0 °C Budapest

Sosem találod ki, hányan hajtanak el fizetés nélkül a benzinkutakról

2015. szeptember 15. 10:30

Ha emlékeztek még, évekkel ezelőtt Kabát Péter benzinkutas manőverétől volt hangos a bulvársajtó. Az újpesti focista ugyan végül nem erősítette a hazai statisztikákat, így is akad évente 150-200 olyan eset, amikor valaki fizetés nélkül távozik egy benzinkútról. Nemzetközi összehasonlításban ez az adat viszont elenyésző; Németországban csak tavaly 86 ezren (!) tankoltak "ingyen".

Nemzetközi összehasonlításban ritkán találkozhatunk magyar szempontból olyan pozitív statisztikai adattal - legalábbis, ha hiszünk a hivatalos statisztikáknak -, mint amire az üzemanyagtöltő állomásokon (a vonatkozó törvény szerint benzinkút shop, benzinkút területe, autópálya melletti pihenő, benzinkút, vendéglátóhely) elkövetett, üzemanyaghoz kapcsolódó bűncselekményeket böngészve bukkantunk.

Amíg egy friss felmérés szerint Németországban tavaly több mint 86 ezren (!) hajtottak el fizetés nélkül a benzinkutakról, addig Magyarországon mindössze 204 olyan lopást (beleértve a betöréses lopást) regisztrált a rendőrség 2014-ben, ahol az elkövetés tárgya benzin vagy gázolaj volt.

A statisztikák alapján nagyon úgy tűnik, hogy Németországban sportot űznek a töltőállomások kifosztásából; a számok azt mutatják, nyaranta minden 5. bűncselekmény az üzemanyaghoz köthető. A legdurvább a helyzet Berlinben, ahol egyetlen töltőállomásra 24 üzemanyaglopás jut évente, de nem sokkal marad el ettől sok más német város sem. Ráadásul az elmúlt évek adatsora jól mutatja, minél jobban emelkedik a benzinár, annál több esetet regisztrálnak.

Németországban sok elkövető kamu rendszámmal és kibővített üzemanyagtartállyal dolgozik; de vannak olyanok is bőven, akik egyszerűen elfelejtenek fizetni (mint ahogy tette azt idehaza Kabát Péter is). Ráadásul Németország tranzitország, a tapasztalatok szerint sok külföldi is ingyen tankol, aztán nem tudjak rajtuk behajtani.

Az ORFK lapunk megkeresésére összeállított adatai szerint idehaza főként üzemanyaglopást regsiztrálnak, csalás és rablás viszont csak elvétve fordul elő. A statisztikák szerint Magyarországon a Pest megyei benzinkutakon a legrosszabb a helyzet, míg a képzeletbeli szégyenfal második helyét az elmúlt évek összesített adatai alapján Fejér megye, a harmadikat pedig Budapest foglalta el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Habár az üzemanyagtöltőállomásokon elkövetett bűncselekmények száma a német mintához képest elenyésző, az országos nyomozáseredmény hagy még kivánni valót maga után. A csalások és rablások felgöngyölítését ugyan 100 százalékos mutatóval abszolválta az elmúlt években a rendőrség, a lopásoknál viszont 4 esetből jó, ha egyet sikerült pozitív eredménnyel lezárni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?