0 °C Budapest

Berendeltek 500 nevelőszülőt: a semmiért utaztak

2013. december 17. 09:33

Borsodban tegnap írták volna alá nevelőszülőkkel a jövő januártól kötelezővé tett főállású munkaviszonyról szóló szerződést. Míg az 500 berendelt nevelőszülő időre megérkezett, az aláírásra váró dokumentumok nem. De nem ez volt az egyetlen probléma - írja a Népszava.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cáfol a B-A-Z Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ
Csütörtökön cáfolta a Népszava értesüléseit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ. Mint írják, a nevelőszülők (nem 500, hanem 268 nevelőszülő megjelenését kérték) személyes behívásának célja nem szerződéskötés, hanem adategyeztetés volt. Szerintük szó sem volt arról, hogy ekkor szerződéskötésre kerülne sor, így az elmaradni sem tudott. Aláírásra váró dokumentumok sem voltak.

A hivatal szerint a nevelőszülők nem feleslegesen utaztak a központba, a személyes egyeztetés célja és feladata az adatok pontosítása megtörtént. Az adategyeztetés során olyan probléma merült fel, amit ne tudtak volna azonnal rendezni, panasz sem érkezett a nevelőszülők részéről, a bankszámlákkal kapcsolatos problémákat is megoldották.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ állítása szerint senki nem kért központi telefonszámot, ilyenre nem is volt szükség, hiszen személyesen a központban voltak bent, ahol az összes érintett vezető a nevelőszülők rendelkezésére állt.

Cáfol az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága
Csütörtökön cáfolta a Népszava értesüléseit a Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága. Mint írják, nem felel meg a valóságnak az az állítássorozat, mely szerint (a nevelőszülőknek) "legalább négy gyereket kell befogadniuk, gyermekenként a minimálbér 30 százalékát - 29 400 forintot - kapják majd alapdíjként. Ez az összeg gyerekenként kiegészül januártól a minimálbér 20 százalékával - 19 600 forinttal -, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékával, 24 500 forinttal.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 2014. január 1-jével hatályba lépő módosítása értelmében a nevelőszülő a saját kiskorú gyermekeit is beszámítva legfeljebb hat gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja, illetve ha a nevelőszülő saját kiskorú gyermekről háztartásában nem gondoskodik, akkor legfeljebb öt gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja, vagyis az elhelyezhető gyermekek száma a cikk állításával szemben nem alulról korlátozott. Már egy gyermek nevelése érdekében is létesíthető nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony. Az elhelyezhető gyermekek számát további részletszabályok módosítják különleges illetve speciális ellátási szükségletű gyermekek esetében, valamint a testvérek együttes elhelyezésének igényére tekintettel.

A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony alapján történő díjazás három elemből tevődik össze. A nevelőszülőt - függetlenül attól, hogy helyeztek-e el nála gyermeket, fiatal felnőttet - alapdíjként havonta legalább a minimálbér 30%-a, az alapdíjon felül minden egyes nála elhelyezett gyermek, fiatal felnőtt után kiegészítő díjként havonta legalább a minimálbér 20%-a, mindezeken felül pedig felül minden egyes nála elhelyezett speciális vagy különleges ellátási szükségletű gyermek után többletdíjként havonta legalább a minimálbér 5%-a illeti meg. A minimálbér 30 %-ának megfelelő alapdíj tehát a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek számától függetlenül jár, bruttó összege pedig a 2014. évre elfogadott minimálbér alapján 30.450 Ft. A valóban gyermekenként járó kiegészítő díj összege 20.300 Ft, különleges vagy speciális szükségletű gyermekek esetében 25.375 Ft.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Többen 30-50 kilométert utaztak azért, hogy a kijelölt időpontban és helyszínen legyenek - ám az egész procedúra elmaradt.

A szülőknek vinniük kellett annak a bankszámlakivonatnak a számát is, amelyre eddig a gyerekek után járó pénzt kapták. Az egyik anyukától azért nem fogadta el ezt az ügyintéző, mert nem az ő, hanem a férje nevén van az egyébként közösen használt számla. A több gyereket nevelő anyuka kérte, hogy adják oda neki azt a "központi számot", ahol utánajárhat a problémának, és kiderítheti, mi ilyenkor a teendő. Ezt a kérést sem tudta teljesíteni az ügyintéző, azt ugyanis nem tudta, hogy hol és kinél kell érdeklődni. Mint ahogy arra sem tudott válaszolni, hogy mikor kell újra megjelenniük a nevelőszülőknek. "Majd küldjük az értesítést" - mondta.

A lap emlékeztet: a nevelőszülők januártól mindannyian főállású munkaviszonyba kerülnek. Legalább négy gyereket kell befogadniuk, gyermekenként a minimálbér 30 százalékát - 29 400 forintot - kapják majd alapdíjként. Ez az összeg gyerekenként kiegészül januártól a minimálbér 20 százalékával - 19 600 forinttal -, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékával, 24 500 forinttal.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20