Kína fokozatosan áttérhet egy rugalmasabb árfolyamrendszerre

Pénzcentrum
2004. november 23. 13:57

A kínai elnök, Hu Jintao a hét végi berlini G20 konferencia kapcsán dél-amerikai körútjának kubai állomásán kijelentette, hogy "fokozatosan egy olyan rugalmasabb árfolyamrendszerre térünk át, melyben nagyobb szerepet kaphatnak a piaci keresleti és kínálati erők". Ez fontos jelzés a piacnak, az Egyesült Államoknak, melynek hatalmas külkereskedelmi mérleg hiányának egyik legfontosabb forrása a jüan dollárhoz való rögzítettsége.

Az USA, illetve több nagyobb gazdasági erővel rendelkező ország már évek óta egyre nagyobb nyomást fejt ki az ázsiai ország vezetésére, hogy engedje a jüan árfolyamát a piaci keresleti-kínálati viszonyoknak megfelelően felértékelődni.

Ma a kínai központi bank kormányzó*helyettese, Li Ruogu egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Kína döntéseit nem befolyásolja a külföldről érkező erőteljese nyomás. Ruogu hozzátette, hogy “Kínában az a szokás, hogy nem a másikat hibáztatjuk a saját hibánkért, szemben az Egyesült Államokkal, amely ha problémája van, akkor rendre másokat hibáztat azért".

A jüan már hosszú évek óta 8.2 körüli árfolyam mellett a dollárhoz van rögzítve, mely sokak szerint rendkívül alulértékelt lenne piaci viszonyok között. Kínai illetékesek az utóbbi idők nyilatkozataiban olykor még azt is kétségbe vonták, hogy a jüan alulértékelt lenne a rögzített árfolyam mellett.

Amint azt jeleztük, a múlt hétvégi berlini G20 konferencián amerikai illetékesek megbeszéléseket folytattak kínai illetékesekkel, melyeket követően John Snow amerikai pénzügyminiszter nem volt hajlandó elárulni, hogy mikorra várható a kínai árfolyam-reform megindulása.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43