2020. július 6. hétfő Csaba
HR Centrum

Mosogat és felszolgál egy étteremben az ország legjobb színésze: mi történik?


Egy vásárcsarnokban lévő étteremben vállalt munkát Nagy Zsolt: mosogat, poharat szed, és néha még az ételt is kiviszi a vendégeknek. Hogy mi áll ennek a hátterében, arról a Best magazinnak beszélt egy interjúban.

Nagy Zsolt, aki 2000-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és ezután 8 éven keresztül a Krétakör Színháznak, majd a Nemzeti Színháznak volt a tagja, most egy vásárcsarnokban lévő étteremben dolgozik: mosogat, poharat szed, és olykor még az ételt is kiviszi a vendégeknek - mindenről Veiszer Alindának mesélt egy frissen megjelent interjúban. Arra a kérdésre, hogy a pénz miatt csinálja-e, Nagy Zolt azt válaszolta:

Dehogy! Illetve akkora a baj, hogy az nem foltozza be. De komolyan, azért vagyok ott, mert máshonnan akarom figyelni a világot.  

Zsoltot egyébként sokan felismerik, karácsonykor például minden rendelés mellé elszavalt egy verset is.

Vendéglátás?

Ahogy arról korábban beszmoltunk, munkát találni manapság nem lehetetlen, óriási a munkaerőhiány, a legnagyobb gond jelenleg az iparban, ezen belül is a feldolgozóiparban érzékelhető, ezt követi az egészségügy és a szociális ellátás, majd a kereskedelem és a vendéglátás

Ugyankkor hiába van rengeteg betöltetlen állás, a kínált fizetésekben ez még sok esetben nem tükröződik. A legtöbb nehezen betölthető munkakör esetében fontos tényező a kínált munkabér alacsony szintje, ugyanakkor a fizikai dolgozóknál a külföldi kivándorlás jelenti a legnagyobb problémát. Magyarul van ennél jobban jövedelmező mellékállás is.

Kiégés?

Ugyanakkor az sem ritka, hogy egy sikeres ember az élete egy bizonyos pontján egyszer csak azt érzi, valami teljesen mást kell csinálnia ahhoz, hogy a felszínen tudjon maradni.

A Pénzcentrumnak adott interjúba, például a topmenedzserből lett árufeltöltő, Czeczeli Talmás mesélt arról, miért váltott, miért kezdett bele egy teljesen új életbe:

"Akik értenek hozzá, azt mondják, alkati dolog, ki hogyan kezeli a stresszt, ami tegyük hozzá, az élet minden területén, miden egyes munkakörben jelen van. Én kifejezetten érzelmes ember vagyok, lelkemre veszem és nagyon megélem a sikert, a kudarcot is. Ez ki is ütközik rajtam testileg. Az összes klasszikus tünetet produkáltam: magas vérnyomás, alvászavar, rosszullétek, idegeskedés, folyamatos feszültség.

De az a nagy átverés ebben, hogy egy idő után azt veszed észre, ez a normális működésed, ez lesz az alapállapotod. Olyan folyamat, amibe belecsúszol, nincs egy konkrét pont, egy konkrét dátum. Lassan velejáró fiziológiai állapotokat elfogadod, hiszen kilépni nem tudsz belőle. Olyan, mint a hízás: felszedtem valamicskét, de ez még elmegy, nem? Először csak egyre több kávét iszol, a végére pedig egy kicsit talán el is torzulsz. Kérdés, hogy hol a vége? Leesel a székről és meghalsz, stroke-ot kapsz, vagy csak egyszerűen kiégsz."

 

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS