Forintpánik egy éve - közel 20%-os nyereség a bátraknak

Pénzcentrum
2004. november 30. 17:12

Manapság, amikor mindenki - a háziasszonyokig bezárólag - esküszik a devizahitelek felsőbbrendűségére, érdemes visszaemlékezni az egy évvel ezelőtti devizapiaci eseményekre. Ekkor a rossz makrogazdasági adatok és a sáveltolás okozta elhúzódó bizonytalanságok hatására a forint lassú gyengülés után átlépte a 260 forint/euró "lélektani határt" és elkezdett jelentősen veszíteni értékéből. A folyamat öngerjesztővé vált, az egyre gyengébb árfolyam felerősítette a kamatemelési várakozásokat, amely a - főleg külföldi - állampapír-eladásokon keresztül tovább gyengítette a forintot. Az MNB kamatemeléssel reagált, és annak érdekében, hogy a várakozások elébe menjen, "sokkterápiaként" 3%-ot emelt a repo kamaton, amely így 12.5%-os szintre ugrott. Ez a magas kamat ezután "megfogta" a forint árfolyamát, de a magyar deviza iránti bizalom csak idén februárban állt helyre, ekkor csökkent a kurzus ismét 260 HUF/EUR alá.

Érdekes megnézni, hogy ezekben a tavalyi "vérzivataros" napokban milyen volt a forint határidős piaca. A magas azonnali devizaáraknak, és a rendkívül magasra szökött forintkamatoknak köszönhetően az egy éves határidős forint árfolyam duplán gyengült. A spot árfolyam ezekben a napokban 271 forint körül volt, míg a forintkamat 12.8%-os szinten állt (közben egy napig, december 2-án 14.4%-ra (!) emelkedett). 2%-os euró kamattal számolva a forward árfolyam 2004. november végi szállításra (azaz a mai napra) 300 HUF/EUR volt! Azaz, ha valaki tavaly ilyenkor határidősen eladott 1 eurót, akkor eurónként 53 forintot, azaz közel 20%-ot nyert. Megfordítva, a jelenlegi HUF/EUR árfolyam közel 20%-kal erősebb, mint amit a tavaly ilyenkori határidős piac "jósolt". A határidős piacon ilyenkor az árfolyamok az ún. fedezett kamatparitás alapján alakulnak.


A reálszféra felől megközelítve a történetet, egy exportőr, aki tavaly ilyenkor határidősen eladta az euróban keletkező export-árbevételét, 300 forintot kapott 1 euróért, a jelenlegi 247 forintos árfolyam helyett. Érdekes egy ilyen szemlélettel kitekinteni a jövőbe: ugyanez az exportőr, ha most ugyanúgy előre el akarja adni a jövő évi végi export árbevételét, jelenleg csak 266 forintot kapna egy euróért.

Nem fedezett árfolyam esetén az exportőrök és az importőrök ki vannak téve a devizapiac ingadozásainak. Az ún. fedezett kamatparitás elvének érvényesülése miatt a határidős forintárfolyamoknak a spot árfolyamnál mindenképpen magasabbnak kell lenni a magasabb forintkamatok miatt. A piaci elemzők által adott árfolyambecslések jellemzően nem jeleznek olyan mértékű forintgyengülést mint a határidős árfolyamok. Kérdés, hogy egy exportáló illetve importáló vállalat milyen árfolyammal számoljon. A devizapiac által sugallt forintgyengüléssel, vagy a piaci elemzőkre hagyatkozzon, akiknél a forintárfolyam ennél erősebb. A közelmúltban a fenti példa alapján is jobban jártak azok az exportőrök, akik már egy évre előre rögzítették euró árbevételük forint értékét. A példák az euróra vonatkoztak, dollár relációban, a hatások még erősebbek a dollár jelentős gyengülése miatt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem