22 °C Budapest

Infláció és kamatok - hol a határ?

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:28

Egyelőre csak részlegesen gyűrűztek át a magas energiaárak a fogyasztói kosár szélesebb termékköreibe. Míg a fogyasztói árszint 2004 eleje óta az USA-ban 6.8%-kal emelkedett, addig ez a maginflációs körben 3.5%-ot tett ki. Ugyenezen időszak alatt a járműüzemanyagok 73.5%-kal, az energia 45.7%-kal került többe.


Az utóbbi időszakban látványosan emelkedett az infláció az USA-ban. A fogyasztói árindex év/év alapon szeptemberben 4.7%-os drágulást jelzett. Az év elején az inflációs index még 3% körül mozgott. A mutató megugrásáért egyértelműen az energiahordozók drágulása a felelős. A járműüzemanyagok egy év alatt 55%-kal lettek drágábbak.


A maginflációs mutatóban szintén tapasztalható egy emelkedés, itt 2%-nál áll az index. Ez kb. 1%pontnyi növekedés ami jelentős, de így is lényegesen kisebb a teljes indexben mért emelkedésnél.


Ami figyelemre méltó az a fogyasztási kiadások alakulásában mért növekedés csökkenése. Itt természetesen a hurrikánok hatása lehet döntő, de az üzemanyagok, az energia drágulásával kapcsolatban az egyfajta óvatosság is kialakulhat a háztartási költekezésben (a más termékcsoportokra elkölthető szabad jövedelem alacsonyabb). Az elemző házak többsége érdemi lassulásra számít a lakossági keresletben a következő hónapokban.


Összességében látható, hogy az infláció emelkedik, amire a FED a kamatemelésekkel már választ is adott. Feltehetően a 4%-on álló Federal Funds Rate még nem a csúcsa a kamatemelési ciklusnak, hamarosan 4.5% körüli ráta várható. Tartósan magas olajárak mellett nem kerülhető el éles versenykörnyezetben sem az átgyűrűzés. A hatékonyságjavításnak korlátai vannak, a vállalati profitok csak átmenetileg jelenthetnek puffert a szélesebb bázisú árnövekedésben. A magas olajárak egyes feltételezések szerint nem csupán átmeneti problémát okoznak, hanem hosszabb ideig magasak maradnak a kereslet-kínálat alakulásának strukturális sajátosságai miatt. A kereslet drasztikus növekedéséhez a kapacitások nem zárkóztak még fel, ehhez pedig évek kellenek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?