Mégsem fenntarthatatlan a lakossági eladósodás?

Pénzcentrum
2005. április 7. 17:06

A háztartások eladósodottságának kérdéskörét vizsgálja az euró-zónára vonatkozóan az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi jelentésében. Tényként állapítható meg, hogy a háztartások által felvett hiteleknek az aránya a GDP-hez mérten 2004-re elérte az 55%-ot, ami kb. 10%ponttal magasabb mint 1998-ban volt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor nem jellemző, hogy a befagyott hitelek aránya nőtt volna, sőt inkább csökkenés figyelhető meg. Ez - a hitelfinanszírozás költségeinek a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított arányát vizsgálva - arra utal, hogy a hitelállomány növekedése nem fenntarthatatlan, ha van is kockázatnövekedés, az elfogadható mértékű.


Amint a bevezetőben említésre került, az euró-zóna 12 országában a háztartások által felvett hitelek aránya a GDP belül 2004-re meghaladta az 55%-ot, azaz 1998 óta több mint 10%ponttal emelkedett. Az eladósodás növekedésében döntő szerepet játszott a jelzáloghitelezés elterjedése.

A magasabb adósságszint természetesen magasabb kockázatot is jelent, de pontosabb képet kaphatunk, ha a hitelfinanszírozás költségeit (kamat+törlesztés) is megvizsgáljuk. Talán némi meglepetésül szolgál, hogy a hitelállomány jelentős bővülése mellett sem emelkedett a finanszírozási költség a rendelkezésre álló jövedelem arányában, ez 1991 óta 9-10% között ingadozott. A kamatköltségek jellemzően 4.5-5.5%-ot tettek ki. Összességében tehát azt állíthatjuk, hogy a háztartásokra nehezedő effektív teher nem nőtt, tehát a hitelállomány bővülése fenntarthatónak tekinthető ebből a szempontból.

A befagyott hitelek aránya a teljes állományban az elmúlt években igen látványosan csökkent. Ez a folyamat nem csak az euró-zónában volt megfigyelhető, hanem Nagy-Britanniában és az USA-ban is. A befagyott hitelek aránya a legutóbbi adatok szerint az 1998-as szinthez képest 40%-kal csökkent. Az USA-ban a csökkenés ennél szerényebb (20%), de ez is érdeminek tekintehtő.

Az európai jelzáloghitelezéssel kapcsolatosan érdemes még néhány megjegyzést tenni. Demográfiai okok is magyarázzák (1960 körüli születési csúcs, ez a generáció vásárol most lakást), hogy az ingatlanpiac az elmúlt időszakban jelentősen élénkült, az árak emelkedtek. A kamatszint hisztorikusan is alacsony szintje miatt a finanszírozás igen olcsó volt az elmúlt időszakban. A bankok között jelentős a verseny, ami azt eredményezi, hogy viszonylag könnyebb hitelhez jutni mint korábban. Emellett a bankok kockázatkezelési rendszere is sokat fejlődött az elmúlt időszakban, a problémákat így könnyebb kiszűrni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magas ingatlanárak mellett természetesen a fedezetek is értékesebbek, kérdés, hogy egy jelentősebb árzuhanás, a hozamok megemelkedése esetén is hasonlóan alacsony lenne-e a befagyott hitelek száma/aránya. Nem elképzelhetetlen, hogy az erős verseny, a magas árszintek, a befagyott hitelek alacsony aránya miatt a bankok a kockázatokat alulbecslik, de egyelőre ez nem tűnik érdemi veszélynek.

Ha a hazai adatokat nézzük, akkor a háztartási hitelek a GDP arányában 2004 végén kb. 20% volt, 1998-ben mindössze 3.7%. A jelzáloghitelezés felfutása nálunk is érdemi hatást gyakorolt. Ha a hitelek finanszírozási terheit nézzük, a kamtkiadások a rendelkezésre álló jövedelem 5%-át közelítik. Ezek az adatok azt tükrözik, hogy míg az eladósodottság a fejlett országoknál alacsonyabb, addig terhekben nem vagyunk "elmaradva". A magas kamatköltségek oka elsősorban a magasabb nominális kamatszint (magasabb kockázat is).

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?