15 °C Budapest

Rémálom az online társkeresőn: ezrével húzzák le a "szerelmeseket"

2017. február 14. 16:40

A társkereső oldalak népszerűsége töretlen, rengeteg tagja van, és Valentin-napon gyakran még azok is felkeresik ezeket az oldalakat, akik egyébként, az év többi napján nem. Éppen ezért ma kiemelten fontos felhívni a figyelmet a netes randis csalásokra, amelynek évente több ezer ember esik áldozatul.

Az internet és az okostelefonok rohamos terjedésével ma már mindenki számára pillanatok alatt elérhetők a randi-oldalak. Néhány éve még furcsán néztek azokra, akik interneten kerestek párt magunknak, mára viszont teljesen elfogadottá vált az ismerkedés ezen formája. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen oldalon teszik mindezt, és mennyire vannak tisztában az esetleges veszélyekkel.

Néhány oldalon ugyanis megjelent a szervezett bűnözés, emberek és robotok egyaránt azon dolgoznak, hogy könyörtelenül kifosszák az embereket. Ennek az egyik módszere, hogy maga az oldal akarja lehúzni a felhasználókat. Ezeknél a cégeknél ún. animátorok dolgoznak, akik egyszerre 20-50 profilt is kezelnek, főként kelet-európai országokban dolgoznak, tehát nem valós, kapcsolatot kereső emberekkel beszélgetnek a felhasználók. A céljuk, hogy minél több fenntartsák a tagok érdeklődését (személyes találkozó természetesen sosincs), és egyre nagyobb csomagra fizessenek elő, vásároljanak prémium csomagokat, vagy hosszabbítsák meg a tagságot.

A másik bevett módszer, amikor nem az oldal üzemeltetői próbálják átverni az ügyfeleket, hanem egy "rendes" oldalra beszivárognak a csalók. Általában folyamatosan szűrik és figyelik az oldalak az ilyen csalókat, és a felhasználók is jelenthetik, ha gyanús nekik valamelyik tag. Ha viszont mégis belefut az ember egy ilyen átverésbe, akkor általában nem azonnal, hanem nagyjából egy hónap elteltével kezd el a csaló pénzt kérni, amikor már elnyerte a bizalmát az áldozatnak.

A csalók nem válogatnak az áldozatok között, és az egész világon jelen vannak. Nagy-Britanniában például az online társkeresők 12 milliárd fontos piacot jelentenek. A bűncselekmények áldozatainak viszont csak tavaly összesen 39 millió font kárt okozott.

Rendőrségi adatok szerint 2016-ban 3900 embert csaptak be

átlagosan 10 ezer fontot csaltak ki tőlük. Ráadásul az utóbbi módszerrel, és egy hónap elteltével elkezdek pénzt küldeni a felhasználók a csalóknak. Ez a szám viszont csak a jéghegy csúcs, mivel nagyon sokan szégyellik, hogy átverték őket, ezért csak kevesen jelentik az efféle eseteket. Az átverések elkerüléséért Date safe néven kampányt is indított a rendőrség és több civil szervezet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet kiszűrni a csalókat?

Érdemes olyan randioldalakat kipróbálni, amelyről már hallottál korábban, van múltja, esetleg találsz az interneten olyan cikkeket, ahol a tulajdonos nyilatkozott. A másik, hogy nagyon védeni kell az adatokat, és mindig legyen gyanús, ha szóba kerül a pénz. Érdemes ellenőrizni az IP-címet is, hogy az a felhasználó, akivel beszélgetsz melyik országban tartózkodik, ha például kiderül, hogy Nigériában, az elég beszédes lehet.

Ami nagyon fontos, hogy soha ne adj ki semmilyen bizalmas információt, sem pedig bankkártyáddal kapcsolatos információt, amelyről tudod, hogy azt bizalmasan kell kezelni! És soha, senkinek ne add meg az online számládhoz vagy az internetes szolgáltatódhoz használt jelszót. Emellett minden fellelhető adatot, amit megtudtál arról az emberről, aki pénzt kér tőled, ellenőrizd hivatalos forrásból.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm