7 °C Budapest

Hogyan lehet több a fizetésünk a főnök tudta nélkül...

Pénzcentrum
2007. október 2. 05:40

Hogy működik külföldön... Sok dolgozó csak szükséges rossznak tartja az üzleti út, vagy üzleti ebéd utáni költségelszámolást. A munkaadó szempontjából viszont igenis lényeges a pontos dokumentáció, nehogy olyan költségeket térítsen meg a munkavállalóknak, ami nem jogos...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb cégnél a költségelszámolás egy saját online rendszeren keresztül zajlik, ami azért könnyíti a folyamatokat, viszont sok olyan vállalat is létezik, amelyik nem rendelkezik ilyen belső rendszerrel, vagyis a dolgozók papír alapon kénytelenek a költségeiket elszámolni, és leadni.

Külföldi helyzet

Külföldön már egész szép kis ötletbazár alakult ki a fiktív költségek elszámolására, vagyis hogy hogyan lehet olyan pénzeket is kifizettetni a cégünkkel, amit nem is költöttünk el.

Egy idén készült tanulmány szerint az amerikaiak vezetnek a csalási listán, az üzleti utakon ők igénylik vissza a legtöbbször jogosulatlanul a költségeiket. Utána következnek a franciák, majd a németek, és a britek. A megkérdezett amerikaiak 21,4 százaléka vallotta be, hogy szokott lódítani a költségelszámolásnál. A franciáknál ez a szám 20,6 százalék, a németeknél 16,1 százalék, a briteknél pedig "mindössze" 13 százalék.

A többség azt állította, hogy mindössze 5 euróval (1 255 forint) szokott csalni (természetesen alkalmanként), de olyan is akadt, aki 50 eurós (12 550 forint) vagy annál nagyobb értékű alkalmankénti plusz visszaigénylést is beismert. Csak gondoljunk bele, mennyi kiesést jelenthet ez a munkaadónak...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A válaszadók többsége általában 500 és 1 000 euró (125 500 - 251 000 forint) közötti összeget számol el egy ilyen út után, és az 5-10 százalékos fiktív elszámolás azért nem kis összeg. Ezzel szemben a megkérdezettek 60 százaléka azt nyilatkozta, hogy korábban nem igényelte vissza az üzleti úthoz kötődő költségeit, mivel elveszítette a számlát, vagy elfelejtette kérni például az étteremben, így saját maga viselte a költségeket.

A következő diagramm a tanulmány által megkérdezettek átlagos elszámolásait tartalmazza forintban:


Az amerikaiak és a britek általában a taxi költségekkel szoktak visszaélni, vagyis magán utakat is cégesként számolnak el. A franciák és a németek esetén pedig az elszámolt kilométer szokott több lenni a tényleges utazásnál.

Ötletek plusz pénz szerzésére

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06