6 °C Budapest

Fontos papírt kapsz januárban a főnöködtől: nagy bajban vagy, ha nem

2017. január 11. 10:27

Nem egészen három hét van hátra: január 31-ig ugyanis minden munkavállalónak meg kell kapnia az előző évi jövedelméről szóló igazolást a munkáltatójától. Ez az alapja az adóbevallásnak, aki nem kap igazolást, nem tudja elkészíteni a bevallást sem. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és határidőket.

A 2016. évre vonatkozó adóbevallásnak május 22. éjfélig kell beérkeznie az adóhivatalhoz, elektromos, vagy postai úton. De míg elérkezünk ehhez a dátumhoz, még egy sor részfeladatnak teljesülnie kell, méghozzá határidőre.

Az első határidő: január 31. Eddig kell megkapnia a munkavállalóknak a munkáltatótól az előző évi jövedelméről szóló igazolást. Kérheti a munkavállaló, hogy a munkáltatója állapítsa meg a személyi jövedelemadóját. Ha ezt vállalja a munkáltató, akkor erről szintén január 31-ig kell nyilatkozni (14M29-es számú adatlap). A papírt majd a munkáltató adja a munkavállalónak.

Olyan lehetőség is van, hogy az adóhatóság készítse el a bevallást. Aki ezt az opciót választja, annak február 15-ig kell nyilatkozatot tennie erről (1653-as adatlap). 

Az adóhivatal egyébként a kötelező adatszolgáltatások alapján minden magánszemélynek elkészít egy adóbevallási tervezetet. Ehhez nem kell előzetes nyilatkozat sem. Az elkészült tervezetet március 15-től meg lehet nézni az ügyfélkapun keresztül. Akinek nincs ügyfélkapuja, az március 15-ig kérheti az adóbevallási tervezetet papír alapon, amit postán kap majd meg. Ehhez viszont (a papíralapú tervezethez) kérelmet kell benyújtani, ez történhet levélben kötetlen formában, a NAV ügyfélszolgálatán személyesen, vagy a telefonos tájékoztató rendszerén , és a honlapján elérhető űrlapon keresztül is. Március 15. után viszont már csak a NAV ügyfélszolgálatain lehet igényelni, hogy postán küldjék ki a tervezetet. 

KATTINTS! Fontos levelet hoz a postás: milliókat érint, ami a borítékban van

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha úgy határoztál, hogy a munkáltató készítse el a bevallásodat, akkor március 20-ig minden szükséges iratot át kell adnod - erről mindenképp egyeztetni kell, mert alapesetben - ha nem történt munkahelyváltás az év során - minden szükséges irat a munkáltatónál van. Ami még fontos, hogy eddig rendelkezhetsz az 1 + 1 százalékról is, ha a munkáltató készíti a bevallást. 

1+1 százalék
Ahogy minden évben, most is eldönthetjük, hogy a személyi jövedelemadónk 1+1 százalékát mely civil és/vagy egyházi szervezetnek ajánljuk fel. Ezt vagy az EGYSZA lapon, vagy pedig a 15EGYSZA nyomtatványon jelezhetjük. A rendelkező nyilatkozatot a bevallás részeként vagy önállóan 2016. május 22-ig kell elküldeni a NAV-nak. Abban az esetben, ha a munkáltatói adómegállapítást kértünk, akkor legkésőbb május 10-ig kell átadnunk az erről szóló nyilatkozatot a munkáltatónknak.

Aki az adóhatóságot bízta meg a bevallás elkészítésével, annak április 30-ig a NAV megküldi az elkészített bevallást, amit leellenőrizve (ha szükséges kijavítva) vissza kell küldeni a hatóságnak május 22-ig.

Ha az adóbevallással kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, érdemes a munkáltatóhoz, vagy az adóhivatal ügyfélszolgálatáshoz fordulni. A szükséges nyomtatványokat a NAV honlapján lehet megtalálni, azon belül is a kezdőlapon keressük a "Kiemelt témák" között található SZJA menüpontban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm