26 °C Budapest

Forintpánik egy éve - közel 20%-os nyereség a bátraknak

Pénzcentrum
2004. november 30. 17:12

Manapság, amikor mindenki - a háziasszonyokig bezárólag - esküszik a devizahitelek felsőbbrendűségére, érdemes visszaemlékezni az egy évvel ezelőtti devizapiaci eseményekre. Ekkor a rossz makrogazdasági adatok és a sáveltolás okozta elhúzódó bizonytalanságok hatására a forint lassú gyengülés után átlépte a 260 forint/euró "lélektani határt" és elkezdett jelentősen veszíteni értékéből. A folyamat öngerjesztővé vált, az egyre gyengébb árfolyam felerősítette a kamatemelési várakozásokat, amely a - főleg külföldi - állampapír-eladásokon keresztül tovább gyengítette a forintot. Az MNB kamatemeléssel reagált, és annak érdekében, hogy a várakozások elébe menjen, "sokkterápiaként" 3%-ot emelt a repo kamaton, amely így 12.5%-os szintre ugrott. Ez a magas kamat ezután "megfogta" a forint árfolyamát, de a magyar deviza iránti bizalom csak idén februárban állt helyre, ekkor csökkent a kurzus ismét 260 HUF/EUR alá.

Érdekes megnézni, hogy ezekben a tavalyi "vérzivataros" napokban milyen volt a forint határidős piaca. A magas azonnali devizaáraknak, és a rendkívül magasra szökött forintkamatoknak köszönhetően az egy éves határidős forint árfolyam duplán gyengült. A spot árfolyam ezekben a napokban 271 forint körül volt, míg a forintkamat 12.8%-os szinten állt (közben egy napig, december 2-án 14.4%-ra (!) emelkedett). 2%-os euró kamattal számolva a forward árfolyam 2004. november végi szállításra (azaz a mai napra) 300 HUF/EUR volt! Azaz, ha valaki tavaly ilyenkor határidősen eladott 1 eurót, akkor eurónként 53 forintot, azaz közel 20%-ot nyert. Megfordítva, a jelenlegi HUF/EUR árfolyam közel 20%-kal erősebb, mint amit a tavaly ilyenkori határidős piac "jósolt". A határidős piacon ilyenkor az árfolyamok az ún. fedezett kamatparitás alapján alakulnak.


A reálszféra felől megközelítve a történetet, egy exportőr, aki tavaly ilyenkor határidősen eladta az euróban keletkező export-árbevételét, 300 forintot kapott 1 euróért, a jelenlegi 247 forintos árfolyam helyett. Érdekes egy ilyen szemlélettel kitekinteni a jövőbe: ugyanez az exportőr, ha most ugyanúgy előre el akarja adni a jövő évi végi export árbevételét, jelenleg csak 266 forintot kapna egy euróért.

Nem fedezett árfolyam esetén az exportőrök és az importőrök ki vannak téve a devizapiac ingadozásainak. Az ún. fedezett kamatparitás elvének érvényesülése miatt a határidős forintárfolyamoknak a spot árfolyamnál mindenképpen magasabbnak kell lenni a magasabb forintkamatok miatt. A piaci elemzők által adott árfolyambecslések jellemzően nem jeleznek olyan mértékű forintgyengülést mint a határidős árfolyamok. Kérdés, hogy egy exportáló illetve importáló vállalat milyen árfolyammal számoljon. A devizapiac által sugallt forintgyengüléssel, vagy a piaci elemzőkre hagyatkozzon, akiknél a forintárfolyam ennél erősebb. A közelmúltban a fenti példa alapján is jobban jártak azok az exportőrök, akik már egy évre előre rögzítették euró árbevételük forint értékét. A példák az euróra vonatkoztak, dollár relációban, a hatások még erősebbek a dollár jelentős gyengülése miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?