Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Pénzcentrum
2005. július 7. 14:22

Amint az első elemzői kommentárok is jelzik, globálisan érezhető gazdasági hatása is lehet a mai londoni robbantás-sorozatnak. A negatív következmények azonban minden bizonnyal sokkal mérsékeltebbek lehetnek a 2001. szeptember 11-i merényletek után tapasztaltaknál. Amíg az iraki támadás után a terrorizmus képe valamelyest halványult, a New York-i eseményekhez hasonló tragédia megismétlődésére kevesen számítottak. A mostani történések közvetlen súlya kisebb, de halálos áldozatok, vérző sérültek itt is vannak, melyek szembesíthetik az egész világot a terrorizmus igazi arcával. A félelem ismét eluralkodhat, az emberek kevésbé mernek az utcára menni, utazni. Amint a 2001 szeptember 11-i események is megmutatták, változnak a termelés sajátosságai, a készletezési politika, a tranzakciós költségek többsége nő, ami a növekedést lassítja.

Egyelőre nehéz megítélni a mostani események pontos hatását, egyfajta mintaként a szeptember 11-i események következményei szolgálhattak. Úgy véljük, hogy a mostani történések hatása emellett is lényegesen korlátozottabb lehet a világ fejlett gazdaságainak többségében. New York után számos olyan mechanizmus épült ki, mely ezeket a gazdaságokat ellenállóbbá tette egy ilyen típusú sokkal szemben. Míg 2001 szeptemberében a világ legnagyobb gazdaságának egyik központját érte támadást, addig most egy annál kisebb országról van szó. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az USA Nagy-Britannia egyik legszorosabb szövetségese. A legutóbbi információk szerint az Al-Kaida csoport felvállalta a merényletek elkövetését, hogy lesz-e, illetve milyen válaszreakció a nagyhatalmak részéről, egyelőre nem ismert. Ezek érdemiek a várható gazdasági hatások szempontjából is.

A közvetlen hatások gazdasági szempontból nem jelentősek, ugyanakkor a közvetettek annál inkább azok lehetnek. Ide sorolhatóak a fogyasztás illetve annak dinamikájának visszaesése, termelésben a tranzakciós költségek növekedése, a készletezési politika esetleges változása, a szolgáltatóipar számos ágazatának mélyrepülése. A legutóbbi információk szerint jelentős mértékű biztonsági intézkedéseket vezettek be Washington és New York tömegközlekedési hálózatában. Olaszországban szintén szigorították a légiközlekedés biztonsági környezetét, de jobban figyelnek már Franciaországban is.

Érdemes utalni rá, hogy elsősorban az európai kontinensen a nagy gazdaságok többsége a dekonjunktúra fázisában van, emellett az USA - még mindig közel 4%-kal növekszik - szintén túljutott a csúcsponton. A globális kockázatok növekedése tehát éppen egy leszálló ágban éri ezeket az országokat. Az elmúlt időszakban elég sokan beszéltek eszközpiaci buborékokról (részvény, ingatlan), melyek kipukkanására a magasabb kockázati felárak mellett nagyobb esély van. Az ilyen típusú átértékelődéseken keresztül jelentkező hatások real és pénzügyi értelemben is érdemiek lehetnek.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a 2001 szeptember 11-nél feltehetően kisebb súlyú problémáról van szó, ugyanakkor a geopolitikai kockázatok ismét nőttek. Az USA - mely Nagy Britannia legfőbb szövetségese - alig várja, hogy valamilyen módon végét vegye az iráni illetve az észak-koreai atomprogramnak. A gazdasági hatások inkább közveteten, a fogyasztás visszaesésén, bizonyos inproduktívnak nevezhető beruházások megnövekedésén keresztül jelentkezhetnek, mely a most is komoly növekedési problémákkal küzdő nagyobb európai gazdaságoknál csapódhatnak le. Számos eszközpiacon beszélnek már hónapok óta túlértékeltségről, a buborékok kipukkanásának esély nőtt. Az ilyenkor létező bizonytalanságra jó példa, hogy a 2001-es események után a makroelemzők többsége az olajárak gyors elszállását várta, ezzel szemben a lassabb gazdasági növekedés, a légitársaságok forgalmának visszaesésével az olajfelhasználást csökkentette, az árak estek (rövid távon).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem