Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

2019. január 21. 14:30

A világ vezető gazdasági szakértői szerint pár éven belül több szakma is mehet a levesbe a robotizáció miatt. Most kiderült, hány magyar vállalat váltotta le gépekre a munkáskezeket. A jövőben inkább a gépeket üzemeltető munkaerőre lesz szükség, így ezekbe a szakmákba kényszerülhetnek a magyar melósok.

Kiderült, hogy nagyjából mikor számíthatnak arra a magyarok, hogy a robotok elveszik a munkájukat - legalábbis az Eurostat adataiból komolyabb következtetéseket tudunk levonni. Ugyanis az uniós statisztikai hivatal megnézte, hogy a tagországokban milyen arányban működnek robotizált gyárak, munkahelyek.

Korábbi cikkünkben megírtuk: bár a Világgazdasági Fórum szakértői előrejelzése szerint 133 millió új munkahely jön létre globálisan 2022-ig a technológia és az automatizálás eredményeként, de ennek következtében 75 millió állás is megszűnhet a világon. Mint mondták, ebben főképpen a gyári dolgozók érintettek, akiknek munkáját robotokkal is lehet helyettesíteni.

Ugyanakkor a szakértők szerint a jövőben inkább azok a szakmák kerülhetnek előnybe, amelyek szorosan kapcsolónak a robotokhoz. Így például a mérnökökre, programozókra is nagy szükség lesz.

Élő szövet helyett fém váz?

Mint most kiderült, a magyar melósokat egyhamar nem fogja leváltani holmi fémötvözet, meg néhány számítógép: ugyanis az Eurostat szerint 2018-ban a magyarországi vállalkozások csupán három százaléka használt robotokat valamilyen feladat elvégzésére - ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban. Hasonlóan rossz a helyzet - azaz a kétkezi munkások szempontjából jó - Görörgországban, Romániában, Észtországban és Litvániában is.

Ezzel szemben tavaly Spanyolországban a cégek 11, Dániában és Finnországban 10 százaléka használ már robotmelósokat. Olaszországban a vállalatok kilenc százaléka foglalkoztat valamilyen robotot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiderült, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 7 százalékának van már robotja, a 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok negyede használ automatizált eszközöket.

A legtöbb robot az iparban robotol

A vállalatok többnyire ipari robotokat használnak (5%), ezt követik a szolgáltatási robotok (2%). Az ipari robotokat leggyakrabban a feldolgozóiparban használják (16%), a szolgáltatási robotokat pedig a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben (mindkettő 4%).

A vállalatok főként raktárkezelő rendszerekhez használják a szervizrobotokat, majd az emberek vagy áruk szállítását bízzák a robotokra (22%), a tisztítási vagy hulladékkezelési feladatokat, valamint az összeszerelési munkákat a robotok 21 százaléka végez.

NEKED AJÁNLJUK
Fillérekért robotolnak a magyarok

Túl sokat dolgozunk ahhoz képest, amennyi fizetést hazavihetünk, ez derül ki az OECD adataiból. Ha megnézzük a ledolgozott munkaórákat és béreket, akkor jól látható a...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40