23 °C Budapest
Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

2019. január 21. 14:30

A világ vezető gazdasági szakértői szerint pár éven belül több szakma is mehet a levesbe a robotizáció miatt. Most kiderült, hány magyar vállalat váltotta le gépekre a munkáskezeket. A jövőben inkább a gépeket üzemeltető munkaerőre lesz szükség, így ezekbe a szakmákba kényszerülhetnek a magyar melósok.

Kiderült, hogy nagyjából mikor számíthatnak arra a magyarok, hogy a robotok elveszik a munkájukat - legalábbis az Eurostat adataiból komolyabb következtetéseket tudunk levonni. Ugyanis az uniós statisztikai hivatal megnézte, hogy a tagországokban milyen arányban működnek robotizált gyárak, munkahelyek.

Korábbi cikkünkben megírtuk: bár a Világgazdasági Fórum szakértői előrejelzése szerint 133 millió új munkahely jön létre globálisan 2022-ig a technológia és az automatizálás eredményeként, de ennek következtében 75 millió állás is megszűnhet a világon. Mint mondták, ebben főképpen a gyári dolgozók érintettek, akiknek munkáját robotokkal is lehet helyettesíteni.

Ugyanakkor a szakértők szerint a jövőben inkább azok a szakmák kerülhetnek előnybe, amelyek szorosan kapcsolónak a robotokhoz. Így például a mérnökökre, programozókra is nagy szükség lesz.

Élő szövet helyett fém váz?

Mint most kiderült, a magyar melósokat egyhamar nem fogja leváltani holmi fémötvözet, meg néhány számítógép: ugyanis az Eurostat szerint 2018-ban a magyarországi vállalkozások csupán három százaléka használt robotokat valamilyen feladat elvégzésére - ezzel sereghajtók vagyunk az EU-ban. Hasonlóan rossz a helyzet - azaz a kétkezi munkások szempontjából jó - Görörgországban, Romániában, Észtországban és Litvániában is.

Ezzel szemben tavaly Spanyolországban a cégek 11, Dániában és Finnországban 10 százaléka használ már robotmelósokat. Olaszországban a vállalatok kilenc százaléka foglalkoztat valamilyen robotot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiderült, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 7 százalékának van már robotja, a 250 főt foglalkoztató nagyvállalatok negyede használ automatizált eszközöket.

A legtöbb robot az iparban robotol

A vállalatok többnyire ipari robotokat használnak (5%), ezt követik a szolgáltatási robotok (2%). Az ipari robotokat leggyakrabban a feldolgozóiparban használják (16%), a szolgáltatási robotokat pedig a feldolgozóiparban és a kiskereskedelemben (mindkettő 4%).

A vállalatok főként raktárkezelő rendszerekhez használják a szervizrobotokat, majd az emberek vagy áruk szállítását bízzák a robotokra (22%), a tisztítási vagy hulladékkezelési feladatokat, valamint az összeszerelési munkákat a robotok 21 százaléka végez.

NEKED AJÁNLJUK
Fillérekért robotolnak a magyarok

Túl sokat dolgozunk ahhoz képest, amennyi fizetést hazavihetünk, ez derül ki az OECD adataiból. Ha megnézzük a ledolgozott munkaórákat és béreket, akkor jól látható a...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?