Mutatjuk, mi kell a pénzügyi varázsvilághoz: a sorban állást is örökre elfelejtheted

2016. augusztus 28. 19:00

Nem kell sorszámot húznia a bankban, és kedvezményes számlacsomagot kaphat az, aki a privát bankolást választja. Ehhez szükség van némi tőkére, de a tévhittel ellentétben nem csak milliárdosok tudják igénybe venni az ilyen szolgáltatást. Magyarországon még viszonylag fiatal, de folyamatosan növekvő ágazatnak számít a megtakarításnak ez a formája a pénzügyi szektorban. Lássuk, hogy miről van szó pontosan, és kinek érdemes igénybe venni.

A közép-kelet-európai régióban az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a privát bankolás szerepe, és Magyarországon is fiatal, de erősen növekvő ágazatnak számít. A tévhittel ellentétben nem milliárdosoknak szóló szolgáltatásról van szó: akár tíz millió forintos vagyonnal is kaphatunk ilyen kiszolgálást - vállalkozásként és magánszemélyként is. Kinek érdemes privátbanki szolgáltatást igénybe venni, és mik a lehetőségek a magyar piacon?

Mi a privát bankolás?

A privát bankolás majdnem egyidős a bankok történetével, de Magyarországon még csak egy szűkebb réteg tudja pontosan, hogy mi is ez a szolgáltatás. A privátbanki szolgáltatás igénybevételéhez a szolgáltató által felállított belépési limitnek megfelelő megtakarítással kell rendelkezni, ami hazánkban 10 és 300 millió forint között mozog - szolgáltatótól függően. Minden szolgáltatónál járnak a következő előnyök:

  • dedikált privátbankár, tanácsadó, akihez személyesen vagy telefonon fordulhatunk, bármilyen kérdéssel, kéréssel;
  • számos kedvezmény, az ingyenes bankkártyától az alacsony számlavezetési díjakig, ezzel a pénzügyi szolgáltatásra fordított összköltség is csökken;
  • olyan termékek is elérhetővé válnak az ügyfeleknek, amelyek egy átlagos lakossági befektetőnek általában nem, például egy speciális számlakonstrukció, egyedi befektetési alapok és más befektetési termékek, lombard hitel és sok más termék.

Aki rendelkezik a belépési limithez szükséges megtakarítással, két fő privátbanki szolgáltatás közül választhat: a vagyonkezelés és a tanácsadásnak nevezett privátbanki szolgáltatás közül.

Tanácsadás: a kezedben maradnak a pénzügyeid

A tanácsadói modellben az ügyfélnek előzetesen bele kell egyeznie minden egyes ügyletbe, a privátbankár csak tanácsot ad, konkrét befektetést javasolva, de nem kötheti meg az ügyletet jóváhagyás nélkül. Ezzel a megoldással egyrészt kézben tarthatóak a pénzügyek, miközben olyan tanácsokat ad a szakértő, amelyekhez mások nem férnek hozzá. A tanácsokkal persze foglalkozni is kell, és meghozni a döntést, tehát ha valami nem sikerült, akkor nem csak a bankot, hanem magát is hibáztatnia kell az ügyfélnek. Tanácsadásnál két bevett gyakorlatot alkalmaznak a szolgáltatók a díjazással kapcsolatban: az egyik a tranzakciók után járó tranzakciós jutalék, a másik pedig az állományi fixdíj, vagy havidíj.

Vagyonkezelés: a bankár intézkedik helyetted

A másik modell szakszóval a diszkrecionális vagyonkezelés, amikor a döntést az ügyfél kiengedi a keze közül, és rábízza egy szakemberre. A vagyonkezelés esetében a befektetési döntés a piacon a legjobb szakemberekre van bízva, akik napi szinten figyelik a piacok mozgását, így biztos tudással rendelkeznek a megfelelő döntéshozatalhoz. De mégis honnan tudja, hogy az ügyfele hogyan döntött volna? Az egész együttműködést megelőzi egy részletes kockázatfeltáró teszt és nyilatkozat, így már az elején megállapítják, hogy mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. Ennek a modellnek a legnagyobb előnye, hogy ügyfélként nem kell foglalkozni a döntések meghozatalával, és nem kell viselni a döntés meghozatalával járó felelősséget sem. A vagyonkezelés további előnye, hogy ebben a sikerdíj alapú díjazást szoktak a szolgáltatók alkalmazni, ami a vagyonkezelőt arra ösztönzi, hogy minél jobb teljesítményt érjen el nem pedig arra, hogy minél több tranzakciót kössön.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit kínálnak a hazai szolgáltatók?

A hazai tanácsadást, illetve vagyonkezelést nyújtó szolgáltatókat összehasonlítva az látható, hogy a szolgáltatók többsége tanácsadást nyújt az ügyfeleinek, melyet néhány szolgáltató vagyonkezeléssel is kiegészít.

Általánosságban elmondható, hogy 40-60 millió forint a tipikus vagyonmennyiség, amelytől már válogathatunk a privátbanki szolgáltatók között, de egyes intézményeknél elérhetők alacsonyab limitek is.

A legnagyobb tanácsadást nyújtó szolgáltató Magyarországon az OTP Bank, kezelt vagyonban és ügyfélszámban is kiemelkedik. A tanácsadást nyújtó szolgáltatók esetében a belépő összegek a Citibank 15 millió forintos limitjétől, egészen az UniCredit Bank 100 millió forintos limitjéig terjednek.

Kizárólag vagyonkezelési szolgáltatást csupán néhány vállalat nyújt. A Bank Gutmann egyértelműen a legnagyobb megtakarítással rendelkezőket tartja célcsoportjának, hiszen a belépési limit ennél a szolgáltatónál 1 millió euró, ami mai árfolyam több mint 310 millió forint. Ismert hazai szereplő a Concorde Alapkezelő, ahol a privát vagyonkezelési szolgáltatását 60 millió forinttól vehetik igénybe az ügyfelek. Viszonylag új szereplő ezen a piacon a Diófa Alapkezelő: két éve indította el prémium vagyonkezelési szolgáltatását. Itt a legalább 10 millió forintos megtakarítással rendelkező magánszemélyek és vállalatok vehetik igénybe a vagyonkezelési szolgáltatást.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem