3 °C Budapest

Berendeltek 500 nevelőszülőt: a semmiért utaztak

2013. december 17. 09:33

Borsodban tegnap írták volna alá nevelőszülőkkel a jövő januártól kötelezővé tett főállású munkaviszonyról szóló szerződést. Míg az 500 berendelt nevelőszülő időre megérkezett, az aláírásra váró dokumentumok nem. De nem ez volt az egyetlen probléma - írja a Népszava.

Cáfol a B-A-Z Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ
Csütörtökön cáfolta a Népszava értesüléseit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ. Mint írják, a nevelőszülők (nem 500, hanem 268 nevelőszülő megjelenését kérték) személyes behívásának célja nem szerződéskötés, hanem adategyeztetés volt. Szerintük szó sem volt arról, hogy ekkor szerződéskötésre kerülne sor, így az elmaradni sem tudott. Aláírásra váró dokumentumok sem voltak.

A hivatal szerint a nevelőszülők nem feleslegesen utaztak a központba, a személyes egyeztetés célja és feladata az adatok pontosítása megtörtént. Az adategyeztetés során olyan probléma merült fel, amit ne tudtak volna azonnal rendezni, panasz sem érkezett a nevelőszülők részéről, a bankszámlákkal kapcsolatos problémákat is megoldották.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ állítása szerint senki nem kért központi telefonszámot, ilyenre nem is volt szükség, hiszen személyesen a központban voltak bent, ahol az összes érintett vezető a nevelőszülők rendelkezésére állt.

Cáfol az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága
Csütörtökön cáfolta a Népszava értesüléseit a Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága. Mint írják, nem felel meg a valóságnak az az állítássorozat, mely szerint (a nevelőszülőknek) "legalább négy gyereket kell befogadniuk, gyermekenként a minimálbér 30 százalékát - 29 400 forintot - kapják majd alapdíjként. Ez az összeg gyerekenként kiegészül januártól a minimálbér 20 százalékával - 19 600 forinttal -, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékával, 24 500 forinttal.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 2014. január 1-jével hatályba lépő módosítása értelmében a nevelőszülő a saját kiskorú gyermekeit is beszámítva legfeljebb hat gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja, illetve ha a nevelőszülő saját kiskorú gyermekről háztartásában nem gondoskodik, akkor legfeljebb öt gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja, vagyis az elhelyezhető gyermekek száma a cikk állításával szemben nem alulról korlátozott. Már egy gyermek nevelése érdekében is létesíthető nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony. Az elhelyezhető gyermekek számát további részletszabályok módosítják különleges illetve speciális ellátási szükségletű gyermekek esetében, valamint a testvérek együttes elhelyezésének igényére tekintettel.

A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony alapján történő díjazás három elemből tevődik össze. A nevelőszülőt - függetlenül attól, hogy helyeztek-e el nála gyermeket, fiatal felnőttet - alapdíjként havonta legalább a minimálbér 30%-a, az alapdíjon felül minden egyes nála elhelyezett gyermek, fiatal felnőtt után kiegészítő díjként havonta legalább a minimálbér 20%-a, mindezeken felül pedig felül minden egyes nála elhelyezett speciális vagy különleges ellátási szükségletű gyermek után többletdíjként havonta legalább a minimálbér 5%-a illeti meg. A minimálbér 30 %-ának megfelelő alapdíj tehát a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek számától függetlenül jár, bruttó összege pedig a 2014. évre elfogadott minimálbér alapján 30.450 Ft. A valóban gyermekenként járó kiegészítő díj összege 20.300 Ft, különleges vagy speciális szükségletű gyermekek esetében 25.375 Ft.

Többen 30-50 kilométert utaztak azért, hogy a kijelölt időpontban és helyszínen legyenek - ám az egész procedúra elmaradt.

A szülőknek vinniük kellett annak a bankszámlakivonatnak a számát is, amelyre eddig a gyerekek után járó pénzt kapták. Az egyik anyukától azért nem fogadta el ezt az ügyintéző, mert nem az ő, hanem a férje nevén van az egyébként közösen használt számla. A több gyereket nevelő anyuka kérte, hogy adják oda neki azt a "központi számot", ahol utánajárhat a problémának, és kiderítheti, mi ilyenkor a teendő. Ezt a kérést sem tudta teljesíteni az ügyintéző, azt ugyanis nem tudta, hogy hol és kinél kell érdeklődni. Mint ahogy arra sem tudott válaszolni, hogy mikor kell újra megjelenniük a nevelőszülőknek. "Majd küldjük az értesítést" - mondta.

A lap emlékeztet: a nevelőszülők januártól mindannyian főállású munkaviszonyba kerülnek. Legalább négy gyereket kell befogadniuk, gyermekenként a minimálbér 30 százalékát - 29 400 forintot - kapják majd alapdíjként. Ez az összeg gyerekenként kiegészül januártól a minimálbér 20 százalékával - 19 600 forinttal -, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékával, 24 500 forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06