14 °C Budapest

Megszólalt az MNB: így tartanak nyitva a bankfiókok a korlátozás alatt

2021. március 9. 16:03

Az MNB az újabb vírushullám okozta veszélyhelyzet időszakában is szorgalmazza, hogy a hitelintézetek - a fertőzésveszély csökkentésére tett folyamatos intézkedések mellett - tartsák nyitva fiókjaikat és szükség esetén fogadják a személyes panaszokat is. A jegybank továbbra sem támogatja az egy napnál hosszabb bankszünnapot, időleges bezárás idején pedig elvárja, hogy megyénként legalább egy fiók kiszolgálja az ügyfeleket, akik megfelelő tájékoztatást is kapjanak kiszolgálásuk lehetőségeiről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus harmadik hulláma kapcsán áttekintette - a tavaly áprilisban kiadott, s legutóbb idén januárban módosított - a hitelintézetek számára a veszélyhelyzet negatív hatásainak enyhítése érdekében született körlevelét. Megállapítható, hogy e szabályozás előírásai megfelelően kezelik a mostani helyzetet is, így azokon nem kell változtatni. A jegybank ezért felhívja a hitelintézeti szektor szereplőit az e körlevélben foglaltak további alkalmazására.

Mint emlékezetes, az MNB így nem támogatja, hogy a hazai hitelintézetek esetleg 24 óránál tovább tartó bankszünnapot hirdessenek meg. A bankfiókok folyamatos, megszokott nyitvatartására és az ügyfelek akár személyes kiszolgálására a 104/2021. (III. 5.) sz. friss kormányrendelet is lehetőséget ad (s nemcsak a bankoknak, de valamennyi pénzügyi ágazat szereplőinek is). A járvány előző hullámaiban emellett a hitelintézetek fiókjainak döntő része nyitva volt és megbízhatóan szolgálta ki az ügyfeleket.

Az MNB változatlan fogyasztóvédelmi elvárása, hogy a hitelintézetek megyénként legalább egy-egy bankfiókot minden esetben a normál üzletmenet szerint nyitva tartsanak (ha a mindenkori kormányzati intézkedések ezt nem zárják ki, illetve az érintett bank jelen is van az adott megyében). A személyes kiszolgálást igénylő ügyfelek tájékoztatására az MNB szükségesnek tartja azt is, hogy a hitelintézetek folyamatos adatszolgáltatással tartsák naprakészen a jegybank honlapján elérhető országos fiók- és ATM-kereső alkalmazást is.

Ha egy bankfiókot mégis időlegesen bezárnak, az adott hitelintézet - elektronikus felületein, ügyfélkiszolgáló kirendeltségeiben, illetve az érintett fiók bejáratánál kifüggesztve is - köteles ennek tényéről tájékoztatni ügyfeleit, egyúttal megnevezni a legközelebbi, az ügyfelek számára nyitva tartó fióko(ka)t. A banknak emellett fel kell hívnia a fogyasztók figyelmét a telefonos, elektronikus ügyintézés, illetve a betéti/hitelkártyával való fizetés választásának lehetőségére. Tájékoztatnia kell továbbá a fertőzésveszély mérséklésére tett banki intézkedésekről is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Időleges fiókbezárás esetén az adott hitelintézetnek, pénzforgalmi szolgáltatónak gondoskodnia kell arról is, hogy a környékbeli ATM-ekben megfelelő mennyiségű készpénz legyen, hiszen ekkor átmenetileg megnövekedhet a készpénzfelvételi tranzakciók aránya.

A hitelintézeteknek továbbra is lehetőséget kell biztosítaniuk az ügyfelek személyes panasztételére, hiszen ezt jelenleg nem korlátozza semmilyen jogszabály. A járvány intenzitásának esetleges fokozódása esetén ugyanakkor akár indokolttá válhat az áttérés az írásbeli (s ezen belül az elektronikus úton történő), illetve a telefonos panasztételi lehetőségre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem