34 °C Budapest

Nemzeti egoizmus - ez lenne az EU jövője?

Pénzcentrum
2005. június 8. 13:30

Az európai alkotmány halott, bár még nem temették el - állapítja meg az Economist. Mit is jelent ez? A jelenlegi formájában az alkotmány életképtelen, a franciák és a hollandok megölték azt. Mindkét állam az Európai Unió elődszervezeteinek alapítói között volt, így az elutasítás valamelyest a további integráció elutasítása is a nemzeti egoizmus, protekcionizmus felerősödésével.

Jean-Claude Juncker, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke egyértelműen a szavazási folyamat folytatása mellett érvel, ugyanakkor ennek önmagában nem sok értelme van. Az alkotmányt az összes tagállamnak egyhangúlag kell elfogadnia. Mégis miért folytatódnak a szavazások? Amikor az EU alkotmány tervezetét októberben aláírták Rómában, az EU vezetői elfogadtak egy kiegészítő B-tervet is. Ebben megegyeztek, hogy ha két éven belül a tagok 4/5-e már ratifikálta az alkotmányt, ugyanakkor egyes államok nehézségeket állítanak, akkor tartanak egy közös ülést, hogy ezeket a nehézségeket megoldják. Juncker terve tehát éppen az, hogy a szavazások folytatódjanak, és legalább a 4/5-ös arány elérhető legyen. Eddig a 25-ből 9 ország ratifikálta az alkotmányt.

Amint a francia és a holland példa is utal rá, a dokumentum élete nem egy sikersztori. Az előzetes felmérések alapján nem zárható ki, hogy Dánia, Lengyelország, Csehország, Nagy-Britannia és Luxemburg szintén nemet mond majd. Nagy-Britannia épp hétfőn függesztette fel azokat a jogi folyamatokat, melyek a ratifikáláshoz szükségesek.

Ahhoz, hogy új alkotmány legyen új döntéshozatalai renddel az EU-ban, vagy módosítani kellene a mostani szövegezést, vagy egy újabb átgondolás után esetleg változatlan formában ismét szavazásra kell bocsátani a dokumentumot. Az Economist szerint egyikre sincs nagy esély. Marad tehát, hogy a "nem"-mel szavazókat - így pl. Franciaországot - valahogy nem veszik figyelembe, ezzel azonban az egész rendszer alapelveit sértenék meg. Európa Franciaország nélkül az Economist szerint nem létezne.

Ami a közeljövőben megvalósulhat, hogy néhány olyan intézményt létrehoznak, mely az alkotmánnyal összefüggésben merült fel, de jogilag anélkül is kivitelezhető. Ilyen pl. az új EU külügyminiszteri poszt létrehozása, a szavazási rend némi - de nem gyökeres - megváltoztatása, a vétójogok megváltoztatása.

Tanulságként mindenképpen levonható, hogy az EU számos országa a nemzeti egoizmus felé fordul. Ennek oka lehet a politikai, gazdasági kiábrándultság, mely sokak fejében az Európai Unió bővítésével kapcsolódik össze. A következő választásokon feltehetően bukik Chirac, Schröder. Az az irányultság, mely eddig az unióhoz való hozzáállást jellemezte érdemben változhat a nemzeti törekvések erősebb hangsúlyozásának irányába.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezek a folyamatok rossz üzenetet jelentenek a csatlakozó illetve csatlakozás előtt álló országoknak, így Romániának, Bulgáriának és főként Törökországnak. Mind a francia, mind a holland népszavazás során a "nem" mellett érvelők gyakran hozták elő a török kérdést, és játszottak a lakosság elutasító magatartására. Angela Merkel, akit Schröder potenciális utódjának tartanak Németországban szintén ellenzi a török csatlakozást.

Az EU következő soros elnöke Nagy-Britannia. A britek várhatóan szintén elutasítják majd az alkotmányt, ahogy az euró bevezetését is többségében ellenzik. Franciaország egyre erősebb hanggal küzd a brit uniós visszatérítés (rebate) eltörlése mellett, mellyel tovább romolhat a brit-francia kapcsolat. A franciák emellett sokszor liberalizáció ellenesek, nyíltan is szembeszállnak az Európai Bizottsággal. Az ilyen irányú törekvések más államok egoizmusát, protekcionizmusát is tovább erősítik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?