10 °C Budapest
Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

2019. január 21. 14:30

A világ vezető gazdasági szakértői szerint pár éven belül több szakma is mehet a levesbe a robotizáció miatt. Most kiderült, hány magyar vállalat váltotta le gépekre a munkáskezeket. A jövőben inkább a gépeket üzemeltető munkaerőre lesz szükség, így ezekbe a szakmákba kényszerülhetnek a magyar melósok.

Kiderült, hogy nagyjából mikor számíthatnak arra a magyarok, hogy a robotok elveszik a munkájukat - legalábbis az Eurostat adataiból komolyabb következtetéseket tudunk levonni. Ugyanis az uniós statisztikai hivatal megnézte, hogy a tagországokban milyen arányban működnek robotizált gyárak, munkahelyek.

Korábbi cikkünkben megírtuk: bár a Világgazdasági Fórum szakértői előrejelzése szerint 133 millió új munkahely jön létre globálisan 2022-ig a technológia és az automatizálás eredményeként, de ennek következtében 75 millió állás is megszűnhet a világon. Mint mondták, ebben főképpen a gyári dolgozók érintettek, akiknek munkáját robotokkal is lehet helyettesíteni.

Ugyanakkor a szakértők szerint a jövőben inkább azok a szakmák kerülhetnek előnybe, amelyek szorosan kapcsolónak a robotokhoz. Így például a mérnökökre, programozókra is nagy szükség lesz.

Élő szövet helyett fém váz?

Mint most kiderült, a magyar melósokat egyhamar nem fogja leváltani holmi fémötvözet, meg néhány számítógép: ugyanis az Eurostat szerint 2018-ban a magyarországi vállalkozások csupán három százaléka használt robotokat valamilyen feladat elvégzésére - ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban. Hasonlóan rossz a helyzet - azaz a kétkezi munkások szempontjából jó - Görörgországban, Romániában, Észtországban és Litvániában is.

Ezzel szemben tavaly Spanyolországban a cégek 11, Dániában és Finnországban 10 százaléka használ már robotmelósokat. Olaszországban a vállalatok kilenc százaléka foglalkoztat valamilyen robotot.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Kiderült, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 7 százalékának van már robotja, a 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok negyede használ automatizált eszközöket.

A legtöbb robot az iparban robotol

A vállalatok többnyire ipari robotokat használnak (5%), ezt követik a szolgáltatási robotok (2%). Az ipari robotokat leggyakrabban a feldolgozóiparban használják (16%), a szolgáltatási robotokat pedig a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben (mindkettő 4%).

A vállalatok főként raktárkezelő rendszerekhez használják a szervizrobotokat, majd az emberek vagy áruk szállítását bízzák a robotokra (22%), a tisztítási vagy hulladékkezelési feladatokat, valamint az összeszerelési munkákat a robotok 21 százaléka végez.

NEKED AJÁNLJUK
Fillérekért robotolnak a magyarok

Túl sokat dolgozunk ahhoz képest, amennyi fizetést hazavihetünk, ez derül ki az OECD adataiból. Ha megnézzük a ledolgozott munkaórákat és béreket, akkor jól látható a...

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?