18 °C Budapest

Sokba kerülhet a diákoknak az új oktatási törvény

2011. július 29. 10:32

A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek főiskolára vagy egyetemre a diákok; ma az egyetemekre jelentkezők felének nincs papírja nyelvtudásáról. Nem is biztos, hogy a szakközép és szakmunkásképző intézetek diákjainak lehetősége lesz a dokumentum megszerzésére csak az iskolai forrásokra támaszkodva. Egy nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam viszont vagyonokba kerülhet a családoknak.

A nyelvvizsga megszerzéséhez 600-700 óra nyelvtanulás szükséges - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Tóth Ildikó, a Katedra nyelviskola tanulmányi igazgatója. Ez az óraszám egy kisebb vagyon, ha magunknak kell megoldanunk. A költségekhez még hozzá jön a nyelvvizsga díja is, ami vizsgatípustól függően 20-30 ezer forint körül van. 

Az egyetemre jelentkező hallgatók eddig is többségében a felvételi miatt szerezték meg a nyelvvizsgájukat, az így szerezhető plusz pontok általában az államilag támogatott és a fizetős szakok közötti különbséget jelentették. A diákok épp ezért sűrű sorokban rohamozták meg a nyelviskolákat és a magántanárokat a felvételi előtti évben.

A nyelvvizsgára való, normál tanórákon túli, készülés általában a legjobb iskolák tanulóinak is szükséges. A szakközép és szakmunkástanulók még nagyobb hátrányból indulva juthatnak el a vizsgáig, mivel több helyen alacsonyabb óraszámban tanulják a nyelvet. Nekik szinte biztosan szükségük lesz különórákra, tanfolyamokra. Egy ilyen csoportos tanfolyam óradíja 500-tól 1200 forintig terjedő skálán mozog, a csoport nagyságától és nyelviskolától függően. Tehát a legnagyobb csoportokban alap szintről  250 ezer forint körüli összegért eljuthatunk a nyelvvizsga előkapujába, ehhez nagy szorgalom és több száz óra otthoni tanulás is szükséges. A kisebb csoportokban ez az összeg akár 600 ezer forintig is nőhet, nyelvvizsgadíjjal és kifejezetten arra felkészítő tanfolyammal együtt még tovább.

 


Az alacsony tanári fizetés a diákok veszte!

A középiskolai oktatás legnagyobb problémája a tanárok fluktuációja. Bár, ahogy Tóth Ildikó elmondta a nyelviskoláknak egyre nagyobb konkurenciát jelent a középiskolai nyelvoktatás fejlődése. Egyre kevésbé fordult elő például az elmúlt években, hogy a diákok nem kapták meg az alapvető nyelvoktatást az intézményekben és ezért kellett volna nyelviskolát keresniük.

A tanárváltások jelentősen megnehezítik a diákok dolgát; a nyelvtan évenkénti újrakezdése hátráltatja a nyelvvizsgára való felkészülést és magánórákra kényszeríti a diákokat. A nyelvtanárok lehetőségei a legnagyobbak a pedagógus szakmát választók között, többen vállalnak fordítást, tartanak magánórákat vagy szerződnek el nyelvstúdiókhoz a nagyobb fizetés reményében. Emiatt alakulhat ki az a magas fluktuáció, ami több iskolában is problémássá teszi a nyelvoktatást.

Nyelvvizsgadíjak

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben még sikerül is a középiskolában elsajátítani a nyelvet a választott nyelvvizsgára fel kell készülni, hiszen az iskolai órák feladata nem a típusfeladatok begyakoroltatása. A nyelviskolák felkészülésért 32 - 62 ezer forintot is elkérhetnek, az óraszámtól és a csoport nagyságától függően. Az iskolában használt tankönyvek és egyéb tananyagok sem olcsók, egy évben közel 6-7 ezer forintba is kerülhet egy csomag. A tanárok változása miatt egy szinthez sokszor több tankönyvet kell megvásárolnia a szülőknek.

Miért kell egyetemre nyelvtudás?

Alapvető elvárás lenne az, hogy egyetem elvégzése lehetetlenség egy idegen nyelv aktív tudása nélkül. Valljuk be, még a saját elméink is idegen nyelven publikálnak, lehetetlen a tanulás a tudományágunk nyelvének ismerete nélkül. Az új javaslat miszerint már az egyetemre való bekerülés feltétele lenne a nyelvvizsga, megkönnyítené az egyetem dolgát, akár az első félévtől kezdve bátrabban használhatnának a karokon idegen nyelvű irodalmat. Kérdés az, hogy erre mennyire van szükség és mennyire célszerű kiszervezni e módon az egyetemekről a nyelvoktatást.

A legtöbb esetben a munkáltatók nem kérik a papír meglétét - mondta el kérdésünkre Tóth Ildikó. A felvételi eljárás része legtöbbször a szóbeli idegen nyelvű beszélgetés, mivel a nyelvvizsga megléte sokszor nem garancia a nyelvtudásra. A frissen nyelvvizsgázott hallgatók azért meg tudnak szólalni az adott nyelven - tette hozzá a szakértő.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?