12 °C Budapest

Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Pénzcentrum
2005. július 7. 14:22

Amint az első elemzői kommentárok is jelzik, globálisan érezhető gazdasági hatása is lehet a mai londoni robbantás-sorozatnak. A negatív következmények azonban minden bizonnyal sokkal mérsékeltebbek lehetnek a 2001. szeptember 11-i merényletek után tapasztaltaknál. Amíg az iraki támadás után a terrorizmus képe valamelyest halványult, a New York-i eseményekhez hasonló tragédia megismétlődésére kevesen számítottak. A mostani történések közvetlen súlya kisebb, de halálos áldozatok, vérző sérültek itt is vannak, melyek szembesíthetik az egész világot a terrorizmus igazi arcával. A félelem ismét eluralkodhat, az emberek kevésbé mernek az utcára menni, utazni. Amint a 2001 szeptember 11-i események is megmutatták, változnak a termelés sajátosságai, a készletezési politika, a tranzakciós költségek többsége nő, ami a növekedést lassítja.

Egyelőre nehéz megítélni a mostani események pontos hatását, egyfajta mintaként a szeptember 11-i események következményei szolgálhattak. Úgy véljük, hogy a mostani történések hatása emellett is lényegesen korlátozottabb lehet a világ fejlett gazdaságainak többségében. New York után számos olyan mechanizmus épült ki, mely ezeket a gazdaságokat ellenállóbbá tette egy ilyen típusú sokkal szemben. Míg 2001 szeptemberében a világ legnagyobb gazdaságának egyik központját érte támadást, addig most egy annál kisebb országról van szó. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az USA Nagy-Britannia egyik legszorosabb szövetségese. A legutóbbi információk szerint az Al-Kaida csoport felvállalta a merényletek elkövetését, hogy lesz-e, illetve milyen válaszreakció a nagyhatalmak részéről, egyelőre nem ismert. Ezek érdemiek a várható gazdasági hatások szempontjából is.

A közvetlen hatások gazdasági szempontból nem jelentősek, ugyanakkor a közvetettek annál inkább azok lehetnek. Ide sorolhatóak a fogyasztás illetve annak dinamikájának visszaesése, termelésben a tranzakciós költségek növekedése, a készletezési politika esetleges változása, a szolgáltatóipar számos ágazatának mélyrepülése. A legutóbbi információk szerint jelentős mértékű biztonsági intézkedéseket vezettek be Washington és New York tömegközlekedési hálózatában. Olaszországban szintén szigorították a légiközlekedés biztonsági környezetét, de jobban figyelnek már Franciaországban is.

Érdemes utalni rá, hogy elsősorban az európai kontinensen a nagy gazdaságok többsége a dekonjunktúra fázisában van, emellett az USA - még mindig közel 4%-kal növekszik - szintén túljutott a csúcsponton. A globális kockázatok növekedése tehát éppen egy leszálló ágban éri ezeket az országokat. Az elmúlt időszakban elég sokan beszéltek eszközpiaci buborékokról (részvény, ingatlan), melyek kipukkanására a magasabb kockázati felárak mellett nagyobb esély van. Az ilyen típusú átértékelődéseken keresztül jelentkező hatások real és pénzügyi értelemben is érdemiek lehetnek.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a 2001 szeptember 11-nél feltehetően kisebb súlyú problémáról van szó, ugyanakkor a geopolitikai kockázatok ismét nőttek. Az USA - mely Nagy Britannia legfőbb szövetségese - alig várja, hogy valamilyen módon végét vegye az iráni illetve az észak-koreai atomprogramnak. A gazdasági hatások inkább közveteten, a fogyasztás visszaesésén, bizonyos inproduktívnak nevezhető beruházások megnövekedésén keresztül jelentkezhetnek, mely a most is komoly növekedési problémákkal küzdő nagyobb európai gazdaságoknál csapódhatnak le. Számos eszközpiacon beszélnek már hónapok óta túlértékeltségről, a buborékok kipukkanásának esély nőtt. Az ilyenkor létező bizonytalanságra jó példa, hogy a 2001-es események után a makroelemzők többsége az olajárak gyors elszállását várta, ezzel szemben a lassabb gazdasági növekedés, a légitársaságok forgalmának visszaesésével az olajfelhasználást csökkentette, az árak estek (rövid távon).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem