21 °C Budapest

Londoni robbantások - lesz globális hatás?

Pénzcentrum
2005. július 7. 14:22

Amint az első elemzői kommentárok is jelzik, globálisan érezhető gazdasági hatása is lehet a mai londoni robbantás-sorozatnak. A negatív következmények azonban minden bizonnyal sokkal mérsékeltebbek lehetnek a 2001. szeptember 11-i merényletek után tapasztaltaknál. Amíg az iraki támadás után a terrorizmus képe valamelyest halványult, a New York-i eseményekhez hasonló tragédia megismétlődésére kevesen számítottak. A mostani történések közvetlen súlya kisebb, de halálos áldozatok, vérző sérültek itt is vannak, melyek szembesíthetik az egész világot a terrorizmus igazi arcával. A félelem ismét eluralkodhat, az emberek kevésbé mernek az utcára menni, utazni. Amint a 2001 szeptember 11-i események is megmutatták, változnak a termelés sajátosságai, a készletezési politika, a tranzakciós költségek többsége nő, ami a növekedést lassítja.

Egyelőre nehéz megítélni a mostani események pontos hatását, egyfajta mintaként a szeptember 11-i események következményei szolgálhattak. Úgy véljük, hogy a mostani történések hatása emellett is lényegesen korlátozottabb lehet a világ fejlett gazdaságainak többségében. New York után számos olyan mechanizmus épült ki, mely ezeket a gazdaságokat ellenállóbbá tette egy ilyen típusú sokkal szemben. Míg 2001 szeptemberében a világ legnagyobb gazdaságának egyik központját érte támadást, addig most egy annál kisebb országról van szó. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az USA Nagy-Britannia egyik legszorosabb szövetségese. A legutóbbi információk szerint az Al-Kaida csoport felvállalta a merényletek elkövetését, hogy lesz-e, illetve milyen válaszreakció a nagyhatalmak részéről, egyelőre nem ismert. Ezek érdemiek a várható gazdasági hatások szempontjából is.

A közvetlen hatások gazdasági szempontból nem jelentősek, ugyanakkor a közvetettek annál inkább azok lehetnek. Ide sorolhatóak a fogyasztás illetve annak dinamikájának visszaesése, termelésben a tranzakciós költségek növekedése, a készletezési politika esetleges változása, a szolgáltatóipar számos ágazatának mélyrepülése. A legutóbbi információk szerint jelentős mértékű biztonsági intézkedéseket vezettek be Washington és New York tömegközlekedési hálózatában. Olaszországban szintén szigorították a légiközlekedés biztonsági környezetét, de jobban figyelnek már Franciaországban is.

Érdemes utalni rá, hogy elsősorban az európai kontinensen a nagy gazdaságok többsége a dekonjunktúra fázisában van, emellett az USA - még mindig közel 4%-kal növekszik - szintén túljutott a csúcsponton. A globális kockázatok növekedése tehát éppen egy leszálló ágban éri ezeket az országokat. Az elmúlt időszakban elég sokan beszéltek eszközpiaci buborékokról (részvény, ingatlan), melyek kipukkanására a magasabb kockázati felárak mellett nagyobb esély van. Az ilyen típusú átértékelődéseken keresztül jelentkező hatások real és pénzügyi értelemben is érdemiek lehetnek.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a 2001 szeptember 11-nél feltehetően kisebb súlyú problémáról van szó, ugyanakkor a geopolitikai kockázatok ismét nőttek. Az USA - mely Nagy Britannia legfőbb szövetségese - alig várja, hogy valamilyen módon végét vegye az iráni illetve az észak-koreai atomprogramnak. A gazdasági hatások inkább közveteten, a fogyasztás visszaesésén, bizonyos inproduktívnak nevezhető beruházások megnövekedésén keresztül jelentkezhetnek, mely a most is komoly növekedési problémákkal küzdő nagyobb európai gazdaságoknál csapódhatnak le. Számos eszközpiacon beszélnek már hónapok óta túlértékeltségről, a buborékok kipukkanásának esély nőtt. Az ilyenkor létező bizonytalanságra jó példa, hogy a 2001-es események után a makroelemzők többsége az olajárak gyors elszállását várta, ezzel szemben a lassabb gazdasági növekedés, a légitársaságok forgalmának visszaesésével az olajfelhasználást csökkentette, az árak estek (rövid távon).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem