33 °C Budapest
New virtual money concept, Gold Bitcoins ( btc )  is Digital crypto-currency use blockchain Technology for

Sokkoló, ami a nagyreményű bitcoinnal történik: ez lehet a sztár kriptovaluta vége

2022. május 18. 19:01

Múlt hétfőn fél éves mélypontra süllyedt a legismertebb, legértékesebb és legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama a dollárral szemben. A digitális fizetőeszközt egykor a bankrendszert lecserélni akaró megoldásként jellemezték, de nem biztos, hogy a nagy elvárásoknak valaha meg is felelnek majd, Sokan már egyszerűen betiltanák, de az Európai Parlament még lehetőséget lát benne. Hova juthat el a kripto?

Idén februárban megjelent egy poszt a Magyar Nemzeti Bank facebook-oldalán, melyet maga a jegybankelnök, Matolcsy György jegyzett. Ebben azt írta: elérkezettnek látja az időt, hogy mind a kriptovaluták bányászatát, mind a kereskedelmét betiltsák nem csak hazánkban, de az Európai Unió egész területén.

"Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre" - írta a posztban Matolcsy.

A bejelentés akkor komoly felhördülést okozott, ha azonban rátekintünk a kriptovalutákról szóló hírekre, azért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kriptovalutákkal szembeni egyre hangosabb kritikák alaptalanok lennének. A teljes betiltás helyett azonban vannakk olyanok is, akik csak a megfelelő szabályozási környzetet hiányolják.

Követhetetlen és nem is biztonságos

De ha el is tekintünk az illegális tevékenységek ilyetén módon finanszírozásától, az nagyjábüól így is teljesen világos, hogy súlyos volitalitásuk miatt a kriptodevizák jó eséllyel nem lesznek alkalmasak arra, hogy felváltsák a több évszázados bankrendszereket. Egy egyszerű példa: míg a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban szárnyalt, múlt hétfőre ismét 31 ezer dollár alá esett, ami fél éves mélypontot jelent.

Többet szeretnél tudni a Bitcoinról? Olvasd el lapunk minden cikkét itt!

A szakértők szerint a bitcoin ilyen komoly árfolyamingadozásait éppen az okozza, hogy nem függ szabályozó testülettől vagy magától a pénzpiactól sem. Emellett nem várt tényezők is gyakran befolyásolják az árát, amelyek leggyakrabban biztonsági hibákból erednek: gyakran történik lopás, amikor internetes bűnözők tárcákat, vagy egész bitcoin-farmokat törnek fel, és lógnak meg az értékes valutával. Egy ilyen eset tavály év közepén is borzolta a kedélyeket: miután több millió dollárt lovasítottak meg az egyik ezzel foglalkozó cégtől és így a felhasználóktól, az árfolyam mindössze két hónap alatt saját értékének csaknem felét veszítette el - 65 ezer dollárról 35 ezerre zuhant.

Mindennek kitéve

A kriptovaluták árfolyamingadozásiban ráadásul már a politikai tényezők, vagy más nagy emberek tettei vagy tervei is nagy szerepet játszanak, amelyek szintén megjósolhatatlanok. Két erős példa is van a közelmúltból: a kínai hatóságok nemrég betiltották a Föld legnépesebb országában a kriptovalutákat, amely azért is volt érzékeny veszteség, mert addig a kriptobányák jelentős része Kínából működött - ahogy persze kell, az árfolyam be is szakadt.

A világ leggazdagabb emberei közül sokan igyekeznek a lehető legtávolabb maradni ezektől az eszközöktől. Elon Musk azonban nemhogy nyakig benne van, hanem a Teslánál még azt is engedélyezte, hogy az ügyfelek Bitcoinnal fizessenek például az autókért. Musk személye annyira összenőtt a kriptovalutákkal, hogy egy-egy erről szóló nyilatkozata után mostanra mindig lehet árfolyamváltozásra számítani - csak senki nem tudja, éppen merre indulnak majd ilyenkor az eszközök...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az EP szabályozni szeretné

A betiltás gondolatával nem foglalkozik az Európai Parlament, ellenben dolgoznak egy olyan szabályrendszeren, amely sokkal biztonságosabbá tenné mind a bányászatot, mind pedig a felhasználást az uniós állampolgároknak - erről egy rövid tanulmány értekezik, melyet az EP saját honlapján tett közzé idén áprilisban. A tanulmány elismeri azt, hogy a kriptovaluták lehetőséget teremt a biztonságos tranzakcióra két fél között, valamint hogy a technológia tényleg ígéretes - de hangsúlyozzák, hogy szabályozásra van szükség, amelyen már dolgoznak is. A jelenlegi tervek szerint a tokenek egy részének kibocsátását az Európai Értékpapír-piaci Hatóság és az Európai Bankfelügyeleti Hatóság felügyelné. 

Mi a jövő?

Az amerikai jegybank, a Fed már régóta fenyegetőzik a kriptovaluták betiltásával, és több kriptovaluta-szakértő szerint már nem lehet messze a végső döntés - mivel a legtöbben tényleg a betiltást várják, a negatív környezet és újabb várható rossz hír éppen az egyik tényezője a hétfői árfolyamzuhanásnak.

Két országban közben már elfogadják a Bitcoint hivatalos fizetőeszközként, ám sem a Közép-afrikai Köztársaság, sem pedig Salvador sem akkor súlyú szereplője a nemzetközi gazdaságnak, hogy példájukat több ország is kövesse. Egy dolog biztos: a további árfolyamzuhanás esetén nem lehet kizárni, hogy a kriptovaluták régóta jósolt, de mostanra talán elkerülhetetlen hattyúdalát jelentik majd - de az is igaz, hogy még lehetőségek is vannak benne.

Alább megnézheted a Pénzcentrum videósorozatát a kriptovalutákról:

(via Time)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?