Mennyit ér az OKJ?

Pénzcentrum
2006. március 7. 11:30

Alig egy hete látott napvilágot az iskolarendszeren kívüli szakképesítéseket összegző, új Országos Képzési Jegyzék. A jegyzékben szereplő eddigi 807 szakképesítést 416-ra csökkentették. Mindemellett az új rendszerben rész-szakképesítéseket is lehet szerezni, ha valaki a teljes szaktanfolyam befejezése előtt megszakítja a tanulmányait - írja az edupress.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A legtöbb OKJ-s képesítés néhány hónap, vagy egy év alatt megszerezhető. A munkanélküliek és 23. életévüket még be nem töltők iskolarendszeri képzés keretében és ingyenesen végezhetnek bizonyos OKJ-s tanfolyamokat. A fenti csoportokon kívül eső érdeklődők munka mellett, tandíjas képzések keretében tehetnek szert OKJ-s képzésre.
Juhász Ágnes, a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Iroda HR-tanácsadója azt tapasztalta: nagyon sok esetben cégfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a felsőfokú szakképesítésekhez. A szakember szerint a pályázók anyagait összességében kell vizsgálni: amennyiben a jelölt megfelelő, az OKJ-s szakképesítés sem gördít akadályokat a sikeres munkakeresés elé és a jövőbeni munkáltatók sem ellenzik ezeket a képzettségeke.
A tanácsadó hozzátette, különösen sok a banki, pénzügyi szférához kötődő álláslehetőség (call-centerek ügyfélszolgálati pozíciói, a kintlévőség-kezelésre szakosodott munkakörök), amelyek egy, a szakterülethez kapcsolódó felsőfokú képesítéssel már betölthetők. Ilyen lehet például a banki befektetési-és termékértékesítési, az ügyfélszolgálati asszisztens, a valutapénztáros képesítés. A felsőfokú OKJ-s képesítések akkor jelenthetnek problémát, ha a megbízó kifejezetten diplomás jelentkezőt kér.
A felsőfokú képesítések nem egyenértékűek ugyan a diplomákkal, de sok helyen elfogadottaknak számítanak, mivel rengeteg a nagyon jó háttértudást biztosító képzés. Előfordul, hogy az ilyen végzettséggel pályázók előnyt élveznek, mert alacsonyabb a bérigényük, mint egy diplomásnak - mondja Berényi Médea, a Be Wise Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Véleményét Pári Zsolt, az Ablemen Személyzeti Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója is megerősít, aki azonban: a magasabb pozíciók betöltésének elengedhetetlen feltétele a diploma.
Diploma helyett?
Az OKJ-s képzésekkel munkát keresők bizony nincsenek kevesen: Juhász Ágnes szerint rengetegen humán beállítottsággal, kevésbé piacképes diplomával a zsebükben választják az OKJ-s képzéseket, így kiegészítendő, feljavítandó az eredetileg megszerzett alapdiplomát. Ők többségében könyvelői, pénzügyes szakképesítéseket szereznek, de a kiegészítőnek használt képzéstípusok közül a reklám-és marketingmenedzseri képzések sem ritkák. A tanácsadó szerint a fenti képzések némelyike kifejezetten jó háttértudást ad a választott területhez.
Pári Zsolt szerint az OKJ-s képzettség önmagában ma már nem elegendő a továbblépéshez. Amennyiben valaki a diplomája mellé szerez valamilyen OKJ-s végzettséget, a fejvadászok ott is inkább azt nézik, a diplomát melyik főiskolán, egyetemen szerezte - teszi hozzá.
Bizonyos helyzetekben tehát jól jöhet az OKJ-s végzettség, de az egyetemi-főiskolai diplomát a jól csengő nevű tanfolyam sem helyettesíthet
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG