3% alatt is lehet az idei GDP bővülés - ne lepődjünk meg

Pénzcentrum
2005. április 28. 11:00

A KSH előzetes adatai szerint a bruttó hozzáadott érték növekedése 2004-ben meghaladta a 36%-ot a mezőgazdaságban. Csak ez az egy ágazat önmagában kb. 1.2%ponttal járult hozzá a 4%-os GDP növekedéshez, tehát az egyéb ágazatok nagyságrendileg 2.8%-ot produkáltak. Szinte természetességgel vetődhet fel a kérdés, hogy az idei 3.5-4% közötti prognózis teljesülhet-e ha a mezőgazdaságban korrekció következik be. Óvatos becslések is azt mutatják, hogy a mezőgazdaság részéről 0.5-1%pontnyi növekedés veszhet el, tehát az egyéb ágazatoknak 4-5%-os átlagos bővülést kellene mutatni ahhoz, hogy az előzetes becslések teljesüljenek.

Amint a bevezetőben is említésre került, a múlt év kiemelkedően jó volt a hazai mezőgazdaság történetében. A KSH adatai szerint a betakarított gabonatermés megközelítette a 17 millió tonnát, ami példátlan a hazai mezőgazdaság történetében. Csak összehasonlításként közöljük, hogy a gabonatermés 2003-ban 8.77 millió tonna volt, és az elmúlt 40 év maximuma is csak 15.8 millió tonna. A gabonatermés növekedése 2004-ben tehát 90% körüli volt, melynek hatására a növénytermesztés bruttó termelési indexe közel 46%-os növekedést mutatott. Az állattenyésztésben évek óta csökkenés van, tavaly ez megközelítette a 10%-ot.

Az alábbi ábrán a gabonatermés alakulását mutatjuk be az elmúlt 45 évre visszamenőleg.

A fenti adatok összegzéseképp tehát a bruttó hozzáadott érték az előzetes adatok alapján 36.3%-kal bővült a mezőgazdaságban, a teljes GDP növekedéshez 3% körüli súlya mellett közel 1.2%ponttal járult hozzá (ez a végleges adatok tükrében még módosulhat). Ebből azonnal következik, hogy az ipar, az építőipar, a szolgáltatások bizonyos kiegészítések után (pénzügyi közvetítő szolgáltatások fel nem osztott díja, termékadók és támogatások) együttesen 2.8% körüli átlagos növekedést értek el.

Az idei év meglehetősen ambivalensen indult. Bár az építőipar első két havi teljesítménynövekedése megközelítette a 18%-ot, az iparé nem haladta meg a 2%-ot. A mérsékelt reálbérnövekedés és a közalkalmazotti szféra létszámának (a közszolgáltatások teljesítményének növekedése szorosan kapcsolódik a létszámváltozáshoz, melyet termelékenységváltozással korrigál a KSH) csökkenése miatt a szolgáltatások teljesítményének drasztikus növekedésére nem lehet számítani. Ezek alapján joggal feltételezhetjük, hogy egy átlagos mezőgazdasági teljesítmény mellett a GDP növekedés könnyen 3% alá eshet.

Amint említettük a tavalyi év a gabonatermés tekintetében mindenképpen kiemelkedő volt. A termésmennyiség 2003-hoz képest 90%-kal nőtt, mely a növénytermesztés 46%-os növekedésében is meghatározó volt. Dr. Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság alelnöke szerint csak a bázishatással is nehéz lesz az idei évben megbírkózni. Nagyságrendileg négy forgatókönyvet vázolhatunk fel a mezőgazdaság várható teljesítményének függvényében 2005-re.

1. forgatókönyv: megismétlődik a tavalyi terméseredmény, az állatállomány stagnál

A legoptimistábbnak gondolt forgatókönyv szerint az idei évben megismétlődik a közel 17 m tonnás gabonatermés. Ezzel a növénytermesztés teljes növekedése lényeges elmozdulást nem mutat majd a tavalyi bázishoz képest. Az állattenyésztésben évek óta folyamatos a visszaesés, itt óvatosságból is stagnálással számoltunk. Összességében tehát azt feltételezzük, hogy az tavalyi 1.2%pont körüli pozitív hatás után idén 0%-kal számolunk. Ha el kívánjuk érni a 3.5-4% közötti GDP bővülést, akkor az egyéb ágazatokban átlagosan 3.7-4.2% körüli átlagos növekedést kellene produkálni. Ez kb. 1 %ponttal több, mint ezen ágazatok tavalyi 2.8%-os hozzájárulása sokkal kedvezőbb körülmények között.

2. forgatókönyv: "csak 15 millió tonna gabona"

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő forgatókönyvben azzal számolunk, hogy továbbra is jó éve lesz a mezőgazdaságnak, és a tavalyi évet nem számítva, az 1991-es rekordtermés-közeli szintet érünk el (ez is 10%-os visszaesés a múlt évhez képest). Feltételezhető, hogy egy ilyen gabonatermés mellett az egyéb növénytermesztési termékeknél is hasonló korrekció következik be, ami a mezőgazdasági bruttó hozzáadott érték 6-8%-os csökkenését jelenti. Ez a GDP-t súlyánál fogva 0.3-0.4%-ponttal veti vissza, tehát a többi ágazat növekedésének átlagosan 3.8-4.4% között kell teljesíteni.

