17 °C Budapest

Mégsem fenntarthatatlan a lakossági eladósodás?

Pénzcentrum
2005. április 7. 17:06

A háztartások eladósodottságának kérdéskörét vizsgálja az euró-zónára vonatkozóan az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi jelentésében. Tényként állapítható meg, hogy a háztartások által felvett hiteleknek az aránya a GDP-hez mérten 2004-re elérte az 55%-ot, ami kb. 10%ponttal magasabb mint 1998-ban volt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem jellemző, hogy a befagyott hitelek aránya nőtt volna, sőt inkább csökkenés figyelhető meg. Ez - a hitelfinanszírozás költségeinek a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított arányát vizsgálva - arra utal, hogy a hitelállomány növekedése nem fenntarthatatlan, ha van is kockázatnövekedés, az elfogadható mértékű.


Amint a bevezetőben említésre került, az euró-zóna 12 országában a háztartások által felvett hitelek aránya a GDP belül 2004-re meghaladta az 55%-ot, azaz 1998 óta több mint 10%ponttal emelkedett. Az eladósodás növekedésében döntő szerepet játszott a jelzáloghitelezés elterjedése.

A magasabb adósságszint természetesen magasabb kockázatot is jelent, de pontosabb képet kaphatunk, ha a hitelfinanszírozás költségeit (kamat+törlesztés) is megvizsgáljuk. Talán némi meglepetésül szolgál, hogy a hitelállomány jelentős bővülése mellett sem emelkedett a finanszírozási költség a rendelkezésre álló jövedelem arányában, ez 1991 óta 9-10% között ingadozott. A kamatköltségek jellemzően 4.5-5.5%-ot tettek ki. Összességében tehát azt állíthatjuk, hogy a háztartásokra nehezedő effektív teher nem nőtt, tehát a hitelállomány bővülése fenntarthatónak tekinthető ebből a szempontból.

A befagyott hitelek aránya a teljes állományban az elmúlt években igen látványosan csökkent. Ez a folyamat nem csak az euró-zónában volt megfigyelhető, hanem Nagy-Britanniában és az USA-ban is. A befagyott hitelek aránya a legutóbbi adatok szerint az 1998-as szinthez képest 40%-kal csökkent. Az USA-ban a csökkenés ennél szerényebb (20%), de ez is érdeminek tekintehtő.

Az európai jelzáloghitelezéssel kapcsolatosan érdemes még néhány megjegyzést tenni. Demográfiai okok is magyarázzák (1960 körüli születési csúcs, ez a generáció vásárol most lakást), hogy az ingatlanpiac az elmúlt időszakban jelentősen élénkült, az árak emelkedtek. A kamatszint hisztorikusan is alacsony szintje miatt a finanszírozás igen olcsó volt az elmúlt időszakban. A bankok között jelentős a verseny, ami azt eredményezi, hogy viszonylag könnyebb hitelhez jutni mint korábban. Emellett a bankok kockázatkezelési rendszere is sokat fejlődött az elmúlt időszakban, a problémákat így könnyebb kiszűrni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magas ingatlanárak mellett természetesen a fedezetek is értékesebbek, kérdés, hogy egy jelentősebb árzuhanás, a hozamok megemelkedése esetén is hasonlóan alacsony lenne-e a befagyott hitelek száma/aránya. Nem elképzelhetetlen, hogy az erős verseny, a magas árszintek, a befagyott hitelek alacsony aránya miatt a bankok a kockázatokat alulbecslik, de egyelőre ez nem tűnik érdemi veszélynek.

Ha a hazai adatokat nézzük, akkor a háztartási hitelek a GDP arányában 2004 végén kb. 20% volt, 1998-ben mindössze 3.7%. A jelzáloghitelezés felfutása nálunk is érdemi hatást gyakorolt. Ha a hitelek finanszírozási terheit nézzük, a kamtkiadások a rendelkezésre álló jövedelem 5%-át közelítik. Ezek az adatok azt tükrözik, hogy míg az eladósodottság a fejlett országoknál alacsonyabb, addig terhekben nem vagyunk "elmaradva". A magas kamatköltségek oka elsősorban a magasabb nominális kamatszint (magasabb kockázat is).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem