2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella
HR Centrum

Ezek az ország legjobb középiskolái: elárulták, mit keresnek leendő diákjaikban


A Pénzcentrum 2018 elején indított HRCentrum rovatában nem csak a legjelentősebb hazai vállalatok hr vezetőivel készített interjúi jelentek meg, hanem a legjobb magyarországi középiskolák igazgatóival is beszélgettünk. Kiderült, hova mekkora a túljelentkezés, és mi kell ahhoz, hogy bekerülhessenek a gyerekek.

Az igazán innovatív vállalatok ma már nem az egyetemekre és főiskolákra járnak "levadászni" a legtehetségesebb tanulókat, hanem a középiskolákban keresik meg őket. Az egyetemen már késő megszólítani a diákokat, hiszen addigra más sokan nincsenek Magyarországon, és nem is tervezik, hogy visszajönnek.

Többek között ezekben intézményben folynak az ország legszínvonalasabb gimnáziumi képzései, még is van, hogy áldatlan állapotok között kénytelenek dolgozni, ahogy például az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanárai és tanulói. Persze más a helyzet Lauder Javne Iskolában, ahol a színvonalas oktatást szinte sehol máshol nem tapasztalható infrastrukturális háttér támogatja. Mondjuk mindez nincs ingyen, egy évi tandíj 600 ezer és 900 ezer forint között van. De nem panaszkodhatnak a körülmények miatt sem a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, sem pedig a Piarista Gimnáziumban - holott itt nincs tandíj, csupán alapítványi hozzájárulás, ez rendszerint egy jelképes összeg.

Mind a négy iskola különleges a maga nemében, mutatják ezt a számok is. A Radnótiba tízszeres a túljelentkezés, a Lauderbe is óriási: volt, hogy egy hirtelen felszabadult helyre 43-an jelentkeztek. A piaristáknál most éppen kétszeres a túljelentkezés, de Horváth Bálint, az igazgató szerint ide csak azok jönnek, akik kifejezetten vallásosak, hiszen jó minőségű oktatás hozzáférhető máshol is a városban, csak emiatt nem jelentkeznek ebbe a gimnáziumba.

A jól sikerült központi írásbeli felvételi után minden intézmény tart egy szóbeli felvételit is, ami alapján eldöntik, kit engednek be az intézménybe.

Ezeken a beszélgetéseken nem feltétlenül tárgyi tudást kérnek számon, hanem a gyerekek gondolkodására kíváncsiak, arra hogy milyen a problémamegoldó képességünk. De az óvodától a középiskoláig képzést nyújtó Lauderben a szülőktől kérnek motivációs levelet az iskolaérettségi vizsgálat után.

Mind a négy iskola valamilyen formában az együttműködést, a kommunikációs képességeket tűzte zászlajára, céljuk, hogy a gyerekek megtanuljanak együtt dolgozni, együtt gondolkodni. Persze mindenhol más-más eszközökkel, de úgy tűnik az interjúkból, a végcél ugyanaz.

A digitalizáció és a mobiltelefonok használata is előkerült minden inrerjúban, és jól kiolvasható belőlük, hogy ebben a kérdésben nem annyira nagy az egyetértés. A Radnóti, az igazgatónő elmondása szerint élen jár a folyamatokban:

Nagyon régen elkezdtük behozni az iskolába a digitális kultúrát, már a kilencvenes években szerveztünk számítógéppel támogatott órákat.

- mondta el dr. Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatója. Itt az órán is elő lehet venni a telefonokat. Pannonhalmán igyekeznek szabályozni, hogy mennyit használhatják a gyerekek az eszközöket, bár időnként előkerül a mobiltelefon óra alatt, ahogy a Piaristáknál is - szigorúan csak ha a tanár engedélyezi.

Munkaerőpiaci helyzet

A Radnótiban nincs munkaerőhiány, hiszen komoly presztízst jelent, ha valaki egy jó nevű gyakorlóiskolában tanít. De Horányi Gábor, a Lauder főigazgatója panaszkodott a szakemberhiányról, sőt, véleménye szerint egy évtized, és ott leszünk, ahol ma az informatikus szakma tart. A piaristáknál és a bencéseknél a speciális feltételek miatt pedig még nehezebb megfelelő tanerőt találni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 09. 21. 07:41
A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 2.

Folytatjuk cikksorozatunkat (első rész) a számlaszintű adatszolgáltatás változásaival ebben...

hrdoktor
2020. 09. 21. 04:59
A túl sok munka egészségügyi kockázatai

Ha túl sokat dolgozunk, testi és mentális egészségünk bánhatja. A rengeteg munka okozta túlhajszoltság...

legacykft
2020. 09. 18. 09:00
Következetesség a fejlesztésben

Alapelveihez, elgondolásaihoz hű, azoknak megfelelően viselkedő, azokkal összhangban kommunikáló...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

coachco
2020. 09. 05. 12:47
A kertműveléstől a szabad gondolkodásig

Tegnap vehemens kertészkedésbe kezdtem, kiástam a három bokor krumplimat, gazoltam, leszedtem a paradicsomot...

vezetoi-coaching
2020. 08. 23. 17:00
Az új „normálok” és az antifragilitás...

Nézzünk 3 egymástól elég távoleső, nagyon különböző területeket érintő mintát, patternt...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.