28 °C Budapest

Drámai változások - százezreket érint

Pénzcentrum
2006. szeptember 4. 08:45

10,22-ről 9,5 százalékra csökken szeptembertől a diákhitelek kamata - jelentették be pénteken a Diákhitel Központban. Ősztől bővül a jogosultak köre, 40 évre emelték a hiteligénylési korhatárt, a törlesztés kezdetét pedig kitolták az iskola elhagyása utáni negyedik hónapra. További változás, hogy a költségtérítéses felsőoktatási hallgatók az eddigi 30 helyett havi 40 ezer forint hitelt vehetnek fel, az államilag finanszírozott helyen tanulóknak marad a 30 ezres felső határ - közölte Csillag Tamás a Diákhitel Központ Zrt vezérigazgatója.

Az elmúlt öt évben 210 ezren, összesen 107 milliárd forint diákhitelt vettek fel. Miközben tavaly, a felsőoktatásba belépő új diákok száma csökkent, az egy évvel korábbinál 13 százalékkal többen, 26 ezren igényeltek hitelt. Az idei decemberre várják azt az első hónapot, amikor a törlesztések elérik a havi hitel összegét. A rendszer teljes önfenntartása pár év múlva lehetséges.

Az idén ötéves diákhitelrendszer másfél éve semmilyen állami támogatást sem kap, finanszírozását tisztán a pénzpiacról végzik. Mivel a működéshez szükséges összeg több mint fele hosszú lejáratú, és 44 százalékban euróalapú, szeptembertől a diákhitel kamata 9,5 százalékra csökken a korábbi 10,22-ról.

További változás, hogy szeptembertől 40 évre emelték a hiteligénylési korhatárt, a törlesztés kezdetét pedig kitolták az iskola elhagyása utáni negyedik hónapra. A költségtérítéses felsőoktatási hallgatók az eddigi 30 ezer helyett, havi 40 ezer forint hitelt vehetnek fel, illetve, aki nem meríti ki az általánosan 10 félévi keretet, az a maradékot egy újabb szak tanulásához felhasználhatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha drámai változások nem állnak be a pénzpiacon, akkor a hiteleknél idén elindult kamatemelkedés 2008-ban jelenhet meg a diákhitel kamatában.
A diákhitelt felvevők 74 százaléka tavaly mindkét szemeszterben felvette a maximális havi 30 ezer forintot. Fontos változás mostantól, hogy aki nem meríti ki az általánosan 10 félévi keretet, az a maradékot egy újabb tanuláshoz felhasználhatja.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?