Nem kellenek a diplomások

Pénzcentrum
2006. március 22. 09:30

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint - írja a Kormányzati Hírportál.
Az Eurostat 2004-es állapotokat tükröző - Csehország kivételével - az összes EU-tagállamra kiterjedő felmérésének adatai szerint Hollandia messze lehagyja a huszonnégyes mezőnyt a maga 73 százalékos értékével. Az élbolyba rajta kívül Dánia, Németország és Nagy-Britannia sorolható 60 százalékot némileg meghaladó eredménnyel.
A középmezőny élén Ausztria áll, itt az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalok 44 százaléka talál állást egy éven belül. Ausztriától némileg lemaradva Finnország (41 százalék) és Svédország (38 százalék) következik a sorban.
A tíz új EU-tagállam közül Máltán és a balti országokban a legjobb a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete: a szigetországban minden harmadik fiatal álláskereső talál munkát egy éven belül, Litvániában 28 százalékuk, Észtországban 27 százalék, Lettországban valamivel több mint 23 százalék.
Franciaország kevesebb mint 23 százalékkal tizennegyedik a rangsorban. Nem sokkal marad el tőle Belgium (21 százalék), Olaszország, Lengyelország és Spanyolország (19-19 százalék), valamint Luxemburg (18 százalék).
A rangsort Magyarország (12,7 százalék) és Görögország (12,2 százalék) zárja.
A diplomás munkanélküliség mértéke az Eurostat adatai szerint csak évek múltán kezd kiegyenlítődni az Európai Unió tagállamaiban, és akkor is igen mérsékelt a közeledés. Négy évvel az államvizsgák után 2004-ben még mindig csak nyolc tagállamban (Hollandián, Dánián, Németországon és Nagy-Britannián kívül Svédországban, Finnországban, Írországban és Máltán) kúszott 50 százalék fölé az állással rendelkező diplomások száma. Spanyolországban és Franciaországban még ekkor is alig több mint harmadukat foglalkoztatják, Olaszországban és Lengyelországban pedig még a negyedüket sem.

A diplomás fiatalok foglalkoztatásának aránya öt évvel a felsőfokú oklevél megszerzése után még mindig csak 13 tagállamban éri el a foglalkoztatási ráta átlagos európai értékének megfelelő 60 százalék fölötti szintet, és további négy országban haladja meg az 50 százalékot. Olaszországban és Lengyelországban még ekkor is 40 százalék körüli az arány.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG