Nemzeti egoizmus - ez lenne az EU jövője?

Pénzcentrum
2005. június 8. 13:30

Az európai alkotmány halott, bár még nem temették el - állapítja meg az Economist. Mit is jelent ez? A jelenlegi formájában az alkotmány életképtelen, a franciák és a hollandok megölték azt. Mindkét állam az Európai Unió elődszervezeteinek alapítói között volt, így az elutasítás valamelyest a további integráció elutasítása is a nemzeti egoizmus, protekcionizmus felerősödésével.

Jean-Claude Juncker, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke egyértelműen a szavazási folyamat folytatása mellett érvel, ugyanakkor ennek önmagában nem sok értelme van. Az alkotmányt az összes tagállamnak egyhangúlag kell elfogadnia. Mégis miért folytatódnak a szavazások? Amikor az EU alkotmány tervezetét októberben aláírták Rómában, az EU vezetői elfogadtak egy kiegészítő B-tervet is. Ebben megegyeztek, hogy ha két éven belül a tagok 4/5-e már ratifikálta az alkotmányt, ugyanakkor egyes államok nehézségeket állítanak, akkor tartanak egy közös ülést, hogy ezeket a nehézségeket megoldják. Juncker terve tehát éppen az, hogy a szavazások folytatódjanak, és legalább a 4/5-ös arány elérhető legyen. Eddig a 25-ből 9 ország ratifikálta az alkotmányt.

Amint a francia és a holland példa is utal rá, a dokumentum élete nem egy sikersztori. Az előzetes felmérések alapján nem zárható ki, hogy Dánia, Lengyelország, Csehország, Nagy-Britannia és Luxemburg szintén nemet mond majd. Nagy-Britannia épp hétfőn függesztette fel azokat a jogi folyamatokat, melyek a ratifikáláshoz szükségesek.

Ahhoz, hogy új alkotmány legyen új döntéshozatalai renddel az EU-ban, vagy módosítani kellene a mostani szövegezést, vagy egy újabb átgondolás után esetleg változatlan formában ismét szavazásra kell bocsátani a dokumentumot. Az Economist szerint egyikre sincs nagy esély. Marad tehát, hogy a "nem"-mel szavazókat - így pl. Franciaországot - valahogy nem veszik figyelembe, ezzel azonban az egész rendszer alapelveit sértenék meg. Európa Franciaország nélkül az Economist szerint nem létezne.

Ami a közeljövőben megvalósulhat, hogy néhány olyan intézményt létrehoznak, mely az alkotmánnyal összefüggésben merült fel, de jogilag anélkül is kivitelezhető. Ilyen pl. az új EU külügyminiszteri poszt létrehozása, a szavazási rend némi - de nem gyökeres - megváltoztatása, a vétójogok megváltoztatása.

Tanulságként mindenképpen levonható, hogy az EU számos országa a nemzeti egoizmus felé fordul. Ennek oka lehet a politikai, gazdasági kiábrándultság, mely sokak fejében az Európai Unió bővítésével kapcsolódik össze. A következő választásokon feltehetően bukik Chirac, Schröder. Az az irányultság, mely eddig az unióhoz való hozzáállást jellemezte érdemben változhat a nemzeti törekvések erősebb hangsúlyozásának irányába.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek a folyamatok rossz üzenetet jelentenek a csatlakozó illetve csatlakozás előtt álló országoknak, így Romániának, Bulgáriának és főként Törökországnak. Mind a francia, mind a holland népszavazás során a "nem" mellett érvelők gyakran hozták elő a török kérdést, és játszottak a lakosság elutasító magatartására. Angela Merkel, akit Schröder potenciális utódjának tartanak Németországban szintén ellenzi a török csatlakozást.

Az EU következő soros elnöke Nagy-Britannia. A britek várhatóan szintén elutasítják majd az alkotmányt, ahogy az euró bevezetését is többségében ellenzik. Franciaország egyre erősebb hanggal küzd a brit uniós visszatérítés (rebate) eltörlése mellett, mellyel tovább romolhat a brit-francia kapcsolat. A franciák emellett sokszor liberalizáció ellenesek, nyíltan is szembeszállnak az Európai Bizottsággal. Az ilyen irányú törekvések más államok egoizmusát, protekcionizmusát is tovább erősítik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem