamzuhanás esetén nem lehet kizárni, hogy a kriptovaluták régóta jósolt, de mostanra talán elkerülhetetlen hattyúdalát jelentik majd - de az is igaz, hogy még lehetőségek is vannak benne.

Alább megnézheted a Pénzcentrum videósorozatát a kriptovalutákról:

(via Time)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem