7 °C Budapest

Rengeteget nőtt a gyermekszegénység Magyarországon

2015. október 16. 12:01

Kijött a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, jóléttel foglalkozó kiadványa, amiből az derül ki, hogy Magyarországon az emberek jólétével kapcsolatos trendek elég felemás irányúak a gazdag országokat tömörítő szervezet más tagállamaihoz képest.


Az egyik legszomorúbb trend az, hogy 2007 és 2012 között 7 százalékról 17 százalékra nőtt Magyarországon a relatív szegénységben élő gyerekek száma, ami így az OECD-átlag felett van kicsivel. A növekedésének aránya drasztikus a többi országhoz képest.

Persze a gyenge magyar eredményt egyből könnyebb megérteni, ha ránézünk arra a grafikonra, ami azt mutatja meg, hogy 2012-ben a magyar gyerekek közül mekkora volt azoknak az aránya, akiknek a szülei munkanélküliek.

Miközben az egész OECD-ben egyre kevesebben dohányoznak, és Magyarországon is egyre kevesebb a dohányos, 2010-ben a magyar 15 évesek nagyjából negyede gyújtott rá egy héten legalább egyszer, ezen a téren a legrosszabbak között vagyunk az OECD-n belül.

Egy 2012-es WHO-felmérés szerint Magyarországon a férfiak 13, a nők 6 százalékának van valamilyen alkoholproblémája, és ennek nagyjából a fele (6, illetve 3,2 százalékuk) mondható alkoholistának.

Persze ez a gyerekeken is meg fog látszani, így nem is meglepő, hogy 2010-ben a 15 évesek korcsoportján belül nagyjából a gyerekek negyven százaléka nyilatkozott úgy, hogy életében legalább kétszer berúgott már. Magyarországnál ebből a szempontból csak Szlovéniában, Észtországban, az Egyesült Királyságban, Dániában és Csehországban rosszabb a helyzet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az iskolával és a szülői környezettel kapcsolatban viszont egy csomó pozitív megállapítás is van a kiadványban: a

magyar gyerekek az OECD-átlagnál nagyobb arányban szeretnek például iskolába járni és az egyik legkisebb arányban éreznek nyomást a magyar diákok az iskolai feladatok miatt.

Az is pozitívum, hogy bár a magyar tizenévesek sokat isznak és dohányoznak, de nagy számok szintjén legalább elmondható, hogy viszonylag jól kijönnek a szüleikkel: 2010-ben a megkérdezett 11, 13 és 15 éveseknek csaknem a 95 százaléka mondta azt, hogy könnyű beszélnie legalább az egyik szülőjével, ha úgy adódik. Ez azt jelenti, hogy a magyar tinik az OECD-országok tizenévesei közül a legszerencsésebbek, míg érdekes, hogy a lista legalján végző Franciaországban ez az arány csak kicsit kevesebb, mint 75 százalék.

Az OECD kiadványa ezeken kívül még egy sor más érdekes folyamatot bemutat, amelyekből összességében úgy tűnik, Magyarország mindössze néhány fronton teljesít jobban az átlagnál. Például a munka és magánélet egyensúlya itt jobb, mint az az OECD-átlag, és a biztonság is nagyobb. Eközben azonban az egészségi állapotunk, jövedelmi helyzetünk, elégedettségünk az élettel alulmúlja a többi ország átlagát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?