33 °C Budapest

Mégsem fenntarthatatlan a lakossági eladósodás?

Pénzcentrum
2005. április 7. 17:06

A háztartások eladósodottságának kérdéskörét vizsgálja az euró-zónára vonatkozóan az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi jelentésében. Tényként állapítható meg, hogy a háztartások által felvett hiteleknek az aránya a GDP-hez mérten 2004-re elérte az 55%-ot, ami kb. 10%ponttal magasabb mint 1998-ban volt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem jellemző, hogy a befagyott hitelek aránya nőtt volna, sőt inkább csökkenés figyelhető meg. Ez - a hitelfinanszírozás költségeinek a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított arányát vizsgálva - arra utal, hogy a hitelállomány növekedése nem fenntarthatatlan, ha van is kockázatnövekedés, az elfogadható mértékű.


Amint a bevezetőben említésre került, az euró-zóna 12 országában a háztartások által felvett hitelek aránya a GDP belül 2004-re meghaladta az 55%-ot, azaz 1998 óta több mint 10%ponttal emelkedett. Az eladósodás növekedésében döntő szerepet játszott a jelzáloghitelezés elterjedése.

A magasabb adósságszint természetesen magasabb kockázatot is jelent, de pontosabb képet kaphatunk, ha a hitelfinanszírozás költségeit (kamat+törlesztés) is megvizsgáljuk. Talán némi meglepetésül szolgál, hogy a hitelállomány jelentős bővülése mellett sem emelkedett a finanszírozási költség a rendelkezésre álló jövedelem arányában, ez 1991 óta 9-10% között ingadozott. A kamatköltségek jellemzően 4.5-5.5%-ot tettek ki. Összességében tehát azt állíthatjuk, hogy a háztartásokra nehezedő effektív teher nem nőtt, tehát a hitelállomány bővülése fenntarthatónak tekinthető ebből a szempontból.

A befagyott hitelek aránya a teljes állományban az elmúlt években igen látványosan csökkent. Ez a folyamat nem csak az euró-zónában volt megfigyelhető, hanem Nagy-Britanniában és az USA-ban is. A befagyott hitelek aránya a legutóbbi adatok szerint az 1998-as szinthez képest 40%-kal csökkent. Az USA-ban a csökkenés ennél szerényebb (20%), de ez is érdeminek tekintehtő.

Az európai jelzáloghitelezéssel kapcsolatosan érdemes még néhány megjegyzést tenni. Demográfiai okok is magyarázzák (1960 körüli születési csúcs, ez a generáció vásárol most lakást), hogy az ingatlanpiac az elmúlt időszakban jelentősen élénkült, az árak emelkedtek. A kamatszint hisztorikusan is alacsony szintje miatt a finanszírozás igen olcsó volt az elmúlt időszakban. A bankok között jelentős a verseny, ami azt eredményezi, hogy viszonylag könnyebb hitelhez jutni mint korábban. Emellett a bankok kockázatkezelési rendszere is sokat fejlődött az elmúlt időszakban, a problémákat így könnyebb kiszűrni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magas ingatlanárak mellett természetesen a fedezetek is értékesebbek, kérdés, hogy egy jelentősebb árzuhanás, a hozamok megemelkedése esetén is hasonlóan alacsony lenne-e a befagyott hitelek száma/aránya. Nem elképzelhetetlen, hogy az erős verseny, a magas árszintek, a befagyott hitelek alacsony aránya miatt a bankok a kockázatokat alulbecslik, de egyelőre ez nem tűnik érdemi veszélynek.

Ha a hazai adatokat nézzük, akkor a háztartási hitelek a GDP arányában 2004 végén kb. 20% volt, 1998-ben mindössze 3.7%. A jelzáloghitelezés felfutása nálunk is érdemi hatást gyakorolt. Ha a hitelek finanszírozási terheit nézzük, a kamtkiadások a rendelkezésre álló jövedelem 5%-át közelítik. Ezek az adatok azt tükrözik, hogy míg az eladósodottság a fejlett országoknál alacsonyabb, addig terhekben nem vagyunk "elmaradva". A magas kamatköltségek oka elsősorban a magasabb nominális kamatszint (magasabb kockázat is).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?