29 °C Budapest

Nemzeti egoizmus - ez lenne az EU jövője?

Pénzcentrum
2005. június 8. 13:30

Az európai alkotmány halott, bár még nem temették el - állapítja meg az Economist. Mit is jelent ez? A jelenlegi formájában az alkotmány életképtelen, a franciák és a hollandok megölték azt. Mindkét állam az Európai Unió elődszervezeteinek alapítói között volt, így az elutasítás valamelyest a további integráció elutasítása is a nemzeti egoizmus, protekcionizmus felerősödésével.

Jean-Claude Juncker, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke egyértelműen a szavazási folyamat folytatása mellett érvel, ugyanakkor ennek önmagában nem sok értelme van. Az alkotmányt az összes tagállamnak egyhangúlag kell elfogadnia. Mégis miért folytatódnak a szavazások? Amikor az EU alkotmány tervezetét októberben aláírták Rómában, az EU vezetői elfogadtak egy kiegészítő B-tervet is. Ebben megegyeztek, hogy ha két éven belül a tagok 4/5-e már ratifikálta az alkotmányt, ugyanakkor egyes államok nehézségeket állítanak, akkor tartanak egy közös ülést, hogy ezeket a nehézségeket megoldják. Juncker terve tehát éppen az, hogy a szavazások folytatódjanak, és legalább a 4/5-ös arány elérhető legyen. Eddig a 25-ből 9 ország ratifikálta az alkotmányt.

Amint a francia és a holland példa is utal rá, a dokumentum élete nem egy sikersztori. Az előzetes felmérések alapján nem zárható ki, hogy Dánia, Lengyelország, Csehország, Nagy-Britannia és Luxemburg szintén nemet mond majd. Nagy-Britannia épp hétfőn függesztette fel azokat a jogi folyamatokat, melyek a ratifikáláshoz szükségesek.

Ahhoz, hogy új alkotmány legyen új döntéshozatalai renddel az EU-ban, vagy módosítani kellene a mostani szövegezést, vagy egy újabb átgondolás után esetleg változatlan formában ismét szavazásra kell bocsátani a dokumentumot. Az Economist szerint egyikre sincs nagy esély. Marad tehát, hogy a "nem"-mel szavazókat - így pl. Franciaországot - valahogy nem veszik figyelembe, ezzel azonban az egész rendszer alapelveit sértenék meg. Európa Franciaország nélkül az Economist szerint nem létezne.

Ami a közeljövőben megvalósulhat, hogy néhány olyan intézményt létrehoznak, mely az alkotmánnyal összefüggésben merült fel, de jogilag anélkül is kivitelezhető. Ilyen pl. az új EU külügyminiszteri poszt létrehozása, a szavazási rend némi - de nem gyökeres - megváltoztatása, a vétójogok megváltoztatása.

Tanulságként mindenképpen levonható, hogy az EU számos országa a nemzeti egoizmus felé fordul. Ennek oka lehet a politikai, gazdasági kiábrándultság, mely sokak fejében az Európai Unió bővítésével kapcsolódik össze. A következő választásokon feltehetően bukik Chirac, Schröder. Az az irányultság, mely eddig az unióhoz való hozzáállást jellemezte érdemben változhat a nemzeti törekvések erősebb hangsúlyozásának irányába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek a folyamatok rossz üzenetet jelentenek a csatlakozó illetve csatlakozás előtt álló országoknak, így Romániának, Bulgáriának és főként Törökországnak. Mind a francia, mind a holland népszavazás során a "nem" mellett érvelők gyakran hozták elő a török kérdést, és játszottak a lakosság elutasító magatartására. Angela Merkel, akit Schröder potenciális utódjának tartanak Németországban szintén ellenzi a török csatlakozást.

Az EU következő soros elnöke Nagy-Britannia. A britek várhatóan szintén elutasítják majd az alkotmányt, ahogy az euró bevezetését is többségében ellenzik. Franciaország egyre erősebb hanggal küzd a brit uniós visszatérítés (rebate) eltörlése mellett, mellyel tovább romolhat a brit-francia kapcsolat. A franciák emellett sokszor liberalizáció ellenesek, nyíltan is szembeszállnak az Európai Bizottsággal. Az ilyen irányú törekvések más államok egoizmusát, protekcionizmusát is tovább erősítik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem