Az adminisztratív terhek csökkentése központilag készített transzferár dokumentációval

Pénzcentrum
2008. július 8. 12:07

A legtöbb társaságnál május utolsó napja nemcsak a társasági adóbevallás benyújtásának határideje volt, hanem ezzel egyidejűleg transzferár-dokumentációs kötelezettségüknek is eleget kellett tenniük. A Deloitte tapasztalatai alapján egyre több magyar társaság kívánja transzferár-dokumentációs kötelezettségét a külföldi anyavállalat által, központilag elkészített dokumentációval teljesíteni, amelyek gyakran az úgynevezett Masterfile-koncepció alapján készülnek el. A koncepció magyarországi alkalmazása során a vállalkozásoknak tekintettel kell lenniük ugyanakkor az uniós összehasonlításban igen szigorúnak számító hazai szabályozásra is - figyelmeztet a Deloitte.

Gémesi Péter, a Deloitte transzferár csoportjának vezetője elmondta: az Európai Unió Tanácsa 2006-ban kiadott egy ajánlásokat tartalmazó állásfoglalást, amelynek célja, hogy a jövőben jelentősen csökkenjenek az érintett vállalkozások adminisztratív terhei a transzferár-dokumentáció elkészítése kapcsán. Gémesi megjegyezte: Az állásfoglalás kötelező erővel nem bír ugyan, de alkalmazásáról a tagállamok saját hatáskörükben dönthetnek. A hatályos magyar jogszabályok ugyanakkor egyelőre nem tartalmaznak rendelkezést az ennek megfelelően készült dokumentációk alkalmazhatóságáról, és eddig az Adóhatóság sem foglalt állást ezzel kapcsolatban.

A Deloitte szakértője szerint az uniós állásfoglalás legfontosabb javaslata az, hogy az Európai Unióban működő vállalatcsoportok a jövőben már standardizált, egységesített formában, sőt, részben központosítva tehessenek eleget dokumentációs kötelezettségeiknek. Ennek lényege, hogy a központi dokumentáció (úgynevezett Masterfile) tartalmazza a vállalatcsoportra, illetve a tagjai közötti kapcsolt ügyletekre vonatkozó legfontosabb információkat, vagyis például a csoport üzleti stratégiájára, tulajdonosi szerkezetére, ügyletekre és a kapcsolódó funkciókra, kockázatok általános leírására vonatkozó információkat. A Masterfile-dokumentációt ugyanakkor a javaslat értelmében feltétlenül ki kell egészítenie egy külön helyi dokumentációnak is, amely tovább részletezi az ország- és tranzakció-specifikus adatokat.

Gémesi hozzátette: A helyi dokumentációk helyett a központi Masterfile tartalmazhat további, például a transzferár-módszer kiválasztására és alkalmazására, vagy az összehasonlító adatok bemutatására vonatkozó tartalmi elemeket, valójában ezzel csökkenthetők jelentősen a dokumentációs költségek. Az állásfoglalás megemlíti ugyanakkor, hogy a helyi, ország-specifikus szabályok esetenként a felsoroltaknál bővebb dokumentációs követelményeket is támaszthatnak - ekkor pedig minden esetben az ország-specifikus szabályok a mérvadóak

Az állásfoglalás az egyes tagállamok adóhatóságainak egyfelől azt javasolja, hogy az összehasonlító adatok elutasításának lehetőleg ne legyen indoka az, ha az adatok pán-európai adatbázis-kutatásokon alapulnak, másfelől pedig leírja, hogy az adminisztratív terhek csökkentése érdekében az adóhatóságoknak lehetőleg törekednie kell az idegen nyelven készült dokumentációk elfogadására - emlékeztetett a Deloitte szakértője.

A magyar jogszabályok sok esetben szigorúbbak

Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere kiemelte: a központilag készített dokumentációk - ideértve a Masterfile-koncepció alapján készített anyagokat is - hazai felhasználása csak abban az esetben elfogadható, ha azok az esetleges helyi dokumentációkkal együtt tartalmazzák a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő, nyilvántartási kötelezettségről szóló (18/2003. számú) pénzügyminisztériumi rendeletben előírt összes tartalmi elemet.

A Deloitte Adópartnere szerint általános megállapításként elmondható, hogy a magyar dokumentációs követelmények a legszigorúbbak közé tartoznak az Európai Unióban, ezért akár az is előfordulhat, hogy az anyavállalat országának dokumentációs előírásainak teljes mértékben megfelelő központi dokumentáció sem elégíti ki a magyar szabályozás követelményeit. Ilyen esetekben a központi dokumentáció PM rendelet szerinti kiegészítése, vagyis "honosítása" jelenthet száz százalékos megoldást. Ez egyébként akár egy mellékelt, helyi dokumentáció formájában, akár magában a központi dokumentációban történő kiegészítések útján is teljesíthető - tette hozzá Veszprémi István.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Deloitte tapasztalatai alapján az ügyfelek központi dokumentációi leggyakrabban egy "ideális" árképzési politikát mutatnak be, amihez képest azonban a gyakorlatban történhetnek eltérések. A központi dokumentációk a kivételeket, a bemutatott árképzéstől történő eltéréseket és az eseti tranzakciókat nem tudják kezelni.

Veszprémi elmondta, a gyakorlati tapasztalatok alapján vannak olyan tartalmi elemek, amelyek jellemzően hiányoznak a központilag elkészített dokumentációkból. Gyakran előfordul, hogy a központi dokumentáció nem tartalmazza az egyes kapcsolt ügyletekre vonatkozó szerződések részletes bemutatását, tehát például a szerződés keltére, hatályára, módosítására, tárgyára vonatkozó információkat. Szintén tipikus hiba, hogy a kapcsolt felekre vonatkozó adminisztratív adatok, mint például a pontos székhely, az adó-, vagy nyilvántartási szám nincsenek megfelelően feltüntetve a dokumentációban. Ezek a látszólagos apróságok az Adóhatóság jelenlegi, alapvetően a formai követelmények vizsgálatára irányuló ellenőrzési gyakorlata mellett súlyos anyagi következményekkel is járhatnak, hiszen a maximális 2 millió forintos bírság pusztán formai hibák feltárása esetén is kiszabható - figyelmeztetet a Deloitte Adópartnere.

Fontos figyelmet fordítani arra, hogy a főszabály szerint a transzferár-dokumentációkat szerződésenként kell elkészíteni, a szerződések esetleges összevonását pedig - ha a PM-rendeletnek az összevonásra vonatkozó feltételei teljesülnek - alapos érvekkel meg is kell indokolni - hangsúlyozta Veszprémi István.

A Deloitte tapasztalatai szerint a központi dokumentációk általában olyan, eredményvizsgálaton alapuló módszert alkalmaznak, amelynek révén gyakorlatilag minden, a vizsgált vállalkozás főtevékenységéhez köthető kapcsolt ügyletet összevontan kezelnek. Ez a megközelítés az összevonás részletes indoklása nélkül a magyar jogszabályok követelményeit nem elégíti ki, nem alkalmas továbbá bizonyos speciális ügyletek, például pénzügyi tranzakciók vizsgálatára. Ha az ügyletek összevonását az adóhatóság megkérdőjelezi, akár szerződésenként is kivetheti a fent említett, legfeljebb kétmillió forintos mulasztási bírságot.

Az elmondottakból egyértelműen kiderül, hogy a központilag elkészített dokumentáció magyarországi felhasználása során a vállalkozásoknak ajánlott nagyfokú körültekintéssel eljárnia, külön figyelmet kell fordítaniuk a dokumentáció megfelelő kiegészítésére, vagyis a PM rendelet előírásait teljes mértékben kielégítő honosítására is - hívta fel a figyelmet a Deloitte szakértője.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm