Nem kellenek a diplomások

Pénzcentrum
2006. március 22. 09:30

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint.

A friss diplomásoknak kevesebb mint fele talál munkát oklevele kézhezvételétől számított egy éven belül az Európai Unió legtöbb tagállamában. Magyarországon ez az arány alig tizenhárom százalék az EU statisztikai hivatalának adatai szerint - írja a Kormányzati Hírportál.
Az Eurostat 2004-es állapotokat tükröző - Csehország kivételével - az összes EU-tagállamra kiterjedő felmérésének adatai szerint Hollandia messze lehagyja a huszonnégyes mezőnyt a maga 73 százalékos értékével. Az élbolyba rajta kívül Dánia, Németország és Nagy-Britannia sorolható 60 százalékot némileg meghaladó eredménnyel.
A középmezőny élén Ausztria áll, itt az egyetemekről és főiskolákról kikerülő fiatalok 44 százaléka talál állást egy éven belül. Ausztriától némileg lemaradva Finnország (41 százalék) és Svédország (38 százalék) következik a sorban.
A tíz új EU-tagállam közül Máltán és a balti országokban a legjobb a friss diplomások munkaerő-piaci helyzete: a szigetországban minden harmadik fiatal álláskereső talál munkát egy éven belül, Litvániában 28 százalékuk, Észtországban 27 százalék, Lettországban valamivel több mint 23 százalék.
Franciaország kevesebb mint 23 százalékkal tizennegyedik a rangsorban. Nem sokkal marad el tőle Belgium (21 százalék), Olaszország, Lengyelország és Spanyolország (19-19 százalék), valamint Luxemburg (18 százalék).
A rangsort Magyarország (12,7 százalék) és Görögország (12,2 százalék) zárja.
A diplomás munkanélküliség mértéke az Eurostat adatai szerint csak évek múltán kezd kiegyenlítődni az Európai Unió tagállamaiban, és akkor is igen mérsékelt a közeledés. Négy évvel az államvizsgák után 2004-ben még mindig csak nyolc tagállamban (Hollandián, Dánián, Németországon és Nagy-Britannián kívül Svédországban, Finnországban, Írországban és Máltán) kúszott 50 százalék fölé az állással rendelkező diplomások száma. Spanyolországban és Franciaországban még ekkor is alig több mint harmadukat foglalkoztatják, Olaszországban és Lengyelországban pedig még a negyedüket sem.

A diplomás fiatalok foglalkoztatásának aránya öt évvel a felsőfokú oklevél megszerzése után még mindig csak 13 tagállamban éri el a foglalkoztatási ráta átlagos európai értékének megfelelő 60 százalék fölötti szintet, és további négy országban haladja meg az 50 százalékot. Olaszországban és Lengyelországban még ekkor is 40 százalék körüli az arány.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem