36 °C Budapest

Forintpánik egy éve - közel 20%-os nyereség a bátraknak

Pénzcentrum
2004. november 30. 17:12

Manapság, amikor mindenki - a háziasszonyokig bezárólag - esküszik a devizahitelek felsőbbrendűségére, érdemes visszaemlékezni az egy évvel ezelőtti devizapiaci eseményekre. Ekkor a rossz makrogazdasági adatok és a sáveltolás okozta elhúzódó bizonytalanságok hatására a forint lassú gyengülés után átlépte a 260 forint/euró "lélektani határt" és elkezdett jelentősen veszíteni értékéből. A folyamat öngerjesztővé vált, az egyre gyengébb árfolyam felerősítette a kamatemelési várakozásokat, amely a - főleg külföldi - állampapír-eladásokon keresztül tovább gyengítette a forintot. Az MNB kamatemeléssel reagált, és annak érdekében, hogy a várakozások elébe menjen, "sokkterápiaként" 3%-ot emelt a repo kamaton, amely így 12.5%-os szintre ugrott. Ez a magas kamat ezután "megfogta" a forint árfolyamát, de a magyar deviza iránti bizalom csak idén februárban állt helyre, ekkor csökkent a kurzus ismét 260 HUF/EUR alá.

Érdekes megnézni, hogy ezekben a tavalyi "vérzivataros" napokban milyen volt a forint határidős piaca. A magas azonnali devizaáraknak, és a rendkívül magasra szökött forintkamatoknak köszönhetően az egy éves határidős forint árfolyam duplán gyengült. A spot árfolyam ezekben a napokban 271 forint körül volt, míg a forintkamat 12.8%-os szinten állt (közben egy napig, december 2-án 14.4%-ra (!) emelkedett). 2%-os euró kamattal számolva a forward árfolyam 2004. november végi szállításra (azaz a mai napra) 300 HUF/EUR volt! Azaz, ha valaki tavaly ilyenkor határidősen eladott 1 eurót, akkor eurónként 53 forintot, azaz közel 20%-ot nyert. Megfordítva, a jelenlegi HUF/EUR árfolyam közel 20%-kal erősebb, mint amit a tavaly ilyenkori határidős piac "jósolt". A határidős piacon ilyenkor az árfolyamok az ún. fedezett kamatparitás alapján alakulnak.


A reálszféra felől megközelítve a történetet, egy exportőr, aki tavaly ilyenkor határidősen eladta az euróban keletkező export-árbevételét, 300 forintot kapott 1 euróért, a jelenlegi 247 forintos árfolyam helyett. Érdekes egy ilyen szemlélettel kitekinteni a jövőbe: ugyanez az exportőr, ha most ugyanúgy előre el akarja adni a jövő évi végi export árbevételét, jelenleg csak 266 forintot kapna egy euróért.

Nem fedezett árfolyam esetén az exportőrök és az importőrök ki vannak téve a devizapiac ingadozásainak. Az ún. fedezett kamatparitás elvének érvényesülése miatt a határidős forintárfolyamoknak a spot árfolyamnál mindenképpen magasabbnak kell lenni a magasabb forintkamatok miatt. A piaci elemzők által adott árfolyambecslések jellemzően nem jeleznek olyan mértékű forintgyengülést mint a határidős árfolyamok. Kérdés, hogy egy exportáló illetve importáló vállalat milyen árfolyammal számoljon. A devizapiac által sugallt forintgyengüléssel, vagy a piaci elemzőkre hagyatkozzon, akiknél a forintárfolyam ennél erősebb. A közelmúltban a fenti példa alapján is jobban jártak azok az exportőrök, akik már egy évre előre rögzítették euró árbevételük forint értékét. A példák az euróra vonatkoztak, dollár relációban, a hatások még erősebbek a dollár jelentős gyengülése miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?