14 °C Budapest

91 dolgozójától válik meg a jegybank!

2009. február 11. 12:45

Dolgozóinak 14 %-át bocsátja el a Magyar Nemzeti Bank - értesült az Index. Az MNB-ben megerősítették az információit, megjegyezve, hogy a 91 fős létszámcsökkentés független a gazdasági válságtól, az egy 2008 elején indított hatékonyságjavító program eredménye. Ezzel a programmal az MNB évi 1,7 milliárd forintot takarít meg; az elbocsátások egyszeri költsége 111 millió forint.

Az elmúlt év elején döntött úgy a Magyar Nemzeti Bank vezetése, hogy átfogó vizsgálatot indít a jegybanki működés hatékonyságának feltérképezésére - közölte az MNB sajtóosztálya. Az átvilágításra kiírt jegybanki tendert nettó 392 millió forintos ajánlattal elnyerő McKinsey and Company nemzetközi tanácsadó cég - amely végül, mivel a szolgáltatás egy részét a jegybank nem vette igénybe, áfa nélkül 280 millióért dolgozott - hatékonyságvizsgálatának eredményeként az MNB a bank éves működési költségeinek 11 %-át jelentő összeget, mintegy 1,7 milliárd forintot takarít meg. Ez az összeg a hatékonyabb munkaszervezésből, a működési költségek csökkentéséből és a személyi költségek csökkentéséből jön össze.

Az MNB elismerte, hogy az intézkedések egy része érinti a bank létszámát. A jegybanktól 2009-ben és 2010-ben összesen 91 embert küldenek el, ami 14 %-os létszámcsökkentést jelent. Így 2010 végére a bank létszáma a jelenlegi 652 főről várhatóan 561 főre apad.

A végkielégítésekre várhatóan 111 millió forintot fognak elkölteni. Értesülések szerint idén az elbocsátások első ütemében 41, 2009-ben összesen 67 dolgozót küldenek el, míg 2010-ben 24-et, valamint a bónuszok kifizetést erről az évről - a teljesítményértékelési rendszer átalakítása miatt - 2010-re halasztják.

A hatékonyságjavítás azonban nem egyszerűen csak a létszám lefaragásából adódik. A vizsgálat során az MNB működésének minden területét "szisztematikusan áttekintettük... feltérképeztük a jegybank valamennyi tevékenységét, azok emberi, anyagi erőforrás, idő igényét, majd javaslatokat készítettünk arra, hogyan lehet az eddigieknél is hatékonyabban végezni munkánkat" - közölte a sajtóosztály.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés tapasztalatai alapján változtatnak a kompenzációs és a juttatási rendszeren is, ennek során "folyamatosan szem előtt tartjuk, hogy az MNB eddigi szakmai tevékenysége a jövőben is magas színvonalú maradjon" - válaszolta a sajtóosztály, kiemelve: "a költséghatékony működési feltételek biztosítása a célunk, nem önmagában a létszám csökkentésére törekszünk".

Az Index megkeresésére a jegybank sajtóosztálya közölte azt is: "meggyőződésünk, hogy a hatékonyságjavítás nemcsak a jegybank érdekeit, de össztársadalmi érdekeket is szolgál... alapvető felelősségünk, hogy a hatékonyság elvét magunkénak valljuk". Az MNB szerint a hatékonyságjavító programmal azt is elérhetik, hogy nemcsak beszélnek a közpénzekkel való takarékos gazdálkodásról, hanem hosszabb távon is ebben a szemléletben cselekszenek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem