Gingerbread vendor at Romerberg Christmas Market. Frankfurt, Germany

Megáll az ész! Ennyiért toboroznak melósokat a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba

2023. december 1. 16:03

A karácsonyi vásárok számos lehetőséget szolgáltatnak az egyszerű fizikai munkát kereső diákoknak, ha kereset kiegészítésre van szükségük. A budapesti vásárban egy hét alatt akár már 120 ezer forintot is megkereshetnek, de Bécsben ennek közel a dupláját, tehát akár nettó 240 ezret is készhez kaphatnak. A tapasztalat mindenhol előny, ahogy az is, ha jól bírja a jelentkező a hideget és az egész napos fizikai terhelést. 

Itt a december, ez pedig egyet jelent azzal, hogy javába pörögnek a karácsonyi vásárok, Bécsben és Budapesten is. A Pénzcentrum azt már megnézte, milyen árkülönbségek mutatkoznak a két város nagyvására között. Ezúttal pedig arra voltunk kíváncsiak mennyiért toboroznak a vásárokba különböző munkákra embereket. Megnéztük, hogy a karácsonyi vásárokban mennyit fizetnek az ott dolgozó embereknek és milyen feltételeket várnak el a munkaerőtől. Három hirdetés elemzését végeztük el, a budapesti Vörösmarty téri vásár, az osztrák bécsi vásár és a németországi esseni vásár nagyjából azonos munkaköreiben kiírt pályázatait hasonlítottuk össze. 

Vörösmarty téri vásár 

A magyar hirdetést a Diákmunka Fesztiválok/Student Work at Festivals nevű Facebook csoportban találtuk. A Vörösmarty téri vásárba keresnek pultos munkára fiatalokat. A poszt folyamatosan frissül, mindig éppen aktuálisan lehet jelentkezni az adott napokra, és az is fel van tüntetve hány fő jelentkezését várják. A feladatok közzé elsősorban a fogyasztók kiszolgálása (sör csapolás, forralt bor, forró csoki kiadása és készítése) tartozik, valamint a pénztárgép kezelése és a pult tisztán-tartása is a munkakör része. Azonban a munkaidő kötött, tehát ha valaki elvállal egy napot, úgy kell számolnia, hogy vinnie kell az egész műszakot, ami reggel 9 órától este 9 óráig tart.

A munkabér, a korábbi diákmunka cikkeink alapján átlagosnak mondható. 2000 forintot kapnak óránként bruttó a fiatalok, ami, ha 25 év alatt nézzük a nettó értékkel megegyező, így egy nap alatt 12-szer 2000, azaz 24 ezer forintot kereshetnek.

Ha valaki egy hetet elvállal, akkor akár már 120 ezer forintot is hazavihet, ha csak hétköznap dolgozik.

A feltételek között szerepel a nappali hallgatói jogviszony megléte, ahogy a kormeghatározás is, hiszen 18 év alatt a munka nem végezhető. Ha valaki több napot is tud vállalni azt preferálják, viszont a tapasztalat megléte egyenes kötelező (az nem derül ki, hogy mennyi tapasztalatot várnak el), ahogy az egészségügyi kiskönyv is.

Vásár Bécsben, Rathausplatz

Ehhez képest megnéztük, hogy a bécsi, a Rathausplatzon minden évben megrendezésre kerülő vásárban, hasonló munkakörben milyen feltétételeket várnak el és mennyi fizetést adnak a munkáért. Az általunk talált hirdetésben az ünnepi szezonra keresnek eladót, italos standnál kell kiszolgálni a fogyasztókat forralt borral és más üdítőkkel. A munka december 18 és 28 között tölthető be, de ha valakinek csak úgy, megoldható elég 21-én kezdenie. Egy nap 10-től 21:30-ig kell dolgozni műszakokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ennél a pozícióknál is elsősorban diákok jelentkezését várják, flexibilitás és jó problémamegoldó készség feltétel. A tapasztalat megléte nem feltétlen kötelező, de mindenképp előnyt jelent, illetve arra is felhívják a figyelmet, hogy csak olyanok jelentkezzenek, akik december 24-25-26 is tudnak részmunkaidőben dolgozni. A fizetés nettó 12 euró óránként, azaz nagyjából 4570 forint.

Tehát ha valaki elvállal egy héten 5 napot 10-től zárásig akár nettó 239 900 forintot is megkereshet. 

Vásár Essenben 

Egy harmadik vásár hirdetését is megtaláltuk ez pedig a németországi Essen városban megrendezésre kerülő karácsonyi vásár. Ebben a kiírásban az a legérdekesebb, hogy magyarul jelent meg és nagyon hiányos az információk terén. Annyi derül ki, hogy a munkát november 11 óta lehet betölteni egészen december 23-ig, a feladat pedig pörkölt mandula és pattogatott kukorica és más nassolni valók árusítása. Órabér nem derül ki, csak annyi áll a hirdetésben, hogy 1400 euró, azaz 532 ezer forint, de az, hogy ezt a teljes (nov.11-dec. 23-ig) időszakra adják vagy lehet rövidebb ideig is vállani a pozíciót, sajnos nem derül ki. Ami viszont kiderül, hogy szállást és a kijutást is finanszírozzák a jelentkezőknek, de a pozíció ellátásához minimum 1 év vendéglátós tapasztalattal rendelkezni ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem