20 °C Budapest

Sokba kerülhet a diákoknak az új oktatási törvény

2011. július 29. 10:32

A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek főiskolára vagy egyetemre a diákok; ma az egyetemekre jelentkezők felének nincs papírja nyelvtudásáról. Nem is biztos, hogy a szakközép és szakmunkásképző intézetek diákjainak lehetősége lesz a dokumentum megszerzésére csak az iskolai forrásokra támaszkodva. Egy nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam viszont vagyonokba kerülhet a családoknak.

A nyelvvizsga megszerzéséhez 600-700 óra nyelvtanulás szükséges - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Tóth Ildikó, a Katedra nyelviskola tanulmányi igazgatója. Ez az óraszám egy kisebb vagyon, ha magunknak kell megoldanunk. A költségekhez még hozzá jön a nyelvvizsga díja is, ami vizsgatípustól függően 20-30 ezer forint körül van. 

Az egyetemre jelentkező hallgatók eddig is többségében a felvételi miatt szerezték meg a nyelvvizsgájukat, az így szerezhető plusz pontok általában az államilag támogatott és a fizetős szakok közötti különbséget jelentették. A diákok épp ezért sűrű sorokban rohamozták meg a nyelviskolákat és a magántanárokat a felvételi előtti évben.

A nyelvvizsgára való, normál tanórákon túli, készülés általában a legjobb iskolák tanulóinak is szükséges. A szakközép és szakmunkástanulók még nagyobb hátrányból indulva juthatnak el a vizsgáig, mivel több helyen alacsonyabb óraszámban tanulják a nyelvet. Nekik szinte biztosan szükségük lesz különórákra, tanfolyamokra. Egy ilyen csoportos tanfolyam óradíja 500-tól 1200 forintig terjedő skálán mozog, a csoport nagyságától és nyelviskolától függően. Tehát a legnagyobb csoportokban alap szintről  250 ezer forint körüli összegért eljuthatunk a nyelvvizsga előkapujába, ehhez nagy szorgalom és több száz óra otthoni tanulás is szükséges. A kisebb csoportokban ez az összeg akár 600 ezer forintig is nőhet, nyelvvizsgadíjjal és kifejezetten arra felkészítő tanfolyammal együtt még tovább.

 


Az alacsony tanári fizetés a diákok veszte!

A középiskolai oktatás legnagyobb problémája a tanárok fluktuációja. Bár, ahogy Tóth Ildikó elmondta a nyelviskoláknak egyre nagyobb konkurenciát jelent a középiskolai nyelvoktatás fejlődése. Egyre kevésbé fordult elő például az elmúlt években, hogy a diákok nem kapták meg az alapvető nyelvoktatást az intézményekben és ezért kellett volna nyelviskolát keresniük.

A tanárváltások jelentősen megnehezítik a diákok dolgát; a nyelvtan évenkénti újrakezdése hátráltatja a nyelvvizsgára való felkészülést és magánórákra kényszeríti a diákokat. A nyelvtanárok lehetőségei a legnagyobbak a pedagógus szakmát választók között, többen vállalnak fordítást, tartanak magánórákat vagy szerződnek el nyelvstúdiókhoz a nagyobb fizetés reményében. Emiatt alakulhat ki az a magas fluktuáció, ami több iskolában is problémássá teszi a nyelvoktatást.

Nyelvvizsgadíjak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben még sikerül is a középiskolában elsajátítani a nyelvet a választott nyelvvizsgára fel kell készülni, hiszen az iskolai órák feladata nem a típusfeladatok begyakoroltatása. A nyelviskolák felkészülésért 32 - 62 ezer forintot is elkérhetnek, az óraszámtól és a csoport nagyságától függően. Az iskolában használt tankönyvek és egyéb tananyagok sem olcsók, egy évben közel 6-7 ezer forintba is kerülhet egy csomag. A tanárok változása miatt egy szinthez sokszor több tankönyvet kell megvásárolnia a szülőknek.

Miért kell egyetemre nyelvtudás?

Alapvető elvárás lenne az, hogy egyetem elvégzése lehetetlenség egy idegen nyelv aktív tudása nélkül. Valljuk be, még a saját elméink is idegen nyelven publikálnak, lehetetlen a tanulás a tudományágunk nyelvének ismerete nélkül. Az új javaslat miszerint már az egyetemre való bekerülés feltétele lenne a nyelvvizsga, megkönnyítené az egyetem dolgát, akár az első félévtől kezdve bátrabban használhatnának a karokon idegen nyelvű irodalmat. Kérdés az, hogy erre mennyire van szükség és mennyire célszerű kiszervezni e módon az egyetemekről a nyelvoktatást.

A legtöbb esetben a munkáltatók nem kérik a papír meglétét - mondta el kérdésünkre Tóth Ildikó. A felvételi eljárás része legtöbbször a szóbeli idegen nyelvű beszélgetés, mivel a nyelvvizsga megléte sokszor nem garancia a nyelvtudásra. A frissen nyelvvizsgázott hallgatók azért meg tudnak szólalni az adott nyelven - tette hozzá a szakértő.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?