29 °C Budapest
Portrait of handsome elegant mature man with cigar and a glass whiskey in a dark room

Itt áll feketén-fehéren: ekkora a vagyona a leggazdagabb családoknak Magyarországon

2022. március 19. 16:32

A magyar háztartások nettó vagyona 154 641 milliárd forintot tett ki 2020 végén, ennek közel 50%-a van a leggazdagabb 10%-ba tartozó családok kezében - írja a Portfolio. A legszegényebb és leggazdagabb háztartások közötti vagyoni szakadékot az is alátámasztja, hogy míg a leggazdagabb családok átlagvagyona közel 190 millió forint, a legszegényebbeké mínusz egymillió, tehát vagyonuk nem fedezi a kiadásaikat és kötelezettségeiket – többek között  ezekhez hasonló érdekes számokat tartalmaznak az MNB 2020-as háztartási vagyonfelmérésének minap közzétett első eredményei. Vajon miből van több a szegényeknek, mint a gazdagoknak?

A válasz egyszerű: hitelből. Az MNB frissen közzétett adatai szerint van különbség (nem is kicsi) a legszegényebb és leggazdagabb magyar háztartások között abban a tekintetben is, hogy milyen vagyonelemekkel rendelkeznek - írja a lap. A vagyonosabb családoknál a többség rendelkezik házzal vagy ingatlannal, illetve autóval, és ugyanígy sokkal jellemzőbb a körükben, hogy valamilyen pénzügyi eszközzel bírnak (bankbetét, állampapír, egyéb megtakarítás).

Ehhez képest a szegényebb háztartások csak harmadának van lakása, autója, pénzügyi megtakarítása csak nagyon keveseknek, hitelekből azonban nem szenvednek hiányt.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio elemzéséből kiderül: a magyar háztartások nettó vagyonának fele a legvagyonosabb 10%-ba tartozó családok kezében van és a legfelső 10%-ba tartózok átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot, hatalmas a szakadék. A szegényebb családok pénzügyi megtakarítása konvergál a nullához, de hitelből van nekik bőven. A budapestieknek van a legtöbb pénze, az Észak-Magyarországon élőknek pedig a legkevesebb. A 46-55 éves főkeresővel bíró családok számítanak a legvagyonosabbnak itthon, de a 75 felettiek is dupláztak 3 év alatt. A teljes elemzés itt olvasható.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 5. 10:40
A Media1 információi szerint Torkos Matild, az Index főmunkatársa betegszabadságról tért vissza, ami...
Holdblog  |  2022. július 5. 05:00
Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk,...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00