Close-up of woman hand pinning on Calendar Folder

Már meg is szavazták, új munkaszüneti nap jöhet Magyarországon? Még a boltok sem nyitnának ki

2023. augusztus 1. 13:05

Újra fellángolt a vita a december 24-i pihenőnap körül: a kiskereskedelmi dolgozók azt szeretnék, hogy ez is hivatalosan kerüljön be a pihenőnapok sorába - az ügy téma lesz az augusztus végi egyeztetéseken is. Korábban a kormány azon az állásponton volt, hogy egy újabb szabadnap bevezetése nagy kiesést jelentene a magyar gazdaságnak. 2017-ben népszavazást is kezdeményeztek az ügyben, ám végül nem lett belőle semmi, mert nem jött össze a szükséges mennyiségű aláírás. Most a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit az esetleges újabb szabadnapról, a válaszadók több mint 85 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen pihenőnap Magyarországon a kiskereskedelemben is.

Régóta folyik a huzavona a december 24-e körül, mondhatni két táborra szakadt az ország: legyen-e munkaszüneti nap ez a karácsony előtti nap is, avagy ne? Legutóbb Bubenkó Csaba, az az Egyenlő.hu munkavállalói érdekképviselet elnöke nyilatkozott a kérdésben, ő azt mondta, augusztus végén ülnek össze legközelebb a munkáltatói képviselettel és a kormánnyal, ekkor lesz téma a december 24-i munkaszüneti nap is.

Mint elmondta, szenteste napjára a kereskedelemben pihenőnap elrendelését kezdeményezte az érdekképviselet, amelynek kapcsán bíztató a kép. Kifejtette, a kereskedelmi törvény módosításával nem kötelező boltbezárást, hanem pihenőnapot kérnek december 24-re a munkavállalóknak, akiket a szenteste napján is nyitva tartó boltokba ugyan behívhatnak dolgozni, de 100 százalékos műszakpótlék kifizetése mellett.

Korábban hozzátette, évek óta következetesen szorgalmazzák a jogalkotóknál, hogy a december 24-e legyen a bolti munkavállalók számára is teljes mértékben pihenőnap azért, hogy az év végi hajtásban már ők is a családjukkal tölthessék a szentestét és nyugodtan készülhessenek az ünnepekre.

2024-ben egyébként a keddi napra eső szenteste pihenőnap lehet a friss hosszú hétvégés-ünnepnapos tervezet szerint, amelyet december 7-én szombaton kellene ledolgoznia a munkavállalóknak, akiknek a karácsony utáni december 27-e szinte szabad lenne úgy, hogy a pénteki napra eső munkát előre teljesíthetnék december 14-én.

A szavazás eredménye egyértelmű

Egy új munkaszüneti nap bevezetése nem lenne újkeletű ötlet: emlékezetes, a kabinet 2017-ben már bővítette a listát a nagypéntekkel. Akkori számítások szerint ez nagyjából 20-25 milliárd forintos kiesést jelenthetett a magyar gazdaságnak, ugyanakkor egyes szakértők szerint december 24-e esetében nem lenne ekkora a deficit, hiszen aznap már amúgy is kevesen dolgoznak az országban – azaz vélhetően kevesebben, mint ahányan nagypénteken.

Ugyanabban az évben egyébként népszavazási kezdeményezés is volt a kérdésben, ám akkor nem jött össze a kérdés benyújtáshoz szükséges mennyiségű aláírás. Így végül az emberek nem mondhattak véleményt arról, legyen-e munkaszüneti nap december 24-e.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum Bubenkó Csaba legutóbbi nyilatkozata után megkérdezte olvasóit, ők mit lépnének a kérdésben, és mint kiderült: a majd’ 2000 válaszadó (nekik köszönjük, hogy megosztották véleményüket) több mint 85 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen pihenőnap Magyarországon a kiskereskedelemben is.

Ezt mondja a kormány

A december 24-i pihenőnap már régóta téma a magyar közéletben, 2020-ban Gurmai Zita parlamenti képviselő írásbeli kérdésében próbálta megtudni a kormányzattól, mikor nyilvánítják munkaszüneti nappá december 24-ét? Schanda Tamás államtitkár akkor azt írta,

a jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP kiesést is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételeit is.

Emellett hozzátette, „a keresztény világ meghatározó része december 25-én emlékezik a Megváltó, Jézus Krisztus megszületésére. Ez a nap Magyarországon munkaszüneti nap”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm