35 °C Budapest

Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Pénzcentrum
2005. július 7. 14:22

Amint az első elemzői kommentárok is jelzik, globálisan érezhető gazdasági hatása is lehet a mai londoni robbantás-sorozatnak. A negatív következmények azonban minden bizonnyal sokkal mérsékeltebbek lehetnek a 2001. szeptember 11-i merényletek után tapasztaltaknál. Amíg az iraki támadás után a terrorizmus képe valamelyest halványult, a New York-i eseményekhez hasonló tragédia megismétlődésére kevesen számítottak. A mostani történések közvetlen súlya kisebb, de halálos áldozatok, vérző sérültek itt is vannak, melyek szembesíthetik az egész világot a terrorizmus igazi arcával. A félelem ismét eluralkodhat, az emberek kevésbé mernek az utcára menni, utazni. Amint a 2001 szeptember 11-i események is megmutatták, változnak a termelés sajátosságai, a készletezési politika, a tranzakciós költségek többsége nő, ami a növekedést lassítja.

Egyelőre nehéz megítélni a mostani események pontos hatását, egyfajta mintaként a szeptember 11-i események következményei szolgálhattak. Úgy véljük, hogy a mostani történések hatása emellett is lényegesen korlátozottabb lehet a világ fejlett gazdaságainak többségében. New York után számos olyan mechanizmus épült ki, mely ezeket a gazdaságokat ellenállóbbá tette egy ilyen típusú sokkal szemben. Míg 2001 szeptemberében a világ legnagyobb gazdaságának egyik központját érte támadást, addig most egy annál kisebb országról van szó. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az USA Nagy-Britannia egyik legszorosabb szövetségese. A legutóbbi információk szerint az Al-Kaida csoport felvállalta a merényletek elkövetését, hogy lesz-e, illetve milyen válaszreakció a nagyhatalmak részéről, egyelőre nem ismert. Ezek érdemiek a várható gazdasági hatások szempontjából is.

A közvetlen hatások gazdasági szempontból nem jelentősek, ugyanakkor a közvetettek annál inkább azok lehetnek. Ide sorolhatóak a fogyasztás illetve annak dinamikájának visszaesése, termelésben a tranzakciós költségek növekedése, a készletezési politika esetleges változása, a szolgáltatóipar számos ágazatának mélyrepülése. A legutóbbi információk szerint jelentős mértékű biztonsági intézkedéseket vezettek be Washington és New York tömegközlekedési hálózatában. Olaszországban szintén szigorították a légiközlekedés biztonsági környezetét, de jobban figyelnek már Franciaországban is.

Érdemes utalni rá, hogy elsősorban az európai kontinensen a nagy gazdaságok többsége a dekonjunktúra fázisában van, emellett az USA - még mindig közel 4%-kal növekszik - szintén túljutott a csúcsponton. A globális kockázatok növekedése tehát éppen egy leszálló ágban éri ezeket az országokat. Az elmúlt időszakban elég sokan beszéltek eszközpiaci buborékokról (részvény, ingatlan), melyek kipukkanására a magasabb kockázati felárak mellett nagyobb esély van. Az ilyen típusú átértékelődéseken keresztül jelentkező hatások real és pénzügyi értelemben is érdemiek lehetnek.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a 2001 szeptember 11-nél feltehetően kisebb súlyú problémáról van szó, ugyanakkor a geopolitikai kockázatok ismét nőttek. Az USA - mely Nagy Britannia legfőbb szövetségese - alig várja, hogy valamilyen módon végét vegye az iráni illetve az észak-koreai atomprogramnak. A gazdasági hatások inkább közveteten, a fogyasztás visszaesésén, bizonyos inproduktívnak nevezhető beruházások megnövekedésén keresztül jelentkezhetnek, mely a most is komoly növekedési problémákkal küzdő nagyobb európai gazdaságoknál csapódhatnak le. Számos eszközpiacon beszélnek már hónapok óta túlértékeltségről, a buborékok kipukkanásának esély nőtt. Az ilyenkor létező bizonytalanságra jó példa, hogy a 2001-es események után a makroelemzők többsége az olajárak gyors elszállását várta, ezzel szemben a lassabb gazdasági növekedés, a légitársaságok forgalmának visszaesésével az olajfelhasználást csökkentette, az árak estek (rövid távon).

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50