31 °C Budapest

Surányi: az infláció csökkenése csak egy művi folyamat eredménye (bővebb)

Pénzcentrum
2005. február 10. 12:30

A volt jegybankelnök szerint mind a gyors béremelkedési dinamika, mind az államháztartási hiány magas szinten való "beragadása", mind a magas külső finanszírozási igény már külön-külön is a jelenleginél magasabb inflációt kellene, hogy eredményezzen. Surányi szerint a jelenlegi dezinflációs folyamat csak mesterséges elfojtása az inflációnak, mely "ideig-óráig működhet", az ára pedig a külső finanszírozási igény magas szintje. A szakértő szerint a magyar gazdaság fenntarthatatlan eladósodási pályán halad, mely előbb-utóbb kiigazítás szükségességét veti fel, bár hozzátette, hogy ez már egy nagyon súlyos gazdaságpolitikai kérdés. Később kiemelte azt is, hogy "semmiféle krízishelyzetről sincs szó".


Surányi szerint "az infláció a gazdaság hőmérője, ha csökken, akkor az azt jelenti, hogy a beteg láza enyhül, azaz a gazdaság állapota javul". A szakértő szerint ez jelenleg a magyar gazdaságra, illetve az inflációs folyamatra ebből a megközelítésből nem igaz. A head-line inflációs számok csökkenése mellett Surányi szerint ugyanis nem szabad elfeledkeznünk a nagy külső finanszírozási igényről, illetve arról, hogy 4 éve elfogadhatatlanul magas az államháztartási hiány. A szakértő szerint "minden erőfeszítés és szöveg ellenére az adóterhek növekedtek az elmúlt években", és hozzátette, hogy "érdemi, lényegi makrogazdasági reform 1998 óta nem volt Magyarországon".

A 9% körüli GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány azt jelenti, hogy a belföldi pénzügyi megtakarításoknál 9%-kal többet költünk. Az elköltött és megtermelt jövedelmek közötti ekkora szakadéknak közgazdasági összefüggések alapján nem az infláció csökkenésének irányába kellene hatnia - figyelmeztetett Surányi, majd hozzátette, hogy ha ezt a hiányt hitelfelvételből finanszírozzuk, akkor az elfojtja az inflációt.

A bankvezető szerint a jelenlegi inflációcsökkenés csak egy művi dezinflációs folyamat, mivel a gazdaságpolitikának van két eszköze, amivel elfojtja az árnövekedést, ezek pedig nem mások, mint az árfolyam, illetve a szabályozott árak.

A volt jegybankelnök szerint az energiaárak, a közúti közlekedés árai (pl. autópálya-matricák ára), a bérlakások árai lényegesen alacsonyabbak az indokolt piaci árnál, a "gyógyszerárakról nem is beszélve". Surányi szerint ezek a tételek mesterségesen mind elfojtják az inflációt.

Surányi szerint nem csak a Balassa-Samuelson hatás, hanem az ár, bér- és jövedelemtorzulások miatt is Magyarországra nem az angolszász felfogás szerinti 0-2%, hanem az 1-3% közötti infláció lehet az irányadó. Surányi szerint az infláció ilyen szintre csökkentése stabil árfolyam mellett is bekövetkezhet, de elmondása szerint "ehhez olyan szigorú bérpolitika kell, amire Magyarországon nem sok valószínűség mutatkozik."
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem