16 °C Budapest

Hová jelentkeztek a legtöbben? - Vannak meglepetések...

Pénzcentrum
2007. július 16. 15:00

Az eddigi több mint négyszáz korábbi szak helyett alig több mint száz alapszak jött létre. Ezek olykor teljesen megegyeznek a korábbi, "hagyományos" szakokkal (pl. az osztatlan képzéseknél), ám a legtöbbször azoktól eltérnek. Egy valami azonban nem változik: mindig is voltak és mindig is lesznek olyan a szakok, amelyek kiemelkednek a tömegből és amelyeke való bekerülésért "ádáz küzdelem" folyik a hallgatók között.

A nappali alapképzésre beadott első helyes jelentkezéseket összesítő táblázatban szereplő adatok alapján megállapítható, hogy igazán lényeges változás nem tapasztalható az előző évi jelentkezésekhez képest, sőt: 2007-ben is pontosan ugyanazok a szakok találhatók a húszas toplistán, mint 2006-ban! Ezen belül a sorrend is nagyon hasonló volt a két évben, általában csak kisebb elmozdulásokat figyelhetünk meg - áll a felvi.hu tanulmányában.

A gazdasági jellegű képzések évek óta a legnépszerűbb területeknek számítanak, így nem véletlen, hogy az idén is két, a gazdasági képzési területhez tartozó alapszak, a turizmus és vendéglátás és a gazdálkodási és menedzsment vezeti a szakok népszerűségi listáját, ráadásul messze a legtöbb, egyenként négy és fél ezres jelentkezői létszámmal. Az általános jelentkezői visszaesés azonban ezeken a szakokon is érezhető, és mivel a gazdálkodás és menedzsment esetében ez nagyobb mértékű volt, ezért a két szak sorrendje idén megcserélődött:

2007-ben a turizmus-vendéglátás alapszak lett a magyarországi felsőoktatás elsőszámú slágerszakja. A múlt évben indított új alapszak a korábbi évek egyik rendkívül népszerű szakját, a főiskolai idegenforgalmi és szálloda, továbbá a vendéglátó és szálloda szakot "olvasztotta" magába; a gazdálkodási és menedzsment alapszak pedig többek között az elmúlt években szintén rendkívül népszerű, egyetemi és főiskolai szinten is meghirdetett gazdálkodási szako(ka)t. Minden képzési formát és tagozatot figyelembe véve viszont továbbra is a gazdálkodási és menedzsment alapszak található az első helyen, 6676 jelentkezővel.

A két kiemelkedő népszerűségű szak mellett további két gazdaságtudományi képzés is az első tízes (!) listán van: a kereskedelem és marketing alapszak (6.), illetve a pénzügy és számvitel alapszak (8.), több mint kétezer jelentkezővel - igaz, előbbinél jelentős, mintegy hatszáz fős csökkenés volt tapasztalható 2006-hoz képest. Az ötödik gazdaságtudományi képzés, amelyik bekerült a legnépszerűbb húsz alapszak közé, a nemzetközi gazdálkodás. Ez utóbbi szak egyre népszerűbb a fiatalok körében, idén már 11. a listán.

Évek óta igen népszerű az idén már harmadik helyen található, több mint háromezer fiatal által választott képzés, a mérnök informatikus alapszak - igaz, itt is mintegy tíz százalékos visszaesés tapasztalható az előző évihez képest. Az informatikai képzési terület egy másik alapszakja, a programtervező informatikus is fel tudott kerülni a húszas toplistára, sőt, négy helyet javított előző évi pozícióján (jelenleg a 16.).

Szintén az utóbbi években ívelt fel látványosan a kommunikáció szak népszerűsége is, így nem meglepő az sem, hogy a kommunikáció és médiatudomány alapszak idén a negyedik helyen végzett.

A klasszikus, nagy hagyományú képzések közül mindenekelőtt a jogász képzést kell kiemelnünk, amely néhány évvel ezelőtt többször is a legnépszerűbb szaknak bizonyult Magyarországon. A szakra az utóbbi időben egyre kevesebben jelentkeznek, idén is az átlagos csökkenéshez képest lényegesen nagyobb mértékű volt a visszaesés - ám több mint kétezer jelentkezővel a jogász szak még a 7. legnépszerűbbnek számít 2007-ben is. Ezzel éppen ellentétes "pályát" ír le az orvos szak: az osztatlan képzési formában zajló orvosképzés az utóbbi években is megőrizte népszerűségét és folyamatosan egyre előrébb kerül a szakok toplistáján. Mivel idén itt a többi szakhoz képest csak kisebb mértékű volt a jelentkezői létszámcsökkenés, ezért immár az 5. helyen találjuk több mint 2300 nappali alapképzésre beadott első helyes jelentkezéssel!

Hasonló mértékű volt a csökkenés a pszichológia alapszak esetében, ám még mindig a legnépszerűbb bölcsészképzésnek számít idén is (9.). Az angol nyelv az utóbbi években valamelyest vesztett népszerűségéből, ám ez a folyamat a múlt évben megállt és az anglisztika alapszak jelenleg is a 18. a listán. Ennél is pozitívabb képet kapunk az andragógia alapszakot (nagyrészt a korábbi művelődésszervező szak "utódja") vizsgálva, ahol az előző évvel gyakorlatilag megegyező jelentkezői létszám három hellyel előkelőbb helyezést jelentett idén (13.). Ezzel szemben viszont igen jelentősen csökkent a népszerűsége a szabad bölcsészetnek és a történelemnek, ám még így is mindkét alapszak fel tudott kerülni a húszas toplistára (17., illetve 19.).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Említést érdemel, hogy az elmúlt évhez képest mindkét hagyományos mérnöki alapszak, a gépészmérnöki és a villamosmérnöki is egy hellyel előrébb lépett a listán ((10., illetve 12.). A műszaki szakok népszerűségének növekedését mutatja továbbá, hogy erről a képzési területről 2007-ben egy újabb szak, az építőmérnöki alapszak is bekerült a legtöbbek által első helyen megjelölt szakok közé (20.), igaz, holtversenyben a testnevelő-edző alapszakkal.

Végül a nemzetközi tanulmányok alapszakra érdemes felhívni a figyelmet. A korábban még a gazdasági szakterülethez sorolt, ám most már a társadalomtudományon belül figyelembe vett képzés 2005-ben került fel először a szakok húszas toplistájára, és idén is - tovább javítva pozícióján - a 15. helyen végzett az első helyes jelentkezések alapján.

Az alábbi grafikon jól mutatja, hogy valójában négy képzési területre koncentrálódik a jelentkezők több mint felének az érdeklődése. Gazdasági képzést jelölt meg első helyen minden ötödik felvételiző (21,8 százalék). A műszaki és a bölcsészettudományi szakok hasonló népszerűséget mutatnak (14,0 százalék, illetve 13,2 százalék), de a társadalomtudományi képzések is nagyon sok fiatalt vonzanak (8,6 százalék).

A 6. legnépszerűbb képzési területnek számító informatikai mindössze két éve önálló képzési terület, hiszen korábban - mint ahogy azt a népszerű szak régebbi elnevezése is mutatja: mérnök informatikai - a műszaki képzéshez tartozott az informatikusok oktatása. Ennek fényében azonban a műszaki terület második helyezése még inkább felértékelődik.

Ugyancsak rendkívül magasnak tekinthetjük a művészeti szakokra beadott első helyes jelentkezéseket (4606 fő) is, hiszen köztudott, hogy sok művészeti képzésre rendkívül alacsonyak a keretszámok, nagyon nagy a túljelentkezés.

Az agár és a természettudományi szakok népszerűsége viszont folyamatosan csökken az utóbbi időben, így nem véletlen ennek a két képzési területnek a szerényebb helyezése (9., illetve 10.).

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04