3. forgatókönyv: a hosszú távú átlag

A gabonatermés visszaáll a hosszú távú átlag által meghatározott szintre, ami az elmúlt 15 évre visszatekintve 12 m tonna körüli terméseredményt jelent. Ebben az esetben a mezőgazdaság teljesítménye akár 15-20%-kal is csökkenhet, ami egy 4% körüli súlyt feltételezve a GDP-re lefelé - 0.6- - 0.8%-kal hat. A többi ágazatban tehát 4.1-4.8% körül kellene teljesíteni ahhoz, hogy a kiindulásként meghatározott növekedési célt teljesíteni tudjuk.

4. forgatókönyv: egy valóban rossz év

Érdemes még egy olyan lehetőséget is számba venni, ha az idei év esetleg valamilyen ok folytán kifejezetten rosszul alakulna a mezőgazdaság számára. Ez nem jelentene mást, mint a 2003-as év megismétlődését 9 m tonna körüli gabonaterméssel és rekord alacsony szint körüli burgonya terméssel. Ebben az esetben a visszaesés jóval meghaladná a 20%-ot, a mezőgazdaságon kívüli ágazatoknak átlagosan 5% körül illetve afelett kellene bővülni, hogy a teljes GDP bővülés 4% közelében maradjon.

A fentiekből látható tehát, hogy egy igen kiszámíthatatlan és változékony tényező - a mezőgazdaság - az, mely alacsony súlya ellenére a tavalyi évhez (is) hasonlóan idén is erősen rányomhatja bélyegét az aggregált konjunktúraszámokra. Ha kifejezetten optimisták vagyunk, akkor sem érdemes stagnálásnál jobb eredményt várni a mezőgazdaságtól a drasztikusan magas bázis miatt. Ezt a hatást azonban aligha lesznek képesek ellensúlyozni az egyéb ágazati teljesítmények úgy, hogy a növekedés 4% közelében maradjon. Az építőiparban (GDP-n belüli súlya 5%) az autópályaépítések miatt feltehetően jóval 10% felett alakulhat az index. Az iparban az első hónapok csökkenő rendelésállományi adatai, illetve a külső konjunktúra romlása miatt most 2-3%-nál magasabb növekedést várni nehéz. A legfontosabb exportpiacnak számító Németországban az idei évben már csak 0.7%-os növekedést várnak a korábbi 1.5% körüli prognózisokkal szemben.

A szolgáltatásokon belül a közösségi szolgáltatások súlya nagyságrendileg 30% körüli, tehát jelentős. A közösségi szolgáltatásoknál a teljesítmény-számítás egyik alapja a foglalkoztatotti létszám, melyet a KSH egy termelékenységi koefficienssel korrigál. Ennek mértéke az elmúlt években 1.5-4.5% között ingadozott. A KSH adatai szerint a foglalkoztatottság a közszférában az első két hónapban 1.4%-kal csökkent. Ismerve a kormányzati szándékokat - ha nem is lesz radikális létszámleépítés a következő hónapokban - létszámemelkedésre nagy valószínűséggel nem kell számítani. Ebből következően a piaci szolgáltatásoknak kellene jobb teljesítményt nyújtani. A reálbérek a tavalyi kb. 1%-os visszaesés után feltehetően 3-4%-kal nőnek, ugyanakkor ez nem okoz a piaci szolgáltatásoknál 5-6%-os bővülést.

Egyfajta technikai tényezőként meg kell még említeni, hogy a megtermelt GDP számításánál egy több mint 10%-os súllyal szerepel két tétel: a pénzközvetítés fel nem osztott szolgáltatási díja és a termékadók és támogatások egyenlege. Ezen tényezők becslésében, illetve a közszféra termelékenységnövekedésének számításában a széles értelemben vett diszkrecionalitás jelentős szerepet játszhat.

Összességében elég valószínűnek tűnik az előállítás oldali becslés alapján, hogy a GDP növekedés 3% közelébe illetve az alá esik 2005-ben. Ha óvatosabb, de önmagában továbbra is igen ambíciózus feltételezéssel élünk (15 m tonna körüli gabonatermés), akkor számításaink szerint a GDP 2.3-2.7%-kal bővülhet. Ebben az esetben az ipar 3-4%-kal bővül, az építőipar 15%-kal, a szolgáltatások 3% körül. Nem akarunk sötét képet festeni, de ha kifejezetten kedvezőtlenül alakulnak a körülmények, a 2% körüli érték sem kizárt.


A Reuters piaci elemzők körében készült legutóbbi felmérése szerint a becslések most 3.1 és 4% között szóródnak 3.6% körüli átlaggal. Az MNB 3.8%, a Pénzügyminisztérium 3.5-4% körüli növekedéssel számol 2005-re.

Láng Róbert

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?