21 °C Budapest

Forintpánik egy éve - közel 20%-os nyereség a bátraknak

Pénzcentrum
2004. november 30. 17:12

Manapság, amikor mindenki - a háziasszonyokig bezárólag - esküszik a devizahitelek felsőbbrendűségére, érdemes visszaemlékezni az egy évvel ezelőtti devizapiaci eseményekre. Ekkor a rossz makrogazdasági adatok és a sáveltolás okozta elhúzódó bizonytalanságok hatására a forint lassú gyengülés után átlépte a 260 forint/euró "lélektani határt" és elkezdett jelentősen veszíteni értékéből. A folyamat öngerjesztővé vált, az egyre gyengébb árfolyam felerősítette a kamatemelési várakozásokat, amely a - főleg külföldi - állampapír-eladásokon keresztül tovább gyengítette a forintot. Az MNB kamatemeléssel reagált, és annak érdekében, hogy a várakozások elébe menjen, "sokkterápiaként" 3%-ot emelt a repo kamaton, amely így 12.5%-os szintre ugrott. Ez a magas kamat ezután "megfogta" a forint árfolyamát, de a magyar deviza iránti bizalom csak idén februárban állt helyre, ekkor csökkent a kurzus ismét 260 HUF/EUR alá.

Érdekes megnézni, hogy ezekben a tavalyi "vérzivataros" napokban milyen volt a forint határidős piaca. A magas azonnali devizaáraknak, és a rendkívül magasra szökött forintkamatoknak köszönhetően az egy éves határidős forint árfolyam duplán gyengült. A spot árfolyam ezekben a napokban 271 forint körül volt, míg a forintkamat 12.8%-os szinten állt (közben egy napig, december 2-án 14.4%-ra (!) emelkedett). 2%-os euró kamattal számolva a forward árfolyam 2004. november végi szállításra (azaz a mai napra) 300 HUF/EUR volt! Azaz, ha valaki tavaly ilyenkor határidősen eladott 1 eurót, akkor eurónként 53 forintot, azaz közel 20%-ot nyert. Megfordítva, a jelenlegi HUF/EUR árfolyam közel 20%-kal erősebb, mint amit a tavaly ilyenkori határidős piac "jósolt". A határidős piacon ilyenkor az árfolyamok az ún. fedezett kamatparitás alapján alakulnak.


A reálszféra felől megközelítve a történetet, egy exportőr, aki tavaly ilyenkor határidősen eladta az euróban keletkező export-árbevételét, 300 forintot kapott 1 euróért, a jelenlegi 247 forintos árfolyam helyett. Érdekes egy ilyen szemlélettel kitekinteni a jövőbe: ugyanez az exportőr, ha most ugyanúgy előre el akarja adni a jövő évi végi export árbevételét, jelenleg csak 266 forintot kapna egy euróért.

Nem fedezett árfolyam esetén az exportőrök és az importőrök ki vannak téve a devizapiac ingadozásainak. Az ún. fedezett kamatparitás elvének érvényesülése miatt a határidős forintárfolyamoknak a spot árfolyamnál mindenképpen magasabbnak kell lenni a magasabb forintkamatok miatt. A piaci elemzők által adott árfolyambecslések jellemzően nem jeleznek olyan mértékű forintgyengülést mint a határidős árfolyamok. Kérdés, hogy egy exportáló illetve importáló vállalat milyen árfolyammal számoljon. A devizapiac által sugallt forintgyengüléssel, vagy a piaci elemzőkre hagyatkozzon, akiknél a forintárfolyam ennél erősebb. A közelmúltban a fenti példa alapján is jobban jártak azok az exportőrök, akik már egy évre előre rögzítették euró árbevételük forint értékét. A példák az euróra vonatkoztak, dollár relációban, a hatások még erősebbek a dollár jelentős gyengülése miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem