Midsection of woman using credit card for contactless payment at checkout at zero waste store cimlapi

Lassan már a bankkártyákat is nyugdíjazzák Magyarországon: hogyan fogunk fizetni 5 év múlva?

2021. november 5. 14:04

Megérkezett a Pénzcentrum videóblogjának legújabb epizódja: ezen a héten a CashTag-ben arra kerestük a választ, hogy miként fogunk fizetni a boltban 5 év múlva. Korábban még az volt a trend, hogy a bankkártyák egyre csak szorítják vissza a készpénzhasználatot, ám manapság már Magyarországon is terjednek azok a megoldások, amelyek a plasztikokat is nyugdíjba küldik.

Magyarország sokáig tipikus készpénzes országnak számított, "az a tuti ami a zsebemben van". Egy 2017-es adat szerint például az Európai Unióban még igencsak hátul kullogtunk a bankkártya terminálok számában. Azóta köszönhetően az állam határozott lépéseinek is, ez a szám meredeken nő az országban és bár az élmezőnytől távol vagyunk de a készpénzes fizetések száma folyamatosan csökken, ami jó jel. A készpénz ugyanis káros a társadalomra nézve.

Ennek vannak gazdasági okai: drága előállítani, tárolni, cserélni, szállítani. Törvényi okai: nem lekövethető a pénzmozgás ami megkönnyíti az illegális tevékenységeket. És egyébként egészségügyi okai is, hiszen nem túl higénikus, tele van baktériumokkal.

Bár a készpénzt immár nálunk is egyre visszábbszorítja a kértyahasználat, rohamosan terjednek azok a fizetési módok, amik pedig a kártyahasználatot kezdik visszaszorítani. A kártyás mobilfizetés mellett megjelent például egy olyan módszer is, ahol nem a bankkártyát regisztráljuk fel különböző applikációkba hanem közvetlenül a számlánkról történik az azonnali levonás, ez a QR-kódos fizetés.

Ráadásul ilyen kódot már nem csak a kereskedők, hanem mi, magánszemélyek is tudunk generálni. Így, ha mondjuk valaki tartozik neked, de nincs nála készpénz, még az utalással sem kell bajlódni, a banki alkalmazásodban simán előhívhatsz egy QR-kódot a kért összeggel, amit az illető csak beolvas, és már kész is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Többek között erről, és úgy általában a fizetés jövőjéről szól a CashTag legújabb epizódja:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?