8 °C Budapest

Kamatemelések jövőre - ICEG

Pénzcentrum
2005. december 19. 15:36

Az ideivel azonos mértékű növekedésre számít jövőre az ICEG Európai Központja. Az infláció érzékelhetően csökken, a reálbérek növekedési üteme továbbra is jelentős. Az ikerdeficit probléma az idei évhez képest még súlyosbodhat is, az államadósság hiánya a GDP 60%-a fölé emelkedik. Az év végére a forint árfolyama az euróval szemben 255 körül alakulhat. A jegybanki alapkamat az idei év végén 6% lesz, de 2006-ban a kamatemelések 6.5%-ra tornázhatják fel.

EXOGÉN ADOTTSÁGOK. A világgazdaság alakulása szempontjából meghatározó, hogy az USA gazdasági növekedését a dollárkamatok további emelkedése, a dollár további erősödése határozza meg. A magyar gazdaság szempontjából legfontosabb régió, az EU tagállamainak gazdasági gyengélkedése tovább tart. A gazdaság növekedését és egyensúlyi helyzetét is meghatározza a FED és az ECB kamatemelései, hiszen a relatív kamatlábak alakulása fontos a forint helyzetének alakulása szempontjából. Az euró zónában további a kamatemelések valószínűleg nem várhatók, hiszen az infláció és a gazdasági növekedés üteme alacsony.

NÖVEKEDÉS. Összességében 2005-ben az év elején vártnál kedvezőbb konjunktúra következtében az új módszertan szerint 4,5% GDP növekedést várunk. 2006-ban a bruttó hazai termék bővülése hasonlóan erős, 4,5% körüli lesz. A növekedés fő mozgatója a lakossági fogyasztás dinamikája és a kormányzati szektor felhalmozási tevékenysége lesz, míg a magán beruházások és a nettó export alakulásával kapcsolatban több bizonytalanság várható.

MONETÁRIS KONDÍCIÓK. A pénzromlás ütemében 2006 elején jelentős mérséklődés következik be, köszönhetően a felső ÁFA kulcs csökkenésének, mely hatás meghatározza a fogyasztói árindex és a maginfláció csökkenését is. A fogyasztói árindex a 2006 első negyedében várható jelentős mérséklődést követően éves átlagban 1,8%-os lesz, ezen belül a december/december mutató 1,6%-ra mérséklődhet. Annak ellenére, hogy a hatósági árak emelkedése, a választások miatt bizonytalanabba béralakulás és a kissé gyengébb forint is jelent inflációs kockázatot, ezt kompenzálja a felső ÁFA kulcs csökkentésének hatása.
Az árfolyam alakulásában jelentős kockázatok és bizonytalanság tapasztalható. A jelenlegi devizapiaci helyzetre a kettős egyensúly bizonytalan állapota jellemző, amelyben egyszerre van meg a mostani árfolyam fennmaradásának és jelentősebb gyengülésének esélye. Amennyiben az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiány finanszírozása biztosított a magánszektor deviza-hitelfelvételével, akkor fenntartható a jelenlegi árfolyamszint, különösen a 2006 második felében lehetséges fiskális kiigazítás mellett. Amennyiben a piaci szereplők várakozásai erőteljesebb forintkínálatot generálnak, akkor akár jelentősebb árfolyamgyengülés sem zárható ki.
Az árfolyamra nehezedő nyomás és az inflációs folyamatok erőteljesen korlátozzák a jegybank mozgásterét, tekintettel arra, hogy az inflációs célokat alacsonyabb kamatok mellett is el lehetne érni, de az ikerdeficitből, a finanszírozási feltételekből, valamint a devizapiaci nyomásból a kamatemelési kényszer mutatható ki. Mindezek alapján 2006-ban a jegybanki alapkamat kisebb emelkedését várjuk, különösen a nagyobb kockázatokkal terhelt első félév során.

FISKÁLIS FOLYAMATOK. Az államháztartási hiánya 2005-ben a nyugdíjreformmal összefüggő korrekcióval ESA 95 alapon a GDP 6,3%-a, a nyugdíjkorrekció nélkül 7,6%-a lesz. A következő évben az államháztartási egyenlegmutatók további romlásával kell számolnunk, tekintettel a növekvő elsődleges hiányra. Az elsődleges deficit emelkedése mögött elsősorban az államháztartási bevételek csökkenése áll: az adóreform következtében a kieső bevételek meghaladják a GDP 1,5%-át. Ezzel párhuzamosan nem mérséklődnek a választási évben az államháztartás kiadásai sem, és a kissé javuló kamategyenleg mellett is romlik az államháztartás pénzforgalmi és eredményszemléletű hiánymutatója is. Várakozásaink szerint 2006-ban a nyugdíjreform hatásával korrigált ESA 95 számítású deficit a GDP 6,6%-a, a nyugdíjreform nélküli pedig 8%-a lesz. A magas államháztartási hiány finanszírozásában 2006-ban növekszik a forintadósság szerepe a 2004-2005-ös folyamatokkal szemben. Az államadósság GDP arányosan 2006-ban kissé tovább emelkedik a beáramló privatizációs bevételek adósságot csökkentő hatása ellenére.

KÜLSŐ EGYENSÚLY. A folyó fizetési mérleg hiánya változatlanul jelentős, 2005-ben meghaladja a GDP 8%-át. A deficit mögött az egyes gazdasági szereplők eltérő finanszírozási képessége áll: 2005-ben a háztartások növekvő nettó megtakarításai nyomán a magánszektor finanszírozási képessége javult, amit azonban az államháztartás nettó finanszírozási szükségletének emelkedése részben semlegesített. Az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, valamint a háztartások előreláthatóan javuló finanszírozási képessége határozza meg a folyó fizetési mérleg hiány alakulását 2006-ban, amely elérheti a GDP 8,7%-át.

A magas folyó fizetési mérleg hiány mögött 2005-ben az áru- és szolgáltatásegyenleg kismértékű javulása mutatható ki az export dinamikus növekedése miatt, miközben a jövedelemegyenleg romlott. Jövőre GDP arányosan változatlan áru- és szolgáltatásegyenleg mellett kissé növekvő deficittel számolunk a jövedelemegyenleg esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A folyó fizetési mérleg által jelzett nettó külső finanszírozási igény 2005-ben kisebb mértékben fedezik a nem adóssággeneráló tőkebeáramlások mint 2004-ben. A működőtőke befektetések egyenlegének javulása mellett jelentősen emelkedik az adóssággeneráló beáramlás, elsősorban a magánszektor növekvő deviza eladósodása miatt.

A folyamat 2006-ban is folytatódik, mert a várhatóan bővülő közvetlen tőkebefektetések mellett tovább emelkedik az adóssággeneráló devizabeáramlás mértéke, növelve a bruttó és nettó devizaadósság GDP arányos szintjét.

MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A BÉREK ALAKULÁSA. A munkaerőpiacon a munkanélküliség 2005-ben növekedett és év végre eléri a munkaképes lakosság 7,3%-át, miközben a foglalkoztatottak száma nem bővül, és a foglalkoztatási ráta változatlanul alacsony maradt. Jövőre nem várható érdemi munkahelyteremtés az államigazgatásban, míg a magánszektorban kismértékben bővülhet a foglalkoztatás. A bruttó reálbérek idén közel 6%-kal emelkednek, ami jövőre kissé mérséklődhet.

GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK. A gazdaságpolitika számára három jelentős kihívás jelentkezik 2006 első felében. Egyrészt az árfolyampálya alakulása: megtámasztja-e a forintot a magánszektor devizakereslete vagy pedig az árfolyam alakulását elsősorban az erőteljesebb forinteladások határozzák majd meg. Ennek megfelelően a monetáris politika számára szűk rés marad az inflációs pálya, illetve az államháztartási deficit és árfolyampálya alapján meghatározott kamatpolitika alakításában. Végezetül a gazdaságpolitikának a választásokat követően gyorsan döntenie kell, hogy az elkerülhetetlen kiigazításra még 2006-ban sor kerül, vagy változatlan fiskális pálya mentén erőteljes korrekció következik be az év közepén.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem