18 °C Budapest

Segítség két millió embernek

Pénzcentrum
2007. április 26. 10:24

Legalább két millió munkavállalót, álláskeresőt érint a magyar munkaerőpiac azon sajátossága, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem találnak munkát azok, akik 45 éves kor után állástalanná válnak. Magyarországon ezért a 45 év felettiek alig több mint 20 százaléka dolgozik. Ez éppen csak a fele az uniós átlagnak. A rendkívül súlyos munkaerő piaci helyzeten akar változtatni a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és a Szenior Foglalkoztatási Szövetség együttműködési megállapodása, amelyet csütörtökön délelőtt írnak alá Budapesten.

A szerződés értelmében a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal biztosítja a Szenior Foglalkoztatási Szövetség számára az országos prognózisban és a negyedéves munkaerő-piaci prognózisban összefoglalt munkaerő-piaci információkat, amelyek elősegítik 45 év felettiek foglalkoztatásának növelését, illetve ennek a tevékenységnek a megalapozását. Az integrált informatikai rendszer bevezetése után tájékoztatást adnak a hiányszakmákról, és támogatják a Szövetség képzési- továbbképzési programjait. A Szenior Foglalkoztatási Szövetség vállalja hogy oktató, képző-és továbbképző és rekreációs tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállalók szakmai felkészültsége megfeleljen a munkáltatók elvárásainak.

A Szenior Foglalkoztatási Szövetségben a munkaadókat képviselő MGYOSZ, IPOSZ és MOSZ, a legjelentősebb szakszervezeti konföderációk, a SZEF, az MSZOSZ és az Autonómok, valamint a legnagyobb taglétszámú nyugdíjas szövetség, az MSZOSZ Nyugdíjas Választmánya képviselteti magát. Tagja lehet mindenki, aki 45 évesnél idősebb, és munkát akar vállalni. A tagság független attól, hogy valaki munkavállaló, munkanélküli vagy éppen dolgozni akaró nyugdíjas.

Vadász János, a Szövetség elnöke szerint Magyarországon az emberek életútjában a törés a foglalkoztatási esély megszűnése miatt 45 éves korban jelenik meg. Ha valaki ekkor munkanélkülivé válik, akkor később szinte lehetetlen elhelyezkednie. Több mint 2 millió ember tartozik a szenior csoportba. A 45 év feletti korosztály létszáma 4, 3 millió, és ebből több mint 2 millió az, aki dolgozni képes. Képes, csak épp nincs hely, ahol dolgozzon. 1990 óta 1, 7 millió munkahely szűnt meg az országban, az elbocsátások elsősorban ezt a korosztályt érintették és érintik napjainkban is.

Közben az EU-ban, pl. Németországban folyamatosan nő a szenior foglalkoztatás mértéke, s ma már a korosztály több mint 50 százaléka dolgozik. Svájcban és Franciaországban is egyre több a szenior munkavállaló. A nyugat európai országokban a szeniorok foglalkoztatása nem szociális, hanem nemzetgazdasági tényező. Világszerte egyre jelentősebb foglalkoztatási szövetségek jönnek létre, s dolgoznak ki programokat a foglalkoztatás bővítésére. Amerikában az AARP 35 millió tagot számláló szerveződés, Franciaországban egy évvel ezelőtt született meg a nemzeti szenior foglalkoztatási program.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Valószínűleg Magyarországon sem lesz ez másként, mert immár megvannak a kultúraváltás feltételei a szenior-foglalkoztatásban. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatallal kötött együttműködési megállapodással a Szövetség már nem csak a legnagyobb munkáltatókat, mint állás-ajánlókat, s a legtöbb szervezett munkavállalót és aktív nyugdíjast éri el, hanem a Hivatal segítségével be tudja kapcsolni az álláskereső szeniorok mindegyikét is a foglalkoztatás-élénkítésbe. Így a mai napon komplex, integrált rendszer jött létre, amely a szenior-foglalakoztatás minőségi váltás- és változtatásához nélkülözhetetlen.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18