3 °C Budapest

Nem kellenek a diplomások

Pénzcentrum
2006. március 22. 09:30

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint - írja a Kormányzati Hírportál.
Az Eurostat 2004-es állapotokat tükröző - Csehország kivételével - az összes EU-tagállamra kiterjedő felmérésének adatai szerint Hollandia messze lehagyja a huszonnégyes mezőnyt a maga 73 százalékos értékével. Az élbolyba rajta kívül Dánia, Németország és Nagy-Britannia sorolható 60 százalékot némileg meghaladó eredménnyel.
A középmezőny élén Ausztria áll, itt az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalok 44 százaléka talál állást egy éven belül. Ausztriától némileg lemaradva Finnország (41 százalék) és Svédország (38 százalék) következik a sorban.
A tíz új EU-tagállam közül Máltán és a balti országokban a legjobb a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete: a szigetországban minden harmadik fiatal álláskereső talál munkát egy éven belül, Litvániában 28 százalékuk, Észtországban 27 százalék, Lettországban valamivel több mint 23 százalék.
Franciaország kevesebb mint 23 százalékkal tizennegyedik a rangsorban. Nem sokkal marad el tőle Belgium (21 százalék), Olaszország, Lengyelország és Spanyolország (19-19 százalék), valamint Luxemburg (18 százalék).
A rangsort Magyarország (12,7 százalék) és Görögország (12,2 százalék) zárja.
A diplomás munkanélküliség mértéke az Eurostat adatai szerint csak évek múltán kezd kiegyenlítődni az Európai Unió tagállamaiban, és akkor is igen mérsékelt a közeledés. Négy évvel az államvizsgák után 2004-ben még mindig csak nyolc tagállamban (Hollandián, Dánián, Németországon és Nagy-Britannián kívül Svédországban, Finnországban, Írországban és Máltán) kúszott 50 százalék fölé az állással rendelkező diplomások száma. Spanyolországban és Franciaországban még ekkor is alig több mint harmadukat foglalkoztatják, Olaszországban és Lengyelországban pedig még a negyedüket sem.

A diplomás fiatalok foglalkoztatásának aránya öt évvel a felsőfokú oklevél megszerzése után még mindig csak 13 tagállamban éri el a foglalkoztatási ráta átlagos európai értékének megfelelő 60 százalék fölötti szintet, és további négy országban haladja meg az 50 százalékot. Olaszországban és Lengyelországban még ekkor is 40 százalék körüli az arány.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!