29 °C Budapest
Így nem lesz teljes csőd, ha kirúgnak: ezt mindenképp intézd el

Így nem lesz teljes csőd, ha kirúgnak: ezt mindenképp intézd el

2019. január 23. 05:55

Munkahelyek jönnek-mennek, de egy biztos: ha valaki elveszíti a munkáját rengeteg teendője lesz, hogy legalább az álláskeresési járadékot megkapja. Ez ugyanakkor csak 90 napig nyújthat megoldást, de utána sem érdemes kiregisztrálni a rendszerből. Mutatjuk, mi mindent kell elintézned, ha hirtelen munkanélküli leszel.

Biztosra csak kevés dolognál lehet menni a mai világban, így például sokszor előfordul az a szomorú eset is, hogy elveszítjük az állásunkat. Egyszerűen kirúgnak, vagy megszűnik, csődbe megy a cég.

Ugyanakkor nem szabad kétségbe esni, mert az csak ront a helyzeten. Szerencsére az emberek többségét ritkán rúgják ki, és nem is szívesen beszélünk erről, így pedig nem forog a köztudatban, hogy mi a teendő, ha valakinek nincs munkája. Ezért most a Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb elintéznivalókat, hogy legalább egy gonddal kevesebb legyen, ha ne adj' isten egyszer ilyen helyzetbe kerülsz.

Sorakozzanak a papírok!

Ha arra keülne a sor, hogy utilaput kapsz a munkahelyeden, akkor az utolsó munkában töltött napodon a munkáltatónak minden papírodat ki kell adnia. Kilépéskor a többi között megkapod a felmondóleveledet, a jövedelemigazolást, az egészségügyi könyvet, illetve az átadás-átvételi elismervényt azokról az eszközökről, amiket a munkáltató adott ki neked. Kérj el mindent, mert ezek kellhetnek a további ügyintézéshez! Emellett a munkáltatónak az utolsó munkanapodon ki kell fizetnie az adott havi munkabért - időarányosan.

Drámai pillanatokban hajlamos a figyelmetlenségre az ember, ellenben komoly baj is lehet belőle, ha nem ellenőrzöl le mindent kétszer: például megütheted a bokádat, ha nálad maradt valamilyen céges eszköz. És a későbbi ügyintézésnél is gond lehet, ha nem kaptál meg valamilyen papírt. Emellett érdemes megkérni a munkáltatót, hogy a jelenlétedben formázzák le a céges számítógépedet, laptopodat.

Indulás a hivatalba!

Durván hangzik, de igaz: a munkanélküli lét első és legfontosabb feladata egy jó kis sorbanállás a lakhelyeden illetékes Munkaügyi Hivatalban. Ez nem csak azért fontos, mert így onnan is kaphatsz állásajánlatokat, hanem például különféle képzéseket is hirdetnek, amelyeket te is igénybe vehetsz! De még ennél is fontosabb: igényelhetsz álláskeresési járadékot! Emellett azért is érdemes regisztrált álláskeresőnek lenni, mert ha később felvesznek valahova, és legalább fél évig regisztrált munkanélküli voltál, akkor a munkáltatónak kevesebb járulékot kell fizetnie utánad - így pedig szívesebben vesznek fel.

Nem mindegy ugyanis, hogy a munkakeresés ideje alatt nulla a jövedelmed, vagy van valamennyi bevétel. Ám ehhez be kell járnod a bürokrácia útvesztőjét - és meg kell felelned bizonyos kritériumoknak. Például csak az jogosult ilyen juttatásra, aki az igényléstől számított visszamenőleges 3 évben legalább 360 napig folyamatosan be volt jelentve egy munkahelyre. Az igényléshez szükséged lesz személyire, TAJ- és adókártyára, iskolai végzettséget igazoló papírokra, és a többi munkaügyi iratra. Emellett kell még az OEP igazolvány, bankszámlaszám (ha van), egy igazolólap a járadék megállapításához és egy jövedelemadó adatlap - utóbbi kettőt a munkáltató az utolsó napodon állítja ki.

Ideig-óráig lesz bevétel

Nem tart azonban örökké az állami segítség: az új Munka Törvénykönyve szerint ugyanis azt csak 90 napig lehet folyósítani az álláskeresőnek. Ez alatt az idő alatt a TB-vel sem kell törődnöd, annak összegét levonják a segélyből. Az álláskeresési járadék többféle szempont alapján kerül megállapításra, a felső határa a minimálbér havi összege.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek lejárta után is van lehetőséget segítséget kérni az államtól, feltéve akkor, ha a nyugdíj előtt 5, vagy kevesebb évvel váltál munkakeresővé: a nyugdíj előtti álláskeresési segély összege a minimálbér 40 százaléka.

Ekkortól nincs ingyen az egészségügy

Lehet, hogy nincs állásod, de ettől még a magyar társadalombiztosítási rendszer az egészsgügyi kockázatközösség elvén alapszik. Tehát vagy mindenkinek be kell szállnia a közösbe: ha van munkád, akkor ő fizeti utánad a TB-t, ha nincs, akkor viszont magadnak mell, miután már nem folyósítják neked a járadékot. A hozzájárulás megfizetését belföldi állampolgár nem tagadhatja meg. Ilyennek az számít, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik.

Emellett a munkahelyed elvesztését 15 napon belül köteles vagy bejelenteni az adóhatósághoz. Mivel az elbocsátás akár váratlanul is jöhet, ezért úgynevezett passzív jogon még 45 napig mindenki jogosult egészségügyi ellátásra, azonban a 46. naptól már valóban nem látják el semelyik hazai egészségügyi intézményben. Ez azért nem opció, hiszen akármikor lebetegedhetsz, vagy akár komolyabb bajod is lehet - nyilván a súlyos esetekben ellátnak, de meg fogod kapni a kórházi számlát.

Vagyis a nagyobb bajok elkerülése érdekében sajnos el kell kezdeni fizetni a TB-járulék havi összegét. Ehhez a megfelelően kitöltött T1011 dokumentumot kell az adóhatósághoz eljuttatni. Ehhez  szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adóigazolvány és nyilván a TAJ-kártya is. Az összeget minden hónap 12. napjáig kell befizetni. Ugyanakkor más dolgod nincs a NAV-nál, hiszen az SZJA-bevallásod tervezetét már a hivatal készíti el helyetted. Ezt az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatán, vagy az ügyfélkapun is megtekintheted, és ha minden rendben, akkor semmit nem kell csinálni vele.

Ezekből is jöhet valami pénz

Nem csak az álláskeresési járadék jelenthet némi segítséget, van még pár olyan juttatás, amit igényelhetnek az állástalanok. Ilyen például a lakhatási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás. De ezekről érdemes tájékozódni a helyi önkormányzatoknál, mivel mindenhol más és más lehetőségek vannak: a hivatalban azt is elmondják, milyen iratok kellenek ezek igényléséhez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?