13 °C Budapest

Kamatemelések jövőre - ICEG

Pénzcentrum
2005. december 19. 15:36

Az ideivel azonos mértékű növekedésre számít jövőre az ICEG Európai Központja. Az infláció érzékelhetően csökken, a reálbérek növekedési üteme továbbra is jelentős. Az ikerdeficit probléma az idei évhez képest még súlyosbodhat is, az államadósság hiánya a GDP 60%-a fölé emelkedik. Az év végére a forint árfolyama az euróval szemben 255 körül alakulhat. A jegybanki alapkamat az idei év végén 6% lesz, de 2006-ban a kamatemelések 6.5%-ra tornázhatják fel.

EXOGÉN ADOTTSÁGOK. A világgazdaság alakulása szempontjából meghatározó, hogy az USA gazdasági növekedését a dollárkamatok további emelkedése, a dollár további erősödése határozza meg. A magyar gazdaság szempontjából legfontosabb régió, az EU tagállamainak gazdasági gyengélkedése tovább tart. A gazdaság növekedését és egyensúlyi helyzetét is meghatározza a FED és az ECB kamatemelései, hiszen a relatív kamatlábak alakulása fontos a forint helyzetének alakulása szempontjából. Az euró zónában további a kamatemelések valószínűleg nem várhatók, hiszen az infláció és a gazdasági növekedés üteme alacsony.

NÖVEKEDÉS. Összességében 2005-ben az év elején vártnál kedvezőbb konjunktúra következtében az új módszertan szerint 4,5% GDP növekedést várunk. 2006-ban a bruttó hazai termék bővülése hasonlóan erős, 4,5% körüli lesz. A növekedés fő mozgatója a lakossági fogyasztás dinamikája és a kormányzati szektor felhalmozási tevékenysége lesz, míg a magán beruházások és a nettó export alakulásával kapcsolatban több bizonytalanság várható.

MONETÁRIS KONDÍCIÓK. A pénzromlás ütemében 2006 elején jelentős mérséklődés következik be, köszönhetően a felső ÁFA kulcs csökkenésének, mely hatás meghatározza a fogyasztói árindex és a maginfláció csökkenését is. A fogyasztói árindex a 2006 első negyedében várható jelentős mérséklődést követően éves átlagban 1,8%-os lesz, ezen belül a december/december mutató 1,6%-ra mérséklődhet. Annak ellenére, hogy a hatósági árak emelkedése, a választások miatt bizonytalanabba béralakulás és a kissé gyengébb forint is jelent inflációs kockázatot, ezt kompenzálja a felső ÁFA kulcs csökkentésének hatása.
Az árfolyam alakulásában jelentős kockázatok és bizonytalanság tapasztalható. A jelenlegi devizapiaci helyzetre a kettős egyensúly bizonytalan állapota jellemző, amelyben egyszerre van meg a mostani árfolyam fennmaradásának és jelentősebb gyengülésének esélye. Amennyiben az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiány finanszírozása biztosított a magánszektor deviza-hitelfelvételével, akkor fenntartható a jelenlegi árfolyamszint, különösen a 2006 második felében lehetséges fiskális kiigazítás mellett. Amennyiben a piaci szereplők várakozásai erőteljesebb forintkínálatot generálnak, akkor akár jelentősebb árfolyamgyengülés sem zárható ki.
Az árfolyamra nehezedő nyomás és az inflációs folyamatok erőteljesen korlátozzák a jegybank mozgásterét, tekintettel arra, hogy az inflációs célokat alacsonyabb kamatok mellett is el lehetne érni, de az ikerdeficitből, a finanszírozási feltételekből, valamint a devizapiaci nyomásból a kamatemelési kényszer mutatható ki. Mindezek alapján 2006-ban a jegybanki alapkamat kisebb emelkedését várjuk, különösen a nagyobb kockázatokkal terhelt első félév során.

FISKÁLIS FOLYAMATOK. Az államháztartási hiánya 2005-ben a nyugdíjreformmal összefüggő korrekcióval ESA 95 alapon a GDP 6,3%-a, a nyugdíjkorrekció nélkül 7,6%-a lesz. A következő évben az államháztartási egyenlegmutatók további romlásával kell számolnunk, tekintettel a növekvő elsődleges hiányra. Az elsődleges deficit emelkedése mögött elsősorban az államháztartási bevételek csökkenése áll: az adóreform következtében a kieső bevételek meghaladják a GDP 1,5%-át. Ezzel párhuzamosan nem mérséklődnek a választási évben az államháztartás kiadásai sem, és a kissé javuló kamategyenleg mellett is romlik az államháztartás pénzforgalmi és eredményszemléletű hiánymutatója is. Várakozásaink szerint 2006-ban a nyugdíjreform hatásával korrigált ESA 95 számítású deficit a GDP 6,6%-a, a nyugdíjreform nélküli pedig 8%-a lesz. A magas államháztartási hiány finanszírozásában 2006-ban növekszik a forintadósság szerepe a 2004-2005-ös folyamatokkal szemben. Az államadósság GDP arányosan 2006-ban kissé tovább emelkedik a beáramló privatizációs bevételek adósságot csökkentő hatása ellenére.

KÜLSŐ EGYENSÚLY. A folyó fizetési mérleg hiánya változatlanul jelentős, 2005-ben meghaladja a GDP 8%-át. A deficit mögött az egyes gazdasági szereplők eltérő finanszírozási képessége áll: 2005-ben a háztartások növekvő nettó megtakarításai nyomán a magánszektor finanszírozási képessége javult, amit azonban az államháztartás nettó finanszírozási szükségletének emelkedése részben semlegesített. Az államháztartás növekvő finanszírozási igénye, valamint a háztartások előreláthatóan javuló finanszírozási képessége határozza meg a folyó fizetési mérleg hiány alakulását 2006-ban, amely elérheti a GDP 8,7%-át.

A magas folyó fizetési mérleg hiány mögött 2005-ben az áru- és szolgáltatásegyenleg kismértékű javulása mutatható ki az export dinamikus növekedése miatt, miközben a jövedelemegyenleg romlott. Jövőre GDP arányosan változatlan áru- és szolgáltatásegyenleg mellett kissé növekvő deficittel számolunk a jövedelemegyenleg esetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A folyó fizetési mérleg által jelzett nettó külső finanszírozási igény 2005-ben kisebb mértékben fedezik a nem adóssággeneráló tőkebeáramlások mint 2004-ben. A működőtőke befektetések egyenlegének javulása mellett jelentősen emelkedik az adóssággeneráló beáramlás, elsősorban a magánszektor növekvő deviza eladósodása miatt.

A folyamat 2006-ban is folytatódik, mert a várhatóan bővülő közvetlen tőkebefektetések mellett tovább emelkedik az adóssággeneráló devizabeáramlás mértéke, növelve a bruttó és nettó devizaadósság GDP arányos szintjét.

MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A BÉREK ALAKULÁSA. A munkaerőpiacon a munkanélküliség 2005-ben növekedett és év végre eléri a munkaképes lakosság 7,3%-át, miközben a foglalkoztatottak száma nem bővül, és a foglalkoztatási ráta változatlanul alacsony maradt. Jövőre nem várható érdemi munkahelyteremtés az államigazgatásban, míg a magánszektorban kismértékben bővülhet a foglalkoztatás. A bruttó reálbérek idén közel 6%-kal emelkednek, ami jövőre kissé mérséklődhet.

GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK. A gazdaságpolitika számára három jelentős kihívás jelentkezik 2006 első felében. Egyrészt az árfolyampálya alakulása: megtámasztja-e a forintot a magánszektor devizakereslete vagy pedig az árfolyam alakulását elsősorban az erőteljesebb forinteladások határozzák majd meg. Ennek megfelelően a monetáris politika számára szűk rés marad az inflációs pálya, illetve az államháztartási deficit és árfolyampálya alapján meghatározott kamatpolitika alakításában. Végezetül a gazdaságpolitikának a választásokat követően gyorsan döntenie kell, hogy az elkerülhetetlen kiigazításra még 2006-ban sor kerül, vagy változatlan fiskális pálya mentén erőteljes korrekció következik be az év közepén.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